Здавна найпоширенішим способом заготівлі яблук було замочування, хоча і сушені яблука зустрічалися досить часто. Завдяки йому, фрукти не тільки набувають незвичайний смак, але також зберігають максимум всіх корисних речовин. Зараз мочені яблука можна придбати у бабусь на ринках або навіть у великих супермаркетах, але найкраще звичайно, зробити їх самостійно.
Якщо ви готові витратити час і сили на цей процес, ми розповімо кілька способів, як приготувати мочені яблука. Ну а якщо ні, то ви завжди можете приготувати з них що-то інше, наприклад, яблука в тісті .
Мочені яблука антонівка - рецепт
Інгредієнти: яблука (сорт Антонівка) - 1 відро; цукор - 300-400 г; сіль - 2-3 ст. ложки; листя і гілочки малини, смородини, меліси і вишні. Приготування Для приготування мочених яблук в домашніх умовах найкраще використовувати емальований посуд. Обдайте їх окропом, на дно викладіть половину листя і гілок, зверху вимиті яблука, а потім другу половину листя і гілочок.
Щоб приготувати маринад, поставте на вогонь трохи води, висипте в неї цукор, сіль і доведіть до кипіння. Дайте йому охолонути, розведіть холодною кип'яченою водою і залийте яблука так, щоб маринад повністю покрив їх. Поставте зверху вантаж і протягом наступного тижня потроху додавайте маринад, оскільки яблука будуть його вбирати.
Потім виставте посуд з яблуками в холодне місце і тримайте там мінімум 15 місяця. Готові мочені яблука можуть бути самостійною стравою, а можуть - відмінним наповнювачем для фаршированої птиці або м'яса.
Рецепт приготування мочених яблук
У цьому рецепті ми поділимося способом, як зробити мочені яблука в маринаді з додаванням м'яти, яка надає готовому страві особливу пікантність.
Інгредієнти: яблука - 5 кг; листя вишні та чорної смородини; гілочки м'яти; вода - 10 л; мед - 250-300 г; сіль - 150 г; солод або житнє борошно - 100 р. Приготування На дно посуду, в якій ви будете готувати яблука, викладіть трохи листя чорної смородини, попередньо помивши їх. Зверху покладіть яблука в два шари, на них листя вишні, а потім знову яблука. Наступний шар - листя м'яти (їх повинно бути зовсім небагато) і знову яблука. Останнім шаром можна викласти суміш листя чорної смородини і вишні, додавши до них пару листочків м'яти. Все це накрийте, наприклад, тарілкою, а зверху поставте вантаж.
В теплій кип'яченій воді розчиніть мед, сіль і солод. Дайте їй охолонути і залийте яблука. Тримайте ємність в прохолодному приміщенні 6-7 днів і стежте за тим, щоб розсіл повністю покривав фрукти, у разі необхідності доливайте його. Після цього відправте мочені яблука настоюватися в холод на 4-6 тижнів.
Мочені яблука рецепт з капустою
Інгредієнти: яблука - 3 кг; морква - 3-4 шт.; капуста - 4 кг; сіль - 3 ст. ложки; цукор - 2 ст. ложки. Приготування Капусту помийте і наріжте. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці. Змішайте овочі, додайте сіль і цукор, і трохи пам'ятайте руками, щоб капуста пустила сік. Вимиті яблука укладіть в каструлю і додайте капусту, заповнивши нею всі наявні щілини. Поверх яблук шар капусти повинен бути в 2-3 див.
Залийте все це соком капусти, а якщо його не вистачить, то розсолом з 1 склянки холодної води, приправленою столовою ложкою солі і цукру. Накрийте це цілими листям капусти, тарілкою і поставте під гніт. Тримайте яблука 2 тижні в кімнатній температурі, а потім ще 2 тижні - у прохолодному місці.
Мочені яблука з гірчицею - рецепт
Інгредієнти: яблука - 5 кг; вода - 10 л; листя чорної смородини; гірчиця - 3 ст. ложки; сіль - 100 г; цукор - 1 ст. Приготування Гірчицю, сіль і цукор відправте в воду, доведіть до кипіння, а потім дайте розсолу охолонути. Дно бочки або каструлі вистелити листям чорної смородини, зверху покладіть яблука і залийте їх розсолом. Настоюйте близько тижні при кімнатній температурі, а потім ще 2-3 тижні в прохолодному місці.