Тим, хто любить запашний аромат базиліка, особливо сподобається ідея консервування помідорів з цієї пряною зеленню. Закуска виходить в міру пряної і неймовірно ароматною. Варіації рецептів таких помідор пропонуємо нижче.
Консервовані помідори з базиліком і часником на зиму – рецепт без стерилізації
Інгредієнти: Розрахунок на банку об'ємом 1 л:
помідори свіжі – 06 кг; базилік фіолетовий – 2-3 гілочки; сіль кам'яна не йодована – 30 г; оцет яблучний (6%) – 20 мл; зубці часникові – 4-5 шт.; перець чилі – 1/2 шт. Приготування Помідори для консервування з базиліком споліскують холодною водою, обсушуємо і проколюємо в області плодоніжки дерев'яною зубочисткою або голкою. Готуємо також часникові зубці, очистивши їх від лушпиння і порізали на кілька частин. Стручки гострого перцю позбавляємо від насіння і плодоніжок і нарізаємо на фрагменти. Гілочки базиліка моєму і витираємо паперовим рушником.
Укладаємо томати в стерильні банки, чергуючи з гілочками базиліка, скибочками часнику і гострого перцю. Заливаємо тепер вміст банки окропом, через десять хвилин воду зливаємо і знову даємо їй закипіти. У банку наливаємо оцет яблучний і всипаємо кам'яну не йодовану сіль. Заливаємо помідори в банці з базиліком закипілої рідиною, укупориваем герметично і перевертаємо під «шубу» для самостерилизации і повільного остигання.
Мариновані помідори черрі з базиліком на зиму
Інгредієнти: помідори черрі – 990 м; вода – 990 мл; базилік фіолетовий – середній пучок; кріп (зелень) – 4-5 гілочок; лавровий лист – 1 шт.; перець (горошини) – за смаком; сіль кам'яна не йодована – 20 г; цукровий пісок – 25 г; оцет яблучний (6%) – 35 мл; зубці часникові – 4-5 шт.; мед квітковий – 30 р. Приготування Помідори черрі знімаємо з гілочок, споліскують і наколюємо в районі плодоніжки зубочисткою і голочкою. Поміщаємо томати в каструлю, додаємо горошини перцю, лавровий лист, очищені й розрізані навпіл часникові зубці, промиті гілочки кропу, додаємо сіль та цукровий пісок і заливаємо все киплячою водою. Залишаємо черрі до повного охолодження, прикривши ємність кришкою, після чого перекладаємо їх разом з прянощами в стерильні банки.
Каструлю з маринадом маємо на плиті і прогріваємо вміст до кипіння. Кидаємо в ємність листочки базиліка, закладаємо мед і вливаємо яблучний оцет. Даємо маринаду добре закипіти, розливаємо по судинах з томатами черрі, укупориваем їх і залишаємо в перевернутому вигляді остигати, обгорнувши додатково гарненько.
Засолювання помідорів з базиліком і лимонною кислотою на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на банку об'ємом 3 л:
помідори – 15-17 кг; вода – 990 мл; базилік фіолетовий – 1-2 гілочки; сіль кам'яна не йодована – 1 1/2 ст. ложки цукровий пісок – 6 ст. ложок; кислота лимонна – 1 ч. ложка. Приготування Даний рецепт засолювання помідорів прекрасно підійде для тих, хто з побоюванням ставиться до страв з оцтом або зовсім її не вживає. Замість нього ми будемо використовувати лимонну кислоту.
Свіжі помідори споліскуємо і укладаємо в чисту банку. Туди ж засипаємо цукровий пісок, сіль і лимонну кислоту, відмірюючи необхідну їх кількість. Поміщаємо прикриті кришками банки в посудину з водою, і після її закипання заливаємо томати підігрітою в окремій каструлі до кипіння чистою водою. Стерилізуємо ємності протягом двадцяти хвилин. При використанні літрових баночок буде достатньо і семи хвилин стерилізації. Тепер укупориваем судини кришками, даємо їм охолонути і поміщаємо на зберігання до інших заготовок.