Вернуться назад Распечатать

Мариновані баклажани

Мариновані баклажани
Мариновані баклажани - чудова закуска, яку добре подавати з різними м'ясними стравами. Ці овочі, заготовлені на зиму чудовим чином різноманітять ваше меню. Відомо безліч рецептів маринованих баклажан, наприклад, з часником і/або солодким болгарським перцем. Ці вітамінні заготівки зробити не дуже складно, проте слід діяти чітко за рецептурою, оскільки при порушенні технології закачування з баклажанами можуть вести себе досить капризно.
Розповімо, як приготувати баклажани (слід відрізняти від квашених).

Рецепт маринованих баклажан


Інгредієнти:

  • баклажани невеликі - 5-6 шт.;

  • перець солодкий - 3 шт.;

  • перець червоний гострий - 1 шт.;

  • цибуля ріпчаста - 3 шт. (середнього розміру);

  • оцет 6% - 100 мл;

  • масло рослинне - 60-80 мл;

  • вода - 500 мл;

  • часник - 8-10 зубчиків;

  • перець горошком - 5-8 шт.;

  • гвоздика - 2-3 суцвіття;

  • лавровий лист - 3-5 шт.;

  • насіння коріандру, кропу і кмину (за бажанням і в невеликих кількостях);

  • зелень петрушки (можна і кінзи додати) - хороший пучок;

  • сіль - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Промиємо баклажани, видалимо плодоніжки, наріжемо кружальцями товщиною приблизно півтора сантиметра і помістимо в миску з холодною підсоленою водою на 5-10 хвилин. Воду зіллємо і проваримо кружечки баклажанів протягом п'яти хвилин. Відкинемо на друшляк і дамо стекти.
    Дрібно нарубим зелень. Очищений лук наріжемо не дуже тонкими кільцями, солодкий перець - короткою нетонкой соломкою. Кожен зубчик часнику разрежем на кілька шматочків поперек.
    Тепер маринад. Змішаємо в каструлі воду, рослинне масло, оцет і сіль (розчинити повністю). Можна додати 1-2 ст. ложки цукру (вітчизняного виробництва). До складу маринаду також можна ввести 1-2 столових ложки томат-пасти, яка також є чудовим консервантом. Додамо спеції, доведемо до кипіння і проваримо протягом 5-8 хвилин. На дно будь-якої ємності, в якій будемо маринувати, викладаємо в послідовності цибулю, часник, перець (і трохи червоного гострого перцю), зелень, а зверху - скибочки баклажанів. Можна повторювати шари. Заливаємо гарячим маринадом і остуджуємо, після чого поміщаємо в холодильник хоча б на 30 хвилин і
    Мариновані баклажани
    можна їсти.
    Якщо маринувати в скляних банках, їх можна закрити (негерметично) і зберігати в холодильнику до півроку. Якщо хочете закатати - треба попередньо простерилізувати банки, закласти овочі, залити маринадом, накрити кришками, поставити банки в таз з водою і простерилізувати протягом 15 - 20 хвилин. Після цього закатуємо, перевертаємо банки і накриваємо старою ковдрою до повного охолодження.
    Сподобалися наші поради, тоді рекомендуємо зробити баклажани з капустою на зиму - вийде чудова закусочка до святкового столу.