Як відомо, щоб правильно заморозити підосичники на зиму, потрібно дотримуватися певних правил. Важлива умова приготування якісного продукту – відбір грибів. Принесені з лісу підосичники розкладаємо на столі і уважно оглядаємо. Червиві і старі гриби відразу викидаємо, якщо раптом випадково вони виявилися в кошику. Невеликі грибки відокремлюємо від великих. Не моє! Якщо гриби вимити, вони позбудуться і особливого смаку, і специфічного аромату. За допомогою гострого ножа зчищають бруд, відокремлюємо травинки і інше сміття. Великі гриби нарізаємо таким чином, щоб розмір шматочків був дрібний грибок.
Заморожуємо Підготовлені гриби поміщаємо в поліетиленові пакети невеликими порціями. Зверніть увагу – щоб гриби проморозились рівномірно, вони повинні поміщатися в пакеті в один шар. Щільно зав'язуємо пакети, намагаючись видалити все повітря, і укладаємо в морозильну камеру. Через добу гриби проморозятся в достатній мірі, щоб пакети можна було скласти більш компактно. Як бачите, заморозити свіжі підосичники дуже просто.
Щоб економити час Часто задають питання, як правильно заморозити готові підосичники. Наприклад, восени ви відпочиваєте в селі і можете відварити або підсмажити з цибулею гриби а ось взимку ви працюєте, і часу на готування часто не вистачає. Вихід є – розповімо, як заморозити підосичники в домашніх умовах, щоб отримати напівфабрикат, який залишиться тільки розігріти в мікрохвильовій печі або на сковороді.
Морозим відварені гриби Для початку розповімо, як заморозити варені підосичники.
Інгредієнти: підосичники дрібні – 4 банки ємністю 15 л; цибуля ріпчаста дрібний – 3-4 шт.; лист лавра великий – 2-3 шт.; горошок чорного і запашного перцю – 10-12 шт.; укропные парасольки – 2 шт. Приготування Гриби перебираємо, чистимо та миємо. Укладаємо в каструлю, додаємо цибулю, лаврушку, перець та кріп. Варимо від початку закипання приблизно чверть години. Відкидаємо на сито або друшляк, викидаємо все, крім грибів. Коли вся рідина стече і підосичники охолонуть, поміщаємо їх у пакети і кладемо в морозилку плазом, щоб гриби не смерзлись в грудку.
Морозим смажені гриби Для цієї мети підійдуть великі підосичники, які в першому випадку можна просто відсортувати вбік.
Інгредієнти: підосичники – 4 кг; цибуля довгастий ріпчаста – 1 кг; олія без запаху нерафіновану з соняшнику – 05 склянки; сіль гірська без добавок – 1 ст. ложка; перець свіжозмелену – за смаком. Приготування Перебрані гриби чистимо, промиваємо, ріжемо досить дрібно. Цибулю шаткуємо як можна дрібніше. На добре розігрітому маслі пасеруємо цибулю, додаємо гриби через пару хвилин. Смажимо на великому вогні таким чином, щоб вся рідина з грибів випарувалася. Солимо, перчимо. Коли гриби стануть золотистими, знімаємо з вогню і охолоджуємо. Розкладаємо гриби з пластикових контейнерів, щільно закриваємо і ставимо в морозилку. Як бачите, заморозити підосичники на зиму в холодильнику або морозилці дуже легко. Взимку залишиться тільки відварити картоплю і присмачити її відвареними або смаженими подосиновиками.