Коли настає час збирання врожаю слив, гострим стає питання про їх утилізації. Свіжі сливи, безумовно, дуже смачні, але плоди навіть з одного дерева, навряд чи подужає ціла сім'я. Тому, не рідко, плоди сливових дерев використовуються для приготування наливок, вин, компотів, варення і джемів. Про рецептах останніх ми і поговоримо в цій статті.
Як приготувати варення зі сливи?
Самий елементарний рецепт джему з злив включає в себе всього два інгредієнти: самі сливи і цукор. Повторити такий рецепт простіше простого.
Інгредієнти: сливи - 12 кг; цукор - 900 р. Приготування Сливи миємо, обсушуємо, ріжемо навпіл і витягаємо з них кісточки. Кладемо шматочки плодів в каструлю з 300 мл води і доводимо рідину до кипіння. Після, зменшуємо вогонь і варимо фрукти 15-20 хвилин або до тих пір, поки сливи не стануть м'якими. Тепер всипаємо цукор і чекаємо, поки кристали повністю розчиняться. Знову збільшуємо вогонь і варимо джем 5-10 хвилин. Розливаємо готовий продукт по стерильним банкам і закатуємо кришками.
Якщо ви хочете приготувати варення з слив в хлібопічці, то скористайтеся режимом "Повидло", "Варення" або "Джем" на вашому пристрої (залежно від моделі). Час готування виставити автоматично, але не забудьте встановити лопаті для перемішування, інакше повидло підгорить.
Джем з жовтої сливи
Інгредієнти: жовта слива - 15 кг; вода - 100 мл; цукор - 15 кг; лимонний сік - 1 ст. ложка; ваніль - 1 стручок; вершкове масло - 25 р. Приготування Сливи миємо, обсушуємо, ріжемо навпіл і видаляємо кісточки. Кладемо сливи в каструлю і заливаємо водою. Як тільки рідина закипить, всипаємо цукор і заливаємо лимонний сік. Коли цукрові кристали повністю розчиняться, додайте насіння і оболонку стручка ванілі, а також шматочок вершкового масла, який буде перешкоджати утворенню піни під час закипання джему.
Тепер наше завдання - загустити сливовий джем. Визначити готовність продукту можна за допомогою термометра - готовий джем має температуру 104 градуси за Цельсієм, або візуально, коли загустілий продукт почне прилипати до стінок посуду. Тепер джем із слив залишається розлити по стерильним банкам і закатати.
Варення зі сливи аличі
Інгредієнти: алича - 18 кг; кориця - 1 паличка; сік 1 лимона; цукор - 13 кг; портвейн - 2-3 ст. ложки. Приготування Аличу кладемо в каструлю, додаємо корицю і вливаємо 600 мл води з соком лимона. Ставимо суміш на вогонь і варимо хвилин 15-20 після чого засипаємо цукор і продовжуємо готування ще 5-8 хвилин. Загустілий джем змішуємо з портвейном і розливаємо по банках, попередньо видаливши сливові кісточки і паличку кориці.
Як зварити варення зі сливи в мультиварці?
Інгредієнти: сливи - 1 кг; вода - 100 мл; цукор - 800 г; кориця - 1 ч. ложка; какао-порошок - 60 г; вершкове масло - 40 р. Приготування Вимиті, обсушені і очищені від кісточок сливи кладемо в чашу мультиварки, заливаємо водою і виставляємо режим "Смаження" або "Випічка" на 7-8 хвилин. Тепер можна пюрировать плоди з допомогою блендера або м'ясорубки, а можна просто засипати їх цукром, і переключиться в режим "Варка на пару".
Варимо джем, попутно видаляючи піну, що утворюється. У загустілий джем додаємо какао і корицю, все перемішуємо так, щоб не утворилося грудочок, а потім продовжуємо готування ще 3-5 хвилин, не забуваючи перемішувати вміст чаші пристрою, щоб джем не підгорав. Далі, додаємо масло, енергійно перемішуємо джем протягом пари хвилин і вимикаємо пристрій. Джем можна розливати по стерильним банкам або просто викладати в піали і відразу подавати до столу.