Агрус здавна вважається «королівської» ягодою. З нього можна приготувати безліч смачних страв, а ми розповімо вам сьогодні, як з агрусу зварити приголомшливе варення.
Царський варення з аґрусу
Інгредієнти: стиглий агрус - 1 кг; пісок цукровий - 15 кг; волоські горішки - за смаком; кип'ячена вода - 700 мл; листя вишні - 12 шт. Приготування Ягоди агрусу гарненько промиваємо, перебираємо від дрібного сміття, листочків, відриваємо хвостики і на кожній ягідці робимо акуратно поперечний надріз. Потім пінцетом або ложечкою дістаємо з кожного плоду насіння і знову промиваємо ягоди в холодній воді. Після цього відкидаємо його на друшляк і залишаємо стікати.
Цим часом кип'ятимо з вишневим листом воду і всипаємо цукор. У кожну ягідку вкладаємо волоський горіх. Після того, як всі кристали розчиняться, і сироп закипить, знімаємо його з вогню, дістаємо листочки і закладаємо аґрус. Залишаємо приблизно на 5 годин настоюватися, а потім знову ставимо варитися на слабенький вогонь, і уварюємо до потрібної густоти. Далі розкладаємо варення з агрусу за чистим баночках і закатуємо кришечками.
Рецепт королівського варення з агрусу
Інгредієнти: червоний агрус - 1 кг; пісок цукровий - 1 кг; арахіс - за смаком; горілка - 50 мл; вишневі листя - 100 г; лимон - 05 шт.; ваніль - за смаком. Приготування Давайте зваримо смачне варення з аґрусу. Ягідки промиваємо, відриваємо хвостики і з допомогою шпилечки акуратно виймаємо насіння. Після цього знову промиваємо ягоди, перекладаємо в друшляк і залишаємо стікати. Далі начиняємо кожну шматочком підсмаженого горіха та складаємо ягоди в чисту баночку, перешаровуючи їх шматочками лимона і вишневими листям.
Після цього заливаємо вміст банки кіпяточком і залишаємо приблизно на 6 годин. Потім воду обережно зливаємо в каструлю і варимо на ній сироп , додавши за смаком ваніль і горілку. Тепер у гарячий сироп викладаємо спочатку тільки ягоди, прибравши всі вишневі листя і лимонні дольки. А через 10 хвилин додаємо і листочки. Проварюємо варення ще 3 хвилини до того, щоб агрус став прозорим. Розкладаємо готове ласощі по банкам. Вишневі листя і лимонні дольки теж можете покласти в банку зверху, вони просочаться, як слід цукровим сиропом і виходити дуже смачними.
Чудове варення з агрусу
Інгредієнти: недозрілі зелені ягідки агрусу - 1 кг; вишневі листочки; цукор - за смаком. Приготування Ягідки очищаємо від «хвостиків», надрізаємо кожну і акуратно видаляємо насіння, використовуючи для зручності
англійську шпильку. В результаті у вас повинен вийти рівне 1 кілограм очищених ягід. Далі агрус ретельно промиваємо, переслаиваем вишневими листям, заливаємо холодною водою і залишаємо на 6 годин настоюватися. Вишневі листочки додадуть ягодам дивовижний аромат і міцність, а, крім того, посприяють збереженню насиченого зеленого кольору.
Після цього відкидаємо аґрус на друшляк і залишаємо стікати. Відціджену кип'ятимо воду, додаємо цукровий пісок і доводимо сироп знову до кипіння, постійно помішуючи. Проварюємо його протягом 2-3 хвилин, а потім знімаємо з плити, опускаємо ягоди і залишаємо настоюватися на 2-3 години. Після цього проварюємо агрус 5-7 хвилин, а потім знову знімаємо з вогню і настоюємо 5 годин. Повторюємо цю процедуру кілька разів, до отримання бажаної консистенції. Готовому варення даємо охолонути, а потім розкладаємо його в сухі банки, накриваємо чистими кришками і закорковуємо.