Брусниця - лісова ягода, що росте в північних широтах. З неї готують компоти, брусничні морси і варення. При це безліч корисних речовин вона зберігає навіть після термічної обробки. Зараз ми вам розповімо, як варити варення з брусниці з яблуками.
Рецепт варення з брусниці з яблуками
Інгредієнти: брусниця - 1 кг; яблука - 250 г; вода - 250 мл; цукор - 250 р. Приготування Спочатку з води і цукру варимо сироп, потім викладаємо в нього промиту брусницю. Акуратно все перемішуємо і доводимо до кипіння. Після цього знімаємо масу з вогню, даємо їй охолонути і знову повертаємо варення на вогонь. Яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо їх тонкими скибочками. Викладаємо їх у брусничну масу і, помішуючи, щоб не пригоріло, варимо варення до готовності яблук. Після чого його можна розливати по стерильним банкам і закочувати.
Рецепт варення з брусниці з яблуками і горіхами
Інгредієнти: яблука сорту «Антонівка» - 1 кг; брусниця - 300 г; очищені волоські горіхи - 1 склянка; цукор - 25 кг. Приготування Ягоди брусниці перебираємо, промиваємо і укладаємо в каструлю. Вливаємо 100 мл води і під закритої кришки проварюємо, поки ягоди не стануть м'якими. Після цього протираємо їх через дрібне сито. Отримане брусничне пюре змішуємо з цукром, доводимо масу практично до кипіння і додаємо шматочки очищених яблук і подрібнені волоські горіхи. Всі разом проварюємо на невеликому вогні близько 1 години.
Варення з брусниці з яблуками і апельсинами
Інгредієнти: брусниця - 5 склянок; яблука - 3 шт.; апельсини - 1 шт.; цукор - 7 склянок; вода - 1 стакан. Приготування Яблука очищаємо від шкірки і насіння і нарізаємо довільними шматочками. Апельсин також очищаємо від шкірки і ріжемо шматочками. Брусницю, яблука і апельсини пропускаємо через м'ясорубку. З води і половини цукру варимо сироп, потім з'єднуємо його з масою з апельсинів, яблук і брусниці і всі разом варимо ще хвилин 15. Знімаємо варення з вогню, додаємо решту цукру, акуратно перемішуємо і розкладаємо варення по стерильним баночках.
Брусничне варення з яблуками і лимонами
Інгредієнти: брусниця - 3 кг; яблука - 15 кг; лимони - 2 шт.; цукор - 15 кг; гвоздика, ваніль, кориця - за смаком. Приготування Ягоди брусниці перебираємо, промиваємо й обсушуємо. Яблука очищаємо від шкірки і насіння. Якщо вони невеликі, то ріжемо кожне яблуко на 4 частини, якщо ж великі, то можна порізати на 6-8 частин. Лимони ошпарюємо окропом, ріжемо скибочками разом з шкіркою, виймаємо кісточки. Ягоди брусниці змішуємо з цукром, додаємо ваніль, корицю і гвоздику. Проварюємо ягоди з цукром і спеціями хвилин 10 після чого утворився сік проціджуємо. Викладаємо в нього яблука і проварюємо їх до стану напівготовності. Після цього викладаємо лимон і варимо ще хвилин 5. Знімаємо каструлю з вогню, додаємо брусницю і перемішуємо. Розкладаємо готове варення по банках.
Варення з брусниці з яблуками і морквою
Інгредієнти: брусниця - 1 кг; морква - 150 г; яблука - 600 г; цукор - 1 кг; вода - 100 мл Приготування Зараз розповімо, як варити варення з брусниці з яблуками. Ягоди брусниці перебираємо і моєму. Після чого бланшируем їх 2-3 хвилини в окропі. Це робимо для того, щоб з ягід пішла гіркота, а шкірка стала м'якою. Яблука миємо, чистимо і ріжемо тоненькими шматочками. Брусницю складаємо в каструлю, додаємо цукор і вливаємо воду. На невеликому вогні доводимо масу до кипіння. Моркву очищаємо від шкірки і цілої кладемо в каструлю з варенням. Морква вбере в себе зайву гіркоту. Проварюємо варення 25-30 хвилин після закипання. Морква виймаємо, а готове варення розливаємо по банках.