Враховуючи, що рецептів заготовки різноманітних заправок досить багато, то ми пропонуємо зробити її на зиму з огірків.
Заправка з огірків для супу розсольнику на зиму
Інгредієнти: молоді огірки – 36 кг; помідори – 18 кг; болгарський перець – 900 г; ріпчаста цибуля – 900 г; морква – 900 г; перлова крупа – 700 г; соняшникова олія – 140 мл; питна вода – 140 мл; столовий оцет – 140 мл; кухонна сіль – 25 ст. ложки; цукор – 25 ст. ложки. Приготування Помідори, разом з огірками дуже ретельно вимиваємо і подрібнюємо їх не дуже дрібними кубиками. Моркву спочатку очищаємо, омываем водою і протираємо її через максимально крупну тертку. З перцю видаляємо плодоніжки з насінням, а сам плід подрібнюємо дуже тонкою соломкою. Очищаємо весь ріпчаста цибуля і як можна дрібніше його шаткуємо.
У каструлю вливаємо олію і трохи його прогрівання, викладаємо подрібнені помідори. Практично відразу доливаємо до них воду, присипаємо всі кухонною сіллю з цукром і, перемішавши, даємо томатній масі закипіти. Потім вводимо у каструльку огірочки, терту моркву, соломку болгарського перцю і цибулю. З замоченою на пару годинок перловки зливаємо всю воду, а саму крупу переміщаємо в ємність з овочами. Коли наша заправка закипить, зводимо вогонь до мінімуму і тушкуємо її не менш як 35 хвилин. Далі вливаємо сюди хорошої якості оцет і проварюємо заправку ще 7-8 хвилин.
Розподіляємо весь вміст каструлі по стерилізованим банкам. Потім до повного упору укупориваем їх кришками.
Заправка з огірків на зиму для солянки
Інгредієнти: свіжі огірки – 24 кг; ріпчаста цибуля – 350 г; часник – 7 зубків; морква – 350 г; петрушка, кріп – по 05 пучка; цукровий пісок – 25 ст. ложки; кухонна сіль – 2 ст. ложки; оцет – 90 мл; соняшникова олія – 180 мл Приготування Вимиті огірки разом з очищеним цибулею нарізаємо максимально маленькими кубиками приблизно однакового розміру. Потім через саму крупну тертку протираємо все кількість необхідної моркви. Очищені зубки молодого часнику продавлюємо через прес. З'єднуємо всі ці подрібнені овочі в одній великій мисці, присипаємо їх цукровим піском, кухонною сіллю, поливаємо олією, слідом виливаємо столовий оцет, додаємо дрібно нарубану зелень і добренько все це перемішуємо. Тепер ставимо чашку в більш прохолодне місце і залишаємо там на 35-4 години. Після закінчення часу виставляємо пустила сік заправку на конфорку включеної плити і варимо її на слабенькому вогні близько 25 хвилин.
Рівномірно розподіляємо огіркову заправку по стерильним скляним банкам і, накривши їх підготовленими кришками закатуємо за допомогою ключа.
Супова заправка з огірків і помідорів на зиму
Інгредієнти: огірки – 26 кг; помідори – 18 кг; цибуля – 12 кг; морква – 800 г; соняшникова олія – 120 мл; цукор, сіль – за 15 десертної ложки; столовий оцет – 05 ст.; лавровий лист – 3-4 шт. Приготування Помідори добре вимиваємо, нарізаємо шматочками і пропускаємо їх через велике сито електром'ясорубки. Нарізаємо максимально дрібними кубиками очищені головки цибулі і викладаємо все на дно великої нержавіючої каструлі в розігріту олію. Слідом вводимо сюди нарізану тонкою соломкою моркву і, коли овочі стануть трохи золотитися, викладаємо до них подрібнені свіжі огірки. Негайно заливаємо овочі морсом з помідор, за ним вводимо оцет, присипаємо цукровим піском з дрібною сіллю і, додавши в загальну масу листочків лаврушки ставимо все нудитися протягом півгодини. Готову заправку з огірків і помідорів консервуємо на зиму в підготовлені заздалегідь ємності.