Помідори можна консервувати не тільки в їх власному (томатному) соку (пульпі), але і в яблучному. Зрозуміло, такий продукт буде мати зовсім інший смак. Чудове відміну цього рецепта полягає ще й у тому, що помідори маринуються без оцту, що дуже підходить людям з підвищеною кислотністю. В рецептурі також не присутній цукор-пісок, що теж перевага. Консервуючими агентами є природні речовини (фруктові кислоти і цукру), що містяться в яблучному соку. Звичайно ж, для отримання смачного і корисного страви потрібно використовувати натуральний яблучний сік домашнього приготування. Помідори краще вибрати червоні не великі, не водянисті, стиглі і щільні, більш за все для цього підходять осінні сорти.
Рецепт помідорів, консервованих у яблучному соку
Інгредієнти: помідори - скільки вміщує 1 літрова банка; сік яблучний свіжий світлий (краще від зелених сортів кисло-солодких яблук) - близько 1 л; кухонна сіль - близько 1 ст. ложки; перець гострий червоний - 1 шт.; часник - 3-5 зубчиків; гвоздика - 2-3 суцвіття. Приготування Спочатку підготуємо помідори, вони повинні бути без вад і псування, тугі, стиглі. Промиємо їх ретельно холодною водою, дамо стекти. Зробимо 2-4 проколу зубочисткою у підстави кожного плоду. На дно стерилізованою банки викладемо часник і перчик (з плодоніжкою або очищений, як подобається). Зверху акуратно, без зусиль закладаємо підготовлені помідори.
Кип'ятимо воду і заливаємо нею помідори і даємо постояти 8 хвилин, після чого зливаємо воду. Повторюємо процедуру з окропом і знову зливаємо воду. Засипаємо в банки сіль і додаємо гвоздичку. Можна додати духмяний перець горошком (штук 3-8), потроху насіння коріандру, кмину та/або фенхеля - по вашому смаку.
Яблучний сік можна довести до кипіння, а краще протримати протягом 30 хвилин на водяній бані, так ми збережемо всі корисні речовини і не руйнується вітамін С, що міститься в соку. Заливаємо помідори в банках гарячим соком, підготовленим будь-яким із способів.
Накриваємо стерильними кришками і ставимо банки в таз з водою. Стерилізуємо протягом 20 хвилин і закатуємо. Перевертаємо банки і накриваємо старою ковдрою до повного охолодження.
Точно таким же способом, з тими ж пропорціями можна приготувати мариновані помідори не тільки в яблучному соку, але і в його суміші з виноградним або в чистому виноградному соку. Зрозуміло, сік повинен бути домашнім, віджатим з світлих, краще винних сортів винограду. Сік повинен бути не мацерірованного, тобто отриманим відразу після віджимання (не стояв на макусі з кісточками), інакше головний біль буде забезпечена. Сік винограду сортів Ркацителі, Ноа сірий, і Піно грі, краще не використовувати - буде несмачно.