Багато господині заготовляють гриби на зиму, це відмінний варіант холодної закуски до святкового столу. Великою популярністю користуються грузді мариновані, які можна просолити гарячим або холодним способом, вони довго зберігаються і виходять дуже смачними і хрусткими.
Як маринувати грузді?
Існує багато способів, як зробити грузді мариновані на зиму. Головним інгредієнтом стануть гриби, а інші складові залежатимуть від особистих уподобань господині. Процес готування включає такі етапи:
Зібрані грузді необхідно добре очистити від бруду, це нелегко зробити, тому можна застосувати щітку або губку, а потім промити гриби під сильним напором води. Чисті гриби потрібно хоча б півдня вимочити, а потім приступати до їх маринування. Великі гриби необхідно подрібнити, а дрібні краще не чіпати. Грузді можна замаринувати класичним способом за допомогою маринаду, зробленого з води, оцту і спецій, а можна поекспериментувати, додавши овочі або корицю. Після розподілу в банки грузді мариновані потрібно помістити в холод і тримати там до вживання. Чорні грузді мариновані – рецепт
Приголомшливим вишуканим смаком володіють чорні грузді мариновані . Щоб маринад придбав кислинку, потрібно додати трохи більше столового оцту. А додавання кориці, гвоздики і цукру створює приємно солодко-пряний присмак. Для любителів гострих закусок рекомендується включити до складу чорний або червоний перець.
Інгредієнти:
гриби – 1 кг; сіль – 20 г; чорний перець горошком – 10 шт.; оцет– 70 мл; вода – 2 склянки; цукор -1 ч. л.; цибуля – 1 шт. Приготування
Проварити гриби 10 хвилин. Додати цибулю і перець, готувати грузді ще кілька хвилин. Якщо не хочеться використовувати темний маринад, потрібно приготувати новий з води, цукру та оцту. Опустити В маринад проціджений гриби і додати приправи, кип'ятити кілька хвилин. Чорні грузді мариновані викласти в банки і закрити кришками. Як маринувати білі грузді?
Щоб зробити грузді мариновані білі, підійде доступний рецепт, який зробить закуску на зиму надзвичайно смачною і буде сприяти її тривалого зберігання. Важливим моментом є попередня обробка грибів, в лісі до них у великій кількості прилипають листя, тому їх треба добре вимочити.
Інгредієнти:
білі грузді – 1 кг; вода – 1 л; цукор і сіль – по 1 ст. л.; оцет – 6 ст. л. Приготування
Гриби розрізати на рівномірні шматочки, вимочити, проварити 10 хвилин. Підготувати маринад, для чого у воді розчинити цукор, сіль і оцет, закип'ятити. Додати гриби і варити ще 15 хвилин. Викласти грузді мариновані в простерилізовані банки і залити маринадом, а потім закатати тару. Грузді мариновані гарячим способом – рецепт
Більшість господинь вважають за краще готувати грузді з оцтом мариновані гарячим способом. Гриби тривалий час проварюють окропі. Вони виходять із солодкуватим присмаком, оскільки в рецепті присутній кориця. Стерилізація банок під час приготування допомагає надійніше зберегти грузді і ласувати ними всю зиму.
Інгредієнти:
грузді – 2 кг; вода – 2 л; оцет – 200 мл; перець запашний – 10 горошин; лимонна кислота – 5 г; гвоздика – 4 бутона; сіль – 2 ч. л.; цукор – 1 ст. л.; кориця – 05 ч. л. Приготування
Проварити гриби 20 хвилин, промити і процідити, закласти їх у банки. Для маринаду закип'ятити воду з сіллю і цукром. У кип'ячену воду додати перець, корицю, гвоздику і оцет, через пару хвилин залити гриби маринадом. Банки з грибами простерилізувати на невеликому вогні близько 40 хвилин. Грузді мариновані з оцтом в банках закрити кришками. Грузді мариновані холодним способом
Зайнятим господиням доведеться по душі рецепт, за допомогою якого можна зробити грузді мариновані гриби холодним способом. Його популярність обумовлена тим, що в процесі готування компоненти не потрібно проварювати. Важливим моментом, який необхідно дотримуватися, є очищення грибів, які потрібно ретельно промити.
