Заготовити про запас можна абсолютно будь-які гриби, лише б вони були їстівними, і у цьому матеріалі ми поговоримо про те, як заморозити підосичники на зиму.
Як правильно заморозити свіжі підосичники на зиму?
Заморожуванню ідеально піддаються свіжі, міцні та молоді гриби, саме з них у підсумку виходять найбільш ароматні страви , а тому великі підберезники найкраще висушувати, попередньо нарізавши тонкими скибочками.
Почніть з перебирання грибів, відбираючи цілі екземпляри без гнилі і червоточин. Відібрані гриби очистіть за допомогою щітки чи вологої ганчірочки. Бажано максимально уникати контакту грибів з водою, оскільки гриби вбирають воду немов губка, рідина під час заморожування перетворюється в лід і псує якість гриба.
Перебрані і очищені від зовнішніх забруднень гриби викладіть на будь-яку велику дошку або решітку і відправте заморожуватися в такому вигляді. Після кількох годин, проведених у морозильній камері, гриби можна буде висипати в спеціальні контейнери або пакети для зберігання. Разморозку найкраще робити в холодильнику, так гриби вийдуть як свіжі.
Як правильно заморозити відварні гриби, підосичники?
Перед тим, як заморозити підосичники в домашніх умовах, багато воліють перестрахуватися і відварити гриби . Під час варіння виходять накопичені в грибах токсини, які легко насичують плодові тіла, що ростуть в забрудненому ґрунті.
Також на відварну заготовку можна пустити поламані гриби, які залишиться лише нарізати перед приміщенням в морозильну камеру.
Промиті і нарізані гриби покладіть в киплячу воду на 10 хвилин, після вийміть гриби і залиште їх в друшляку до повного охолодження. Щоб шматочки не злиплися краще всього залишити їх заморожуватися на плоскій поверхні, а вже потім всипати в пакети та контейнери.
Як заморозити смажені підосичники на зиму в морозилці?
Максимально зекономити час при приготуванні допоможе попереднє обсмажування грибів. Для приготування достатньо буде просто розігріти гриби на сковороді або в мікрохвильовій печі і вони готові для використання у рамках ваших улюблених страв.
Як і перед будь-якими іншими способами заготівлі, перед обсмаженням підосичники також очищають і протирають вологою ганчірочкою, позбавляючись від будь-яких забруднень. Деякі також вважають за краще проварити гриби перед подальшими кулінарними маніпуляціями, але ми рекомендуємо витрачати на це час лише у разі, якщо ви сумніваєтеся щодо місця збору грибів.
Очищені гриби розділіть на невеликі скибочки. Занадто дрібнити не потрібно, адже варто враховувати, що гриби і без того втратять в обсязі при обсмажуванні. Обсмажувати велика кількість грибів слід порціями, щоб виділяється рідина встигала випаровуватися, а гриби не тушкувалися у власному соку, а смажилися. Під час приготування гриби додатково слід підсолювати, щоб прискорити виведення рідини з шматочків. Не зайвими будуть і різні трави зі спеціями.
Після обсмажування підберезники залишають до повного остигання, а потім розподіляють по пакетах і контейнерів для подальшої заморозки. Врахуйте, що після розморожування слід використовувати всі гриби за раз, оскільки вони досить швидко псуються.