Взимку, консервовані огірки є одним з найголовніших компонентів багатьох страв. Їх додають у різні супи, салати, закуски. Самі по собі консервовані огірки, також користуються великою популярністю. Консервація дозволяє зберігати овочі тривалий час. А в холодну пору року, коли організм людини відчуває недолік у вітамінах і мікроелементах, консервовані овочі - це їх незамінний джерело. Безумовно, консервовані огірки можна купити на ринку або в магазині, але більше задоволення приносять продукти, зроблені власними руками. Домашнє консервування огірків на зиму - це традиція, яка переходить із покоління в покоління.
Величезна кількість рецептів консервування огірків дозволяють кожній господині знайти найзручніший і смачний варіант. У кожної жінки огірки виходять особливими, неповторними, навіть якщо вона використовує популярний рецепт.
Секрети консервування огірків
Для консервації слід вибирати огірки одного сорту, щільні, бажано з пухирцями. На огірках не повинно бути жовтизни і м'яких місць. Для отримання смачних консервованих огірків, робити закрутки слід в день збору овочів з грядки. Перед консервацією огірків необхідно ретельно підготувати тару. Від якості підготовки залежить смак овочів і тривалість їх зберігання. Бочку або банку слід добре вимити і обдати окропом. Смак консервованих огірків безпосередньо залежить від рецепти засолювання. Як правило, для консервування використовується 6-8% розчин соляної і різні спеції. Спеції і приправи слід вибирати на власний смак. Часник надає гостроту і прянощі, оцет - кислоту, лавровий лист, трави, перець горошком - аромат. При консервуванні огірків в банках, слід використовувати спосіб зі стерилізацією. Це надійний метод, який забезпечує тривале зберігання огірків. Існують способи консервування огірків без стерилізації - в цьому випадку підготовлені огірки в банках необхідно двічі заливати гарячою рідиною. Якщо овочі значно різняться в розмірах, то можна використовувати метод консервування різаних огірків. При використанні цього методу слід пам'ятати, що різані огірки значно швидше просаливаются і маринуються. Тому кількість спецій і приправ можна зменшити. Існують різноманітні рецепти консервування салатів з огірків та інших овочів. Найбільш простий у приготуванні салат з огірків і помідорів. По одному кілограму овочів необхідно порізати кубиками, додати до них 2 нарізані кільцями цибулини, сіль, кріп і перемішати. Далі розкласти овочі по банках, залити гарячим 6-% розсолом, стерилізувати на водяній бані 15 хвилин і закатати. Консервований салат з огірків, помідорів і капусти відмінно підходить для будь-якого святкового меню. Консервування огірків з гірчицею надає цим овочам пряний смак, а також, захищає банки від «підривання». Досить додати 1 столову ложку сухої гірчиці на кожні 3 л маринаду, і прокип'ятити. Для того щоб при консервуванні огірків обійтися без оцту, в маринад можна додати сік аличі, лимона, смородини. На 1 літр маринаду необхідно 100-150 грамів соку. Широке поширення набули способи консервування огірків з лимонною кислотою або з горілкою. На 1 л маринаду 05 чайної ложки лимонної кислоти або 2 столові ложки горілки. Незвичайний, гострий смак виходить при консервуванні огірків по-болгарськи. Огірки, розкладені по банках, слід залити розсолом і зберігати 4 дні при кімнатній температурі. Після цього розсіл потрібно злити, прокип'ятити і знову залити ним огірки. Огірки, в свою чергу, слід промити. Після цього банки закочуються і стерилізують. Цей метод робить огірки хрусткими. Напевно, у кожної господині є свої секрети приготування консервованих овочів. Тим не менше, використання нових методів і рад, що дозволяє удосконалювати і створювати справжні кулінарні шедеври.