Щоб розширити асортимент вже заготовлених вами овочів в банках, ми пропонуємо нові рецепти чудового капустяного салату з різними овочами і розповімо, як його зробити, щоб залишити цю смачну консервацію на зиму.
Капустяний салат на зиму з перцем без стерилізації
Інгредієнти: білокачанна капуста – 4 кг; червоний болгарський перець – 15 кг; цибуля – 900 г; цукровий пісок – 230 г; соняшникова олія – 450 мл; столовий оцет – 380 мл; кухонна сіль – 35 ст. ложки. Приготування Тоненько шаткуємо всю капусту. Далі очищаємо від плодоніжок і внутрішніх насіння червоний м'ясистий болгарський перець, який також ріжемо дрібної, тонкою соломкою. Тепер також подрібнюємо очищений ріпчасту цибулю (півкільцями). З'єднуємо всі овочі у велику, широку каструлю з нержавіючої сталі.
В окремій глибокій ємності з'єднуємо столовий оцет з рафінованим соняшниковою олією. Далі, сюди ж додаємо кухонну сіль, дрібний цукровий пісок і великою ложкою розмішуємо маринад до розчинення спецій, а потім переливаємо його до овочів в каструлі і все добре перемішуємо. Даємо салату постояти протягом півтора годин і виставляємо його на конфорку включеної плити. Після появи ознак закипання маринаду відраховуємо 20 хвилин і протягом усього цього часу варимо наш салат. Розподіляємо готовий капустяний салатик з прожареним в духовій шафі скляних ємностей і укупориваем їх також підсмаженою бляшаними кришками.
Осінній капустяний салат з огірками на зиму
Інгредієнти: капуста – 35 кг; огірки – 26 кг; петрушка, кріп – по 1 пучку; ріпчаста цибуля – 12 кг; лавровий лист – 6-7 шт.; соняшникова олія – 230 мл; оцет – 230 мл; цукор, сіль – 4 ст. ложки. Приготування Для зручності поділяємо капустіну на 4 або 3 частини, кожну з яких тонко і акуратно шаткуємо. Огірки розрізаємо на дві половинки, нарізаємо їх максимально тонкими півкільцями і додаємо до подрібненої капусти. Далі поміщаємо сюди великі кубики цибулі, дрібно січену свіжу зелень і листи лаврушки. Поверх всіх подрібнених овочів виливаємо потрібну кількість столового оцту, за ним також вводимо соняшникову олію. Присипаємо всі дрібної кухонної сіллю, а для балансу смаку таким же чином вводимо цукор. Перемішуємо салатик і відставляємо його не менше, ніж на 3 години. Тепер весь вміст каструлі, в рівних пропорціях маринаду і овочів, розподіляємо по підготовленим до консервації банкам і виставляємо кожну з них для стерилізації на газову плиту. Після того, як проваримо салат в баночках протягом 18 хвилин, герметично укупориваем його і ставимо до охолодження під теплий плед.
Помідорно-капустяний салат шарами в банки на зиму
Інгредієнти: щільні помідори – 25 кг; білокачанна капуста – 25 кг; запашний і чорний перець – за 10-12 шт.; лист лавра – 5-6 шт.; питна вода – 15 л; дрібний цукор – 3 ст. ложки; кухонна сіль – 15 ст. ложки; оцет (9%) – 90 мл Приготування Подрібнюємо капусту, а помідори з допомогою гострого ножа нарізаємо тоненькими скибочками. У оброблені парою банки кладемо по 2-3 горошинки двох видів перцю і по 1 листу лавра. Далі дотримуючись черговість овочевих шарів (капуста-помідор) заповнюємо до самого верху всі банки.
У каструлю невеликого розміру наливають потрібний об'єм питної води і розмішуємо у неї дрібний цукор разом з доданою кухонною сіллю. Виставляємо розсіл на включену плиту і доводимо його до закипання, вливаємо оцет і через 30-40 секунд все вимикаємо. Розливаємо його в гарячому вигляді по заповненим овочами ємкостей, переставляємо їх у великі каструлі з налитої в них водою і стерилізуємо все на плиті не менше 15-17 хвилин. Далі укупориваем кожну банку і, поставивши їх на поверхню кришок, прикриваємо ковдрою до ранку.