Чорниця - низькорослий чагарник сімейства Вересових з їстівними ягодами, виростає переважно в північних лісах, на болотах, в тундрі. Ягоди, листя і пагони володіють лікувальними властивостями, вживаються в традиційній народній медицині. Ягоди можуть також використовуватися в якості природного барвника. У плодах чорниці містяться різні корисні речовини, а саме: антоціани, флавоноїди, фруктові кислоти, пектин, дубильні речовини, вітаміни А, С і групи В, з'єднання магнію і кальцію.
Регулярне вживання ягід чорниці благотворно для очей і шлунково-кишкового тракту, крім того, чорниця сприяє регуляції рівня цукру в крові, а також є засобом для профілактики цинги та інших захворювань порожнини рота.
Ягоди чорниці заготовляють різними способами, в тому числі, і такими як заморожування і пересипання цукром - ці способи дуже корисні, оскільки дозволяють зберігати практично всі корисні речовини.
Якщо у вас в домашньому господарстві є морозильна камера або потужний сучасний холодильник, ви можете заморозити ягоди чорниці в малоємних пластикових контейнерах з кришками або в пластикових пакетах. Перед заморожуванням ягоди не повинні бути мокрими, якщо ви їх промили - обсушити на серветці. Заморожена таким способом чорниця хороша тим, що готується без цукру, після розморожування вона буде майже як свіжа.
Тепер розповімо, як приготувати чорницю з цукром.
Рецепт чорниці з цукром
Інгредієнти: стиглі ягоди чорниці - 1 кг; цукор-пісок - 1-15 кг Приготування Ягоди перебираємо, промиваємо і висипаємо на чисту серветку, щоб видалити залишки води. Переміщаємо плоди в робочу ємність, пересипаючи цукром (використовуємо приблизно половину вказаної норми). Залишаємо хвилин на 30 нехай вони пустять сік. Коли чорниця пустила сік, акуратно перемішуємо плоди з цукром і закладаємо в чисті банки (краще ємністю не більше 1 літра). Зверху висипаємо цукру так, щоб покрила ягоди (шар повинен бути товщиною приблизно 15-2 см). Надягаємо пластикові кришки або закатуємо бляшані (банки не перевертаємо). Зберігати такі заготовки найкраще в прохолоді, але при плюсовій температурі.
Якщо ви хочете заготовити перетерту чорницю з цукром, до засипання цукром ягоди потрібно пропустити через м'ясорубку або подрібнити блендером, а потім додавати цукор (весь) і закладати в банки. Можна приготувати протерту чорницю з цукром, для цього пропущені через м'ясорубку або подрібнені блендером плоди, до засипання цукром слід протерти через сито.
Два останніх способи в принципі непогані, однак при їх використанні у ваших заготовках буде менше рослинних волокон і пектину, який міститься в шкірці ягід.
Чорниця, заготовлена будь-яким з цих способів (див. вище), приємно порадує нас, наших гостей і домашніх, буде гарним супроводом чаювань і профілактикою авітамінозу. З заготовленої чорниці можна готувати компоти , желе і киселі , а також використовувати в приготуванні різних десертів, випічки і кондитерських виробів.
Рецепт желе з замороженої чорниці з вершками
Інгредієнти: чорниця - 300 г; желатин - 3 ч. ложки; вода - 350-400 мл; джин або ялівцева настоянка на горілці (можна замінити міцним вермутом червоним, білим або рожевим) - 1-3 ст. ложки; цукор - близько 100-130 р. Приготування Розморозимо заготовлену заморожену чорницю в мисці, вона пустить сік. У трохи підігріту воду додамо желатин, коли він розпуститься, зіллємо сік у посуд з желатином, додамо джин і цукор. Перемішуємо до повного розчинення цукру. У посуд для желе (креманки, наприклад) закладаємо потроху розморожених ягід, а зверху заливаємо приготований желатиновий розчин. Поміщаємо в холодильник до повного застигання. Можна приготувати желе шарами, спочатку треба, щоб застиг перший шар, потім закладаємо ягоди, а потім заливаємо рештою розчином (чорничного або іншого соку з желатином і цукром.
Чорницю, протерту з цукром, можна подавати з сиром зі сметаною або в суміші з несолодким йогуртом.