Знаменитий балканський соус айвар - гостра паста, яка подається до м'яса, а також її просто намазують на хліб. Блюдо багатьом так полюбилося, що широко поширився за межами Балканського півострова. Нижче представлені найбільш цікаві рецепти заготівлі айвара на зиму.
Соус айвар по-сербськи з гірким перцем - рецепт на зиму
Інгредієнти: перець болгарський – 750 р, помідори щільні, м'ясисті – 750 р, цибуля – 85 г, зубці часнику – 3 шт., оцет – 25 мл; пісне масло – 45 г, гірчиця пекуча – 1 ч. ложка, сіль, цукор – по 1-2 ст. ложки, стручки пекучого перцю– 3 шт. Приготування Болгарський перець розкладіть на листі і запікайте в духовці хвилин 20. Потім зніміть з перцю тоненьку шкірку. Далі розріжте його і вийміть насіннєву серцевиною. Помідори пропустити через м'ясорубку або подрібніть блендером.
Очищений болгарський перець, а також стручки гострого перцю цибулю теж пропустіть через м'ясорубку. Додайте в цю масу пюрированный часник. Помістіть всі інгредієнти в каструлю або підходящу миску для варіння. Варіть, постійно помішуючи і стежачи за тим, щоб соус не пригорів. На варіння айвара піде 20 хвилин, потім, залишивши соус з плити, додайте в нього рослинне масло.
Ще через півгодини додайте оцет, гірчицю, всипте сіль і цукор. Поставте на вогонь і варіть до загустіння маси, на це знадобиться близько півтора годин.
Поки айвар вариться, ретельно вимиті банки стерилізують над паром або смажте в духовці, кришки потримайте в окропі.
Гарячий соус розкласти в підготовлені банки і закатайте. Переверніть, укутайте теплим пледом і залиште заготовку в такому положенні на день, поки соус повністю охолоне.
Як приготувати Хорватська айвар з баклажанами - рецепт на зиму
Інгредієнти: червоний солодкий перець – 925 м; баклажани – 475 г; сік лимона або винний оцет – 25 мл; стручок перцю чилі; зубчики часнику – 2 шт.; пісне масло – 115 мл; сіль. Приготування Запечіть в розігрітій духовці баклажани і перці. Перекладіть запечені овочі в каструльку, щоб вони гарненько «пропотіли», так вони легко очистяться. Видаліть з перців насінну коробку і зніміть тоненьку шкірку з баклажанів зніміть шкірку, всі пропустіть через м'ясорубку.
Прогрійте масло, додайте овочі, пюрированный через прес часник, подрібнений перчик чилі, влийте лимонний сік або винний оцет, посоліть, протушкувати хвилин 10.
Підготуйте належним чином тару під закатку, простерилізований банки і кришки. Гарячий айвар розлийте по ємностях, укупорьте і відправте під теплу ковдру для повільного остигання.