Мариновані баклажани - чудова закуска, яку добре подавати з різними м'ясними стравами. Ці овочі, заготовлені на зиму чудовим чином різноманітять ваше меню. Відомо безліч рецептів маринованих баклажан, наприклад, з часником і/або солодким болгарським перцем. Ці вітамінні заготівки зробити не дуже складно, проте слід діяти чітко за рецептурою, оскільки при порушенні технології закачування з баклажанами можуть вести себе досить капризно.
Розповімо, як приготувати баклажани (слід відрізняти від квашених).
Рецепт маринованих баклажан
Інгредієнти: баклажани невеликі - 5-6 шт.; перець солодкий - 3 шт.; перець червоний гострий - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 3 шт. (середнього розміру); оцет 6% - 100 мл; масло рослинне - 60-80 мл; вода - 500 мл; часник - 8-10 зубчиків; перець горошком - 5-8 шт.; гвоздика - 2-3 суцвіття; лавровий лист - 3-5 шт.; насіння коріандру, кропу і кмину (за бажанням і в невеликих кількостях); зелень петрушки (можна і кінзи додати) - хороший пучок; сіль - 1 ст. ложка. Приготування Промиємо баклажани, видалимо плодоніжки, наріжемо кружальцями товщиною приблизно півтора сантиметра і помістимо в миску з холодною підсоленою водою на 5-10 хвилин. Воду зіллємо і проваримо кружечки баклажанів протягом п'яти хвилин. Відкинемо на друшляк і дамо стекти.
Дрібно нарубим зелень. Очищений лук наріжемо не дуже тонкими кільцями, солодкий перець - короткою нетонкой соломкою. Кожен зубчик часнику разрежем на кілька шматочків поперек.
Тепер маринад. Змішаємо в каструлі воду, рослинне масло, оцет і сіль (розчинити повністю). Можна додати 1-2 ст. ложки цукру (вітчизняного виробництва). До складу маринаду також можна ввести 1-2 столових ложки томат-пасти, яка також є чудовим консервантом. Додамо спеції, доведемо до кипіння і проваримо протягом 5-8 хвилин. На дно будь-якої ємності, в якій будемо маринувати, викладаємо в послідовності цибулю, часник, перець (і трохи червоного гострого перцю), зелень, а зверху - скибочки баклажанів. Можна повторювати шари. Заливаємо гарячим маринадом і остуджуємо, після чого поміщаємо в холодильник хоча б на 30 хвилин і
можна їсти.
Якщо маринувати в скляних банках, їх можна закрити (негерметично) і зберігати в холодильнику до півроку. Якщо хочете закатати - треба попередньо простерилізувати банки, закласти овочі, залити маринадом, накрити кришками, поставити банки в таз з водою і простерилізувати протягом 15 - 20 хвилин. Після цього закатуємо, перевертаємо банки і накриваємо старою ковдрою до повного охолодження.
Сподобалися наші поради, тоді рекомендуємо зробити баклажани з капустою на зиму - вийде чудова закусочка до святкового столу.