Кожна господиня заготовлює на зиму хоча б мінімальний набір домашніх солінь і закруток, серед яких в обов'язковому порядок присутні і консервовані помідори. Хтось з року в рік повторює один і той же рецепт, не ризикуючи експериментувати, а хтось перебуває у постійному пошуку кращих варіантів. Якщо ви серед числа останніх, то обов'язково заготуйте помідори на зиму з базиліком за запропонованим нижче рецептами. Вам неодмінно сподобається оригінальний смак таких томатів.
Консервовані помідори з базиліком на зиму – рецепт
Інгредієнти: Розрахунок на банку об'ємом 2 л:
помідори – 12 кг; базилік (фіолетовий) – 5-6 гілочок; сіль крупна не йодована – 55 г; цукровий пісок – 40 г; оцет яблучний (6%) – 45 мл; зубки часникові – 8 шт.; стручок гострого перцю – 1/2 шт. Приготування Як ви вже встигли помітити, в складі інгредієнтів відсутня будь-яка інша зелень (кріп, петрушка, листя хрону, смородини, вишні тощо), а також спеції і прянощі, але присутній в достатній кількості часник. І це не дивно. Адже смак і аромат базиліка самодостатній і здатний повністю замінити інші добавки, але з часником гармонує просто чудово, вдало доповнюючи його пряний аромат і гостроту.
Укладаємо запашні гілочки разом з підготовленими томатами і часниковими часточками, розрізаними на кілька частин, в стерильну суху банку. На дно попередньо кладемо половинку стручка гострого перцю. Заливаємо вміст посудини підігрітою до кипіння водою і, прикривши кришкою, залишаємо хвилин на п'ятнадцять. Після закінчення часу зливаємо воду в каструлю і знову ставимо для нагрівання до кипіння.
На даному етапі всипаємо прямо в банку сіль та цукровий пісок, вливаємо оцет яблучний, після чого заливаємо помідори з базиліком повторно закипілої рідиною. Негайно укупориваем кришки, а банки перевертаємо догори дном, і ставимо під ковдру для природної стерилізації та поступового охолодження.
Консервовані помідори черрі з базиліком і медом
Інгредієнти: томати черрі – 15 кг; вода – 995 мл; базилік (фіолетовий) – 6 гілочок; кріп (молода зелень) – 5 гілочок; листи лавра середнього розміру – 2 шт.; чорний і запашний перець (горошини) – за смаком; сіль крупна не йодована – 55 г; цукор-пісок – 25 г; оцет яблучний (6%) – 35 мл; зубки часникові – 6 шт.; мед – 35 р. Приготування Особливо смачні в консервованому вигляді з додаванням базиліка томати черрі. Крім того, така заготовка дуже ефектно виглядає і навіть зможе стати частиною кухонного інтер'єру, якщо розташувати баночку на кухонній полиці.
Консервуємо з базиліком тільки свіжі помідори черрі. Знімаємо їх з гілочок, споліскуємо, обсушуємо, проколюємо у плодоніжки і укладаємо разом з гілочками базиліка в стерильні сухі судини, на дно яких попередньо кидаємо горошини перцю, лаврові листочки, кріп і очищені часникові зубці.
Заливаємо помідори в банках підігрітою до кипіння водичкою, витримуємо десять хвилин, після чого воду зливаємо і додаємо в неї сіль та цукровий пісок. Після закипання і розчинення всіх кристалів вимикаємо плиту, а закладаємо в каструлю мед і даємо йому розчинитися. У кожну літрову банку додаємо по ложці оцту і заливаємо підготовленим гарячим розсолом з медом. Негайно укупориваем герметично банки, перевертаємо їх дном вгору і закутуємо для природної стерилізації та поступового повільного остигання.
Даний рецепт консервування з базиліком і медом томатів черрі цілком підійде і для заготівлі звичайних помідорів. Додаткові спеції і прянощі можна не додавати зовсім або ж замінити їх іншими на свій смак.