Головне в цій страві - смак, його доступність і можливість заготівлі про запас. Баночка ікри з баклажанів на зиму завжди виручить вас у випадку, якщо необхідно буде подати швидку і смачну закуску до святкового і буденного столу. З найцікавішими варіаціями цього простого рецепту ми розберемося в цьому матеріалі.
Смачна ікра з баклажанів на зиму – рецепт
Різноманітність смаку ікру з баклажанів дарує сусідство з іншими овочами. У цьому рецепті компанію баклажанної основі складе цибулю, помідори і часник.
Інгредієнти: баклажани – 23 кг; рослинне масло – 35 мл; цибуля шалот – 65 г; часник – 4 зубки; томати – 530 г; лимонний сік – 25 мл Приготування Так як під час обжарювання баклажани вбирають у себе багато жиру, оптимальним для здоров'я способом їх приготування стане запікання. Цілі баклажани наколюють і поміщають в розігріту до 200 градусів духовку разом з зубками часнику в оболонці. Через 20-25 хвилин розм'якшені овочі дістають і залишають охолодитися. В невеликій кількості рослинного масла спасеруйте шалот. Збийте запечену м'якоть баклажана і часник разом. Отримане пюре змішайте з нарізаними кубиками томатами і відправте на середній вогонь на 10 хвилин. Здобріть заготівлю сіллю і перцем, влийте сік лимона і розкладіть ікру по чистим банкам. Накривши ємності кришками, класичну ікру з баклажанів на зиму відправляють стерилізуватися. Час стерилізації залежить від об'єму тари і обраного способу.
Ікра з баклажанів на зиму без стерилізації
Якщо кількість рослинних жирів в готовому блюді вас не бентежить, то рекомендуємо звернути увагу на цей рецепт. В його рамках всі овочеві складові обсмажуються з рослинним маслом, залишки якого потім будуть діяти як консервант.
Інгредієнти: баклажани – 23 кг; ріпчаста цибуля – 145 г; томати – 18 кг; сушений базилік – 1 ч. ложка; морква – 230 г; часник – 4 зубки. Приготування Баклажани перевірте на гіркоту і при необхідності замочіть нарізані овочі в міцному соляному розчині приблизно на півгодини. Просолені баклажани обсушити на паперових рушниках і припустіть в розігрітому рослинному маслі до зарум'янювання. Окремо обсмажте півкільця цибулі і коли ті розм'якшаться, доповніть засмажку пюрированным часником. Спасеруйте і терту моркву. Пропустіть всі обсмажені овочі через м'ясорубку разом з томатами. Перелийте пюрированную масу в емальований посуд. Спершу ікра буде здаватися рідкуватий, але ви можете виварити її до бажаної консистенції. Доповніть готову ікру з баклажанів на зиму через м'ясорубку сушеним базиліком і пучкою солі, після чого відразу ж розлийте її по стерильним банкам і закатайте стерильними кришками.
Кабачкова ікра з баклажанів - рецепт на зиму
Інгредієнти: кабачок – 670 г; баклажан – 430 г; морква – 170 г; томати – 440 г; по жмені зелені кропу і петрушки; часник – 4 зубки; солодкий перець – 320 г; лист лавра. Приготування Перед тим, як приготувати ікру з баклажанів на зиму, розділіть кабачки і баклажани на кубики однакового розміру. Якщо баклажани гірчать – засолите їх перед зберіганням. Спасеруйте терту моркву разом з дрібно нарізаним солодким перцем. Додайте суміш з баклажанів з кабачками, видавіть часниковий зубок і покладіть лист лавра. Наступними у посуд відправляються подрібнені томати. Коли томати розійдуться в соус, здобріть страву зеленню і пюрируйте. Приправте ікру за смаком, а потім доведіть до кипіння і розподіліть в стерильних банках. Тут же загорніть банки ошпареними кришками.