Щавель - рослина раннє, але смачного щавлевого супу (зеленого борщу) хочеться цілий рік. У сушеному вигляді щавель дає неприємний прогірклий присмак, а ще втрачає частину корисних мікроелементів. Сьогодні ми розповімо вам, як заготовити щавель на зиму, щоб насолоджуватися цим поживним супом і в холодну пору року. До того ж закрутки з щавлю, на відміну від інших заготовок на зиму, не займає великої кількості часу і сил. Більш того, консервований щавель здатний залишатися свіжим тривалий час, так як кислота, що міститься в рослині, забезпечує відмінну схоронність навіть без теплової обробки.
Як законсервувати щавель: первинне оброблення листя
Найбільш переважно закатати молодий і красивий щавель - зазвичай такий буває в першій половині червня. Щоб уникнути потрапляння інфекцій, ретельно промийте листя під проточною водою. Якщо час дозволяє, буде ще краще залити їх холодною водою і залишити на півгодини. Переберіть листя - сміття і зіпсований щавель краще викинути. Потім наріжте листя так, як ви їх зазвичай ріжете на суп.
Рецепти консервованого щавлю
У всіх рецептах банки і кришки для консервації повинні бути простерилизованними.
Гаряча закрутка Укладіть листя щавлю в банку і злегка утрамбуйте. Доведіть до кипіння підсолену воду. Залийте щавель окропом - бульбашками повітря повинен виходити з банки. Загорніть щавель. При такій консервації враховуйте, що щавель змінить забарвлення листя.
Солона закрутка Розкладіть листя щавлю по банкам, просалівая кожен шар сіллю дрібного помелу. Залийте банки холодною кип'яченою водою. Коли повітря вийде, щавель можна закатати. При готуванні страв з консервованого щавлю, пам'ятайте, що він вже добре просолен.
Закрутка без солі Обшпарте окропом листя щавлю і розкладіть по стерильним банкам. Після цього загорніть щавель.
Рецепт «домашніх напівфабрикатів» із зелені Разом з щавлем ви можете законсервувати і іншу зелень, а взимку використовувати вже готову заправку для супу.
Інгредієнти: щавель - 1 кг; зелена цибуля - 200 р; петрушка; кріп; сіль - 2 ст. ложки; вода - 400 мл Приготування Щавель і зелень переберіть і промийте під проточною водою. Дрібно наріжте. Помістіть зелень у каструлю, залийте водою і підсолити. Вода повинна бути спочатку дуже гарячою. Варіть кілька хвилин, а потім розподіліть по банкам і закрутіть. Таку заправку можна додавати в супи, як тільки картопля буде готовий.
Що можна приготувати з консервованого щавлю?
Щавлевий суп Інгредієнти: консервований щавель - 05 банки; яловичина - 0.5 кг; морква - 2 шт; цибуля - 1 шт; картопля - 5 шт; сіль, перець за смаком; сметана; яйця. Приготування Зваріть бульйон: у киплячу воду покладіть яловичину і варіть на повільному вогні до готовності. Не забувайте знімати пінку з бульйону. Наріжте картоплю соломкою середнього розміру. Нашаткуйте цибулю і потріть на крупній тертці моркву. Коли м'ясо буде готове, дістаньте його і поріжте на порційні шматочки. Покладіть в бульйон нарізану картоплю разом з м'ясом і варіть 15 хвилин. Після додайте цибулю з морквою (при бажанні, ви можете попередньо пробланшировать їх на невеликій кількості рослинного масла). Коли картопля буде готовий, додайте консервований щавель. Накрийте кришкою, а через 2-3 хвилини вимкніть вогонь. Суп готовий. Подавати його можна з нарізаним яйцем і сметаною.
Соус з щавлю Інгредієнти: консервований щавель - 200 г; цибуля - 1 шт; вершкове масло - 2 ст. ложки; борошно - 1 ст. ложка; м'ясний бульйон - 150 мл; сіль; перець; сметана. Приготування Дрібно наріжте цибулю. Протушкувати його на гарячій сковороді, змащеній вершковим маслом. Коли цибуля стане золотистою, додати консервований щавель і ще трохи стушкуйте. Додайте борошно, сметану і спеції. Порційно вливайте бульйон і варіть соус до загусання. Така заправка чудово підходить до м'ясних страв.