З приходом літа і появою на прилавках свіжих овочів і фруктів, багато господинь починають займатися домашнім солінням, маринуванням, консервацією. Соління огірків на зиму - це традиція, яку нам передали наші предки. У кожній сім'ї є свої улюблені рецепти, улюблені закуски і страви. Тим не менш, нові рецепти традиційних страв, що дозволяють урізноманітнити будь раціон. У цій статті ми поговоримо про рецепти соління огірків. Огірки, по праву, вважаються самим популярним овочем для соління, і починаючи з другої половини липня, коли вони з'являються в достатку, приходить час для закруток.
Рецепти соління і маринування огірків
1. Соління огірків в банках. Сучасні господині віддають перевагу соління огірків в банках, оскільки не в кожній квартирі вийде правильно засолити огірки в бочці. Для соління вибирають невеликі міцні огірки однакового розміру. Перед солінням необхідно ретельно промити банки, обдати їх окропом або пастеризувати їх. Недбалість у підготовці тари призводить до того, що огірки швидко псуються.
Огірки, також, слід добре помити в теплій воді. Перед укладанням в банку огірки можна обдати окропом, тоді вони вийдуть більш хрусткими.
Укладати огірки потрібно щільно один до одного упереміш з приправами. В якості приправ найчастіше використовують стебла і парасольки кропу, листя смородини, свіжу зелень, перець, лавровий лист, часник. Приправи надають огіркам аромат, тому вибирати їх слід на свій смак. Ці ж приправи використовуються і для маринування огірків, але в більшій кількості.
Наступним етапом є заливка огірків розсолом. Для огірків великих розмірів потрібно готувати 8-% сольовий розчин, для середніх - 7-%, маленькі огірки добре просолятся і 6-% розсолом. Банки потрібно залишити на пару днів в прохолодному приміщенні, після чого закатати.
Більшість рецептів соління огірків в банках засновані на холодному способі. Цей спосіб полягає в солінні огірків холодною водою, в яку попередньо була розчинена сіль. Вважається, що соління огірків холодним способом, дозволяє довше зберігати огірки і зберегти їх яскравий колір.
2. Соління огірків в бочці. Цей метод, як правило, використовують жителі сіл та власники приватних будинків. Принцип соління огірків в бочці той же, що і в банках. Відмінності полягають в наступному:
для бочок слід використовувати рецепт соління огірків з гірчицею. Гірчиця запобігає появі плісняви на поверхні бочки, що є найголовнішою проблемою; бочки слід накривати зверху марлею, щоб не потрапила пил і сміття; процес бродіння в бочках триває 2-5 днів, після чого їх необхідно прибрати в холодне місце; зберігати бочки слід в погребі з температурою 5-10 градусів. 3. Соління малосольних огірків. Засолити малосольні огірки для тривалого
зберігання можна в емальованому посуді або скляних банках. Для цього огірки разом із зеленню та спеціями потрібно укласти в банки і залити розсолом. Через 3-5 днів, розсіл слід злити, прокип'ятити і знову залити ним огірки. Огірки при цьому ретельно промити. Тільки після цього банки можна закочувати.
4. Рецепт для нетерплячих - соління огірків в пакеті. Помиті і розрізані огірки скласти в пакет разом з часником і кропом, засипати сіллю і ретельно перемішати. Солі слід сипати в чотири рази більше, ніж для звичайного овочевого салату. Час соління огірків цим способом - від 4 годин. Пакет слід зберігати в холодильнику.
Відмінним доповненням до спецій для соління огірків є гіркий перець. Він надає солоним огіркам більш гострий смак. Використовуйте нові приправи і методи, і традиційні солоні огірки кожен раз будуть виходити по-новому.