Не за горами зима, а це означає, що настане пора грітися за чашкою чаю вприкуску з ароматною випічкою, або варенням. Стандартним м'ятним, абрикосовим та малиновим варенням вже нікого не здивуєш, тому ми пропонуємо вам спробувати новаторський рецепт варення з гарбуза з цитрусовими.
Варення з гарбуза з апельсином і корицею
Інгредієнти: гарбуз - 500 г; цукор - 250 г; апельсин - 1 шт.; кориця - 1/2 палички. Приготування Гарбуз очищаємо від насіння і шкірки, нарізаємо невеликими кубиками. Поміщаємо гарбузове шматочки в товстостінну каструлю і засипаємо цукром, залишаємо на 2 години. За цей час гарбуз встигне дати достатньо рідини, в якій вона потім буде варитися.
Апельсин нарізаємо дуже дрібними шматочками і додаємо до гарбузі разом з паличкою кориці.
Ставимо каструлю на вогонь і доводимо її вміст до кипіння на середньому вогні, кип'ятимо майбутнє варення, постійно помішуючи, до тих пір, поки не випарується більша кількість рідини, і шматочки гарбуза не почнуть розварюватися.
Тепер варення можна розливати в банки, або вживати відразу.
Якщо ви не любите корицю, то замініть її на пару зірочок анісу.
Варення з гарбуза з яблуком, лимоном і апельсином
Інгредієнти: гарбуз - 1 кг; яблука - 500 г; цукор - 400 г; апельсин - 1 шт.; лимон - 1 шт.; імбир - 1/2 ч. ложки. Приготування Перед тим, як варити варення з гарбуза з апельсинами, сам гарбуз чистимо, нарізаємо кубиками і закладаємо в товстостінну каструлю, додавши 1/2 чашки води, накриваємо кришкою і тушкуємо на маленькому вогні 10 хвилин.
Половину яблук натираємо на тертці, а другу половину нарізаємо кубиками. Додаємо яблука до гарбузі і продовжуємо гасіння вже без кришки. Як тільки яблука і гарбуз стануть м'якими, додаємо цукор, доводимо суміш до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо 40 хвилин, до тих пір, поки більша частина рідини не випарується і суміш не загусне.
У варення додаємо тертий імбир, цедру лимона і апельсина. Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо вогонь і готуємо ще 5 хвилин.
Тепер можна наповнювати варенням простерилізовані банки.
Варення з гарбуза з апельсином і волоським горіхом
Інгредієнти: гарбуз - 500 г; цукор - 30 г; волоські горіхи - 1/2 ст.; апельсин - 3 шт. Приготування Натираємо цедру апельсинів і віджимаємо сік. На основі цукру і соку готуємо сироп, в який закладаємо кубики очищеної гарбуза. Додаємо трохи води і варимо до загустіння з додаванням горіхів. Як тільки шматочки гарбуза стануть м'якими, апельсинове варення з гарбузом можна буде розливати по банках.
Варення з гарбуза з апельсином в мультиварці
Не дивлячись на весь комфорт і економію часу, яке подарувала нам мультиварка, варити варення в ній все-таки не зовсім зручно. По-перше, з допомогою кухонного майстрині виходять відносно невелика кількість ласощі (десь 1/4 від загального обсягу), а по-друге, мультиварка не готує його самостійно, так як варення час від часу все ж необхідно помішувати.
Інгредієнти: гарбуз - 500 г; апельсин - 2 шт.; цукор - 250 р. Приготування Гарбуз чистимо і нарізаємо, викладаємо в чашу мультиварки і засипаємо цукром. Слідом за гарбузом відправляються і шматочки апельсина, з яких попередньо необхідно видалити насіння, цедру можна залишити. Тепер включаємо режим «Випічка» і встановлюємо час у 60 хвилин.
Під час варіння необхідно зняти паровий клапан, щоб мати безперешкодний доступ до вмісту чаші.
Також не забувайте відміряти рівно 1/4 обсягу інгредієнтів від загального обсягу мультиварки, в іншому випадку варення википатиме. В ласощі з гарбуза з апельсинами можна також додати прянощі за смаком.