Квашені (мочені) помідори - популярний традиційний разносол. Чудова закуска, особливо в зиязикай час.
Квашення слід відрізняти від маринування та соління. Це складний процес, що починається з бродіння з його подальшим уповільненням за допомогою солі і кислих органічних сполук, що утворюються з цукрів у результаті дії молочнокислих бактерій. Квашення надає продукту особливий характерний смак.
Для квашення та консервування іншими способами найбільше підходять червоні не водянисті міцні, щільні стиглі томати овальної форми.
Квашені помідори в банках - рецепт
Інгредієнти: помідори - 1-16 кг; часник - 5-8 зубчиків; лавровий лист - 3-5 шт.; гвоздика - 3-5 суцвіть; суміш насіння кмину, анісу, фенхелю і коріандру - 1 ст. ложка; чорний і запашний перець-горошок - 8-12 шт.; перець червоний гострий - 1 шт.; листя хрону - 2 шт.; чорна смородина - 3-5 листків; листя дуба - 2-3 шт.; кріп - 1 рослину без кореня разом зі стеблом, парасольками і насінням; вишневі пагони з листками - 2-3 шт.; йодована сіль не - 50-60 р. Приготування Розрахунок інгредієнтів на одну трилітрову банку.
В чисті банки закладаємо ароматні трави (можна нарізати крупно), всі сухі спеції, очищені зубчики часнику і гострий червоний перець. Помідори перебираємо, видаляємо плодоніжки, ретельно промиваємо холодною проточною водою і закладаємо в банки поверх підкладки. Не варто наштовхувати особливо сильно.
Далі - соляний розчин готуємо: у 250 мл окропу розчиняємо повністю 50-60 г великої кам'яної солі. Гарячим, але не киплячим розчином заливаємо вміст банки. Якщо не вистачило рідини доверху, доливаємо в банку звичайної холодної води. Закриваємо банку капроновою кришкою і струшуємо.
На 3 дні залишаємо банки з помідорами при кімнатній температурі. За цей час розсіл почне бродити, тепер потрібно
помістити консерви в прохолодний льох, комора або в холодильник (якщо на вулиці вже прохолодно, можна і на балкон) і не чіпати протягом 2-х тижнів. Зрозуміло, якщо заквашиваем у великих ємностях, все робимо відразу в погребі.
Зелені помідори квашені заготовляються також, з тієї ж приблизно пропорцією інгредієнтів.
Непогано виходять і квашені помідори з капустою, для цього в заздалегідь заквашену капусту (наприклад, в діжці, емальованої каструлі або пластиковій бочці), яка вже пустила сік і майже готова, закладають помідори. Вони будуть готові через 2 тижні.
До прийдешнього похоладанию також доречно буде заготовити квашену капусту і мариновані печериці . Приємного апетиту!