Журавлина має не тільки безліч корисних властивостей, але і володіє прекрасними смаковими якостями. Ця ягода багата вітаміном C, B, РР і багатьма іншими. У ній міститься велика кількість мікроелементів, в тому числі, магній, кальцій, бор, йод. Крім того, що з неї роблять сік, десерти і додають у пироги, з журавлини можна зварити чудове варення. А як це зробити, ми розглянемо з вами в цій статті.
Варення з журавлини з яблуками
Інгредієнти: яблука - 1 кг; журавлина - 1 склянка; кип'ячена вода - 1 ст.; волоські горіхи - 1 ст. Для сиропу:
цукровий пісок - 25 кг; вода - 05 ст. Приготування Зараз ми розповімо, як варити варення з журавлини. Яблука ретельно миємо, очищаємо від шкірки і насіння, а потім нарізаємо їх дрібними шматочками. Журавлину миємо, обсушуємо і перебираємо. Потім кладемо ягоди в каструлю і заливаємо кип'яченою водою. Закриваємо кришкою і варимо до тих пір, поки вони не стануть м'якими, а потім перетираємо їх ретельно через сито. В емальовану каструлю насипати цукор, наливаємо пів склянки води і варимо сироп. Після цього додаємо до нього журавлину, горіхи і яблука. Варимо варення близько години на повільному вогні. Замість цукрового сиропу, можна використовувати мед. Розливаємо готове варення з журавлини по банкам і закатуємо на зиму.
Варення з брусниці та журавлини
Інгредієнти: журавлина - 1 кг; брусниця-500 г; червоні яблука - 300 р. Для сиропу: цукровий пісок - 15 кг; вода - 2 ст. Приготування Спочатку варимо солодкий сироп. Для цього наливаємо в каструльку води, всипаємо цукор і готуємо на слабенькому вогні до загусання. Журавлину і брусницю миємо, обсушуємо і перебираємо, відриваючи хвостики. Бланшируем ягоди 5 хвилин, а потім перекладаємо їх у гарячий сироп і варимо, помішуючи, на середньому вогні. Яблука миємо, чистимо від шкірки, видаляємо насіння і нарізаємо невеликими шматочками. Бланшируем їх 10 хвилин. У самому кінці, коли буде готове варення, викладаємо в нього яблука і ретельно перемішуємо дерев'яною ложкою. За бажанням можете додати лимонну цедру, корицю або ванілін. Розливаємо варення з яблуками і журавлиною з пастеризованим банкам і закриваємо.
Варення з журавлини з апельсином
Інгредієнти: журавлина - 1 кг; цукровий пісок - 1 кг; апельсини - 1 кг. Приготування Журавлину гарненько промиваємо і ретельно перебираємо. Апельсини миємо, нарізаємо шматочками і, не очищаючи від цедри, пропускаємо через м'ясорубку разом з журавлиною. Додаємо цукровий пісок, гарненько перемішуємо. Залишаємо його на добу, періодично помішуючи. Після цього викладаємо варення з апельсинами і журавлиною у чисті банки, закатуємо кришками і прибираємо в холодильник.
Варення з журавлини "п'ятихвилинка"
Інгредієнти: журавлина - 1 кг; вода - 600 мл; цукровий пісок - 15 кг. Приготування Журавлину перебираємо, видаляємо листочки і гілочки. Ягоди промиваємо і трохи обсушуємо. Потім готуємо сироп: наливаємо в каструлю воду і ставимо на вогонь. Насипаємо цукор і розчиняємо його, доводимо все до кипіння. В іншій каструлі кип'ятимо воду і кидаємо ягоди, варимо 5 хвилин, а потім перекладаємо в каструлю з сиропом. Потім накриваємо посуд марлею і залишаємо в прохолодному місці на 12 годин. Після витримки варення знову ставимо на слабкий вогонь, доводимо до кипіння і варимо, знімаючи пінку, 5 хвилин. Готове варення розливаємо гарячим по
банкам, закатуємо кришками, перевертаємо їх верх дном, закутуємо ковдрою, остуджуємо і прибираємо на зберігання.
Варення з журавлини в мультиварці
Інгредієнти: журавлина - 500 г; цукор - 500 р. Приготування Журавлину гарненько промиваємо і викладаємо в чашу мультиварки. Зверху засипаємо ягоди цукром і виставляємо програму "Гасіння" і час - 1 година. У середині варіння добре перемішуємо варення і готуємо далі.