Інгредієнти:
грузді – 2 кг; вода – 2 л; оцет – 200 мл; спеції – за смаком. Приготування
Гриби очистити і занурити на кілька хвилин в окріп. Дати охолонути. У тару висипати гриби і спеції і витримати кілька днів. Зробити маринад, вскипятив воду і оцет. Смачні мариновані грузді помістити в банки і залити маринадом. Закрити кришками. Грузді мариновані по-корейськи
Любителям гострих закусок припадуть до душі грузді мариновані, рецепт яких включає додавання спеціальної приправи, використовуваної для приготування корейських страв . Гриби, зроблені таким способом, можна вживати вже через тиждень. Вони вийдуть з пікантним присмаком, який оцінять навіть досвідчені гурмани.
Інгредієнти:
грузді – 3 кг; цибуля – 1 кг; морква – 500 г; часник – 2 головки; стручковий перець – 2 шт.; приправа по-корейськи – 2 упаковки; рослинне масло – 300 мл; оцет – 200 мл; цукор – 8 ст. л.; сіль – 8 ч. л. Приготування
Почистити гриби і відварити 20 хвилин. Цибулю порізати і обсмажити. Моркву дрібно натерти, часник продавити на часничниці, перець дрібно подрібнити. Змішати всі компоненти і прянощі, розкласти по банкам. Стерилізувати в каструлі чверть години, закрити кришками. Грузді мариновані з часником
Дуже цікавим варіантом закуски є грузді з часником мариновані гарячим способом. Цей рецепт передбачає приготування білих грибів, для чорних використовується інша технологія готування. В залежності від того, який присмак бажають досягти, гострий або солодкуватий, можна додати перець чилі або корицю.
Інгредієнти:
грузді – 1 кг; вода – 1 л; цукор – 15 ст. л.; сіль – 2 ст. л.; оцет – 15 ч. л.; часник – 20 зубчиків. Приготування
Гриби замочити на 6 годин у воді, потім варити 10 хвилин. Зробити маринад з води, солі, цукру. Помістити в нього грузді і кип'ятити чверть години. В банки на дно викласти часник, зверху гриби, влити оцет, маринад і закатати. Грузді мариновані в томаті – рецепт
Неймовірно пікантною і апетитною закускою стануть грузді мариновані в томаті. Їх можна поєднувати зі спагеті, приготована різними способами картоплею, провареним з рисом. Комбінація грибів, томатної пасти і інших спецій створює неповторний смаковий ефект. При бажанні пасту можна замінити пюре з томатів.
Інгредієнти:
грузді – 2 кг; томатна паста – 350 мл; оцет – 50 мл; цукор – 50 г; чорний перець – 5 горошин; цибуля – 3 шт.; вода – 25 л; соняшникова олія – 0 5 ст. л.; сіль – 05 ст. л. Приготування
Відварити гриби 15 хвилин і процідити. Цибулю нарізати кільцями і підсмажити, додати цукор, смажити ще кілька хвилин. Додати гриби, перець, перемішати і смажити ще 10 хвилин. Приєднати томатну пасту, тушкувати 10 хвилин, додати оцет. Грузді мариновані білі розкласти по банках і закрити кришками. Грузді мариновані з лимонною кислотою
Можна скористатися не зовсім звичайним рецептом і приготувати мариновані грузді без оцту . В цьому випадку додатковий компонент заміняться лимонною кислотою. Її додають в самому кінці, вона буде сприяти кращій збереженості консервованого страви. Крім того, певну пікантність додасть така складова як кориця.
Інгредієнти:
грузді – 1 кг; вода – 1 л; сіль – 05 ст. л.; лавровий лист – 2 шт.; лимонна кислота – 05 ч. л.; кориця – 05 ч. л.; запашний перець – 5 шт. Приготування
Гриби прокип'ятити 5 хвилин. Додати спеції і варити ще півгодини. Помістити суміш у банки і всипати кислоту. Прикрити банки кришками і стерилізувати 40 хвилин, закатати. Грузді мариновані і волнушки
Дуже оригінальний рецепт маринованих груздів без стерилізації з додаванням вовнянок. Ці два види грибів прекрасно поєднуються між собою, їх особливістю є характерний пекучий молочний сік, який зникає за рахунок додавання солі. Компоненти перед приготуванням необхідно вимочити в холодній воді кілька днів для позбавлення від гіркоти.
Інгредієнти:
грузді – 05 кг; волнушки – 05 кг; сіль – 40 г; спеції – за смаком; оцет – 50 мл; цукор – 50 г; вода – 1 л. Приготування
Підготовлені гриби залити окропом на 10 хвилин, воду злити і повторити процедуру 2 рази. Гриби викласти шарами в банку, чергуючи їх і спеції із сіллю. Зробити маринад з води, цукру та оцту. Залити у банки з грибами, закатати.