Один з найпопулярніших продуктів, котрі заготовляють на зиму – це, без сумнівів, помідори. Солоні томати, квашені , мариновані, у вигляді соку, пасти, соусів, в'ялені і сушені – всього і не перерахувати. Багато рецептів, перевірених часом, але іноді непогано б і відійти від звичного і заготовити що-небудь оригінальне, наприклад, помідори з базиліком.
Навіщо це потрібно? Якщо ви прихильник всього незвичайного і любите дивувати близьких і друзів, у вас не виникне сумнівів, чи варто робити щось не так, як завжди. А от якщо ви консерватор, зважитися на таке складно. Уявіть собі, що є заготівля на зиму, у якій з'єднані вітаміни, що містяться в томатах, з антибактеріальними речовинами та ефірними маслами базиліка . Недарма цю травичку звали королевської – вона дуже добре лікує безліч хвороб, володіючи до того ж вельми приємним пряним смаком і ароматом.
Просто маринад Найпростіше приготувати помідори, мариновані з базиліком. Це дуже смачно і корисно, а томати вибирайте по смаку: хоч черрі, хоч пульку.
Інгредієнти: стиглі томати, не пошкоджені, без плодоніжок – 4-5 кг; сіль без добавок біла йодована – 3 ст. ложки; перець горошком (будь-яких сортів) – по 3-4 шт. на літрову банку; базилік – 1 пучок; селера (гілочки з листям) – 1 пучок; столовий білий або яблучний 6% оцет – 4 ст. ложки; цукор білий виробництва країн СНД – 200 г; очищена й підготовлена (або бутильована) вода – 5-6 л. Приготування Помідори миємо й розкладаємо по стерилізованим баночках, намагаючись не пошкодити шкірку. Перекладаємо листочками базиліку та селери. З води і солі, додавши цукор і перець, варимо маринад, в кінці вливаємо оцет. Заливаємо помідори, залишаємо на 10 хвилин, зливаємо, знову кип'ятимо, заливаємо і закатуємо. Томати з базиліком на зиму виходять дуже смачними, якщо відтінити смак маринаду гвоздичкой, цибулею і часником. Якщо є бажання, можна закатати томати з базиліком і медом на зиму. Варимо маринад без цукру, а перед другою заливкою кладемо в нього мед, але не кип'ятимо. Доводимо до початку кипіння і відразу вливаємо в банки.
Закуска для гурманів Рецепти на зиму томатів з базиліком можуть бути різними, але смачніше всього в'ялені томати з базиліком. Готувати їх дуже просто.
Інгредієнти: томати-черрі – 5-6 кг; базилік – 1 пучок; масло вищої якості соняшникова без запаху – 500 мл; сіль – за смаком. Приготування Помідори промиваємо, протираємо рушником, ріжемо навпіл. Деко устеляємо пергаментом, розкладаємо томати. Солимо і скроплюємо маслом. Відправляємо в духовку приблизно на півгодини на повільному вогні при закритій кришці, потім у відкритій духовці тримаємо ще близько години. Чи можна в'ялити помідори в спеціальній сушарці для овочів і фруктів. Укладаємо їх в банки шарами, чергуючи з листочками базиліку (можна розтерти з сіллю в ступці, буде більш насичений смак) і заливаємо олією. Такі томати, консервовані з базиліком, зберігаються в холодильнику протягом кількох місяців.