Для фанатів пекучих закусок представляємо рецепти маринованого на зиму перцю чилі. Заготовивши такої у себе вдома, ви не тільки отримаєте справжню насолоду від його дегустації, але й забезпечите себе відмінним профілактичним засобом від застуди і поганого настрою.
Маринований перець чилі на зиму – простий рецепт
Інгредієнти: стручки перцю чилі – скільки є в наявності; зубки часникові; тархун (зелень); горошини перцю чорного і духмяного); гілочки базиліка; парасольки кропу; Для маринаду:
очищена вода – 1 л; цукровий пісок – 40 г; сіль кам'яна не йодована – 30 г; оцет 9% (на одну літрову банку перцю) – 5 мл Приготування Для маринування вибираємо рівненькі і стиглі перці чилі, споліскуємо їх і при бажанні, щоб знизити градус гостроти готової закуски, замочуємо в гарячій воді на годину. Укладаємо тепер плоди в підготовлені сухі і заздалегідь простерилізовану баночки, кладемо на дно кожної з гілочки тархуну, базиліка, кропу, а також по кілька горошин перець і очищених часникових зубчиків.
З води, солі і цукрового піску варимо маринад, прокип'ятити компоненти до розчинення всіх кристалів. Заливаємо отриманої киплячою рідиною чилі в банках і залишаємо хвилин на двадцять. Після закінчення часу маринад зливаємо і повторюємо процедуру заливання ще два рази. Перед тим як заповнювати ємкості з перцем гарячим маринадом в третій раз, додаємо в банки оцет. Укупориваем судини прокип'яченими кришками, перевертаємо догори дном і закутуємо ретельно чим-небудь теплим для природної стерилізації і повільного остигання.
Перець чилі, маринований на зиму у виноградному оцті
Інгредієнти: Розрахунок на банку 800 мл:
стручки перцю чилі – 350 г; кінза кріп (зелень) – по 3 гілочки; мята (зелень) – 1 гілочка; оцет виноградний білий – 100 мл; часникова головка – 1 шт.; вода очищена – до 100 мл; цукровий пісок – 20 г; сіль кам'яна не йодована – 10 г; горошини перцю запашного і чорного – 2 і 5 шт. відповідно; лаврові листки середнього розміру – 2 шт.; бутон гвоздики – 1 шт.; коріандр (горошини) – 2 ч. ложки. Приготування Для початку перці чилі необхідно тричі по п'ять хвилин витримати в окропі, після чого перекласти їх в каструлю, залити чистою водою, довести до кипіння і проварити кілька хвилин.
В окрему ємність вливаємо воду і закладаємо в неї неочищені, але вимиті часникові зубки, всю зелень, горошини запашного чорного перцю і коріандру, а також бутон гвоