Ожина - ягода зразок малини, значно перевершує останню за корисності. Ягоди ожини містять безліч дуже цінних для організму людини речовин у високих концентраціях. Регулярне включення в меню ожини чудово підвищує імунітет і покращує роботу всіх систем організму. Ожина завдяки своїй супермегаполезности не тільки вживається в їжу в різних видах, але також широко і успішно застосовується в народній медицині (не тільки ягоди, але також листя і пагони).
Способи приготування (і заготавливания) ожини точно такі ж, як способи приготування малини. З ягід ожини готують настої (заварюють окропом, як чай), освіжаючі безалкогольні напої, желе і сиропи, а також варять варення.
Розповімо, як варити варення з ожини. Зрозуміло, вибирати для покупки слід тільки хороші не мляві і не минає соком ягоди. Можна, звичайно, і це, зрозуміло, навіть краще, самостійно збирати ягоди на своїй дачній ділянці або з диких кущів, що ростуть у місцях з нормальною екологією. Чим довше варимо, тим більше втрат вітаміни С - це аксіома. При дії температури понад 85 градусів за С вітамін С руйнується. Тому рекомендуємо найбільш швидкий спосіб приготування.
Рецепт варення-п'ятихвилинки з ожини
Інгредієнти: ягоди ожини (краще трохи недостиглі) - 1 кг; цукор-пісок (вітчизняного виробництва, польський не годиться) - близько 13 кг. Приготування Промиваємо ягоди ожини. Найзручніше закласти ягоди в друшляк і акуратно занурити його в ємність з холодною водою (а не промивати під струменем), а потім вийняти - так ягоди залишаться цілими. Даємо стекти воді, перебираємо, видаляємо негідні ягоди і чашолистки. Ягоди в емальованій каструлі засипаємо цукром і залишаємо на 8-10 годин у прохолодному місці, щоб ягода добре пустила сік. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до самого малого і, акуратно перемішуючи, варимо близько 5 хвилин, не більше.
Банки слід ретельно помити і простерилізувати. Закладаємо варення в сухі зсередини (це важливо) банки і закатуємо
стерилізованими кришками або укупориваем іншим способом. Капронові кришки теж підійдуть, якщо зберігати варення в приміщеннях з невисокою температурою (закрита веранда, засклений балкон, комора). Якщо закатали - переверніть банки і укутайте старою ковдрою і залиште на добу.
Варення з малини і ожини готується точно так само (див. вище).
А взагалі, ожина чудово зберігається в замороженому вигляді. Сучасні холодильники цілком справляються з функцією шокової заморозки продуктів і добре вирішують такі проблеми.