Сьогодні ми розповімо вам, як правильно запекти баклажани і заготовити їх на зиму в різних варіаціях. Така термічна обробка не тільки набагато корисніше традиційною смаження на сковороді, але і зберігає більшу кількість смакових якостей овоча.
Ікра з запечених в духовці баклажанів з перцем на зиму
Інгредієнти: баклажани – 19 кг; помідори – 190 г; цибуля – 190 г; солодкий перець – 190 г; гілочки кропу і петрушки (зелень) – 95 г; оцет 9%– 35 мл; не йодована велика сіль – 35 г; без аромату соняшникова олія – 75 мл; перець запашний і чорний (мелений) – по 2 щіпки; цукровий пісок – 20 р. Приготування Щоб запекти баклажани в духовці для ікри, їх необхідно попередньо вимити, обсушити, а потім викласти на деко, промазанный трохи маслом. Запікатися овоч буде приблизно тридцять п'ять-сорок хвилин. Періодично необхідно перевіряти плоди на м'якість проколом зубочистки. Болгарський перець можна приготувати тим же методом, що і баклажани, розклавши плоди на другому листі, але часу для їх зарум'янювання знадобиться менше – приблизно в цілому двадцять хвилин (по десять хвилин з кожної сторони).
Перці готовності поміщаємо в будь-яку ємкість під кришку, щоб трохи отпарились, після чого легко знімаємо шкірку і відокремлюємо плодоніжки разом з насіннєвими коробочками. Баклажанову м'якоть відокремлюємо від шкірки за допомогою ложки або ж просто очищаємо шкурки, поддевом ножем.
Тепер і м'якоть перцю і баклажанів необхідно подрібнити. Для цього її можна нарізати кубиками як можна дрібніше або пропустити через м'ясорубку. Тут необхідно орієнтуватися на свій смак і бажану консистенцію ікри.
Цибулини очищаємо, нарізаємо дрібненько і пасеруємо в сковороді з соняшниковою олією, а з томатів знімаємо шкірку, попередньо обшпаривши плоди окропом, а потім пробиваємо в блендері і додатково перетираємо через ситечко.
З'єднуємо в зручній ємності м'якоть перцю, баклажанів, а також піджарку з лука і томатне пюре, додаємо за смаком велику не йодовану сіль, цукровий пісок, мелений перчик (чорний і запашний), а також вливаємо оцет, додаємо зелень дрібненько порізану і перемішуємо. Розкладаємо ікру за чистим баночках, накриваємо кришечками і відправляємо в посудину з водою для стерилізації. Кип'ятимо півлітрові ємності з заготівлею протягом години, а літрові протягом вісімдесяти хвилин, після чого укупориваем кришки і даємо судинах охолонути.
Запечені баклажани на зиму для заморозки
Інгредієнти: баклажани – скільки є в наявності; без аромату соняшникова олія – за смаком. Приготування Як відомо, баклажани в свіжому вигляді заморожувати не рекомендується, так як після розморожування вони втрачають свої смакові якості і стають гумовими і не смачними. Тому господині знайшли вихід з положення і заготовляють запечений овоч. У такому вигляді він повністю зберігає смак і цінні властивості. Для реалізації ідеї можна плоди нарізати кубиками, як на соте, або ж просто вимити і покласти на деко. Необхідно тепер тільки трохи збризнути вміст деко маслом і запекти в протягом години в духовці, пару раз перевернувши плоди на інший бік (якщо цілі), або перемішавши (нарізані шматочками).
Готові овочі після остигання розфасовуємо пакети для заморозки і відправляємо в морозильну камеру .
Запечені на мангалі баклажани на зиму з овочами
Інгредієнти: баклажани – 25 кг; перець солодкий болгарський (червоний) – 750 г; гіркий перець – 15-2 стручка; помідори – 21 кг; цибуля – 990 м; часникові головки – 2 шт.; кріп, базилік фіолетовий, кінза, чабер, петрушка (зелень) – середній збірний пучок; не йодована велика сіль – 45 г; без аромату соняшникова олія – 500 мл Приготування Приголомшливо смачний салат з запечених на мангалі овочів можна заготовити на зиму за цим рецептом. Для цього вимиті баклажани, солодкі і гіркі перчини, а також свіжі помідори запікаємо над палаючими вугіллями, скориставшись подвійними шампурами або ж ґратами для запікання.
По готовності очищаємо овочі від обвуглити шкірку, а м'якоть нарізаємо дрібно і укладаємо в миску. Цибулини чистимо і пасеруємо на соняшниковій без аромату маслі до рум'яного кольору і додаємо до нарізаних овочів.
Вливаємо олію рослинну і ставимо посудину на плиту на середній вогонь. Даємо вмісту закипіти, додати перетертий на тертці часник і дрібненько порізану зелень і тушкуємо закуску на самому малому вогні хвилин двадцять.
Тепер розфасовуємо овочевий салат з запечених овочів за сухим і чистим баночках, прикривають кришками і ставимо в ємність з гарячою водою для подальшої стерилізації. Для півлітрових баночок буде достатньо тридцяти хвилин, а літровим потрібно п'ятдесят хвилин часу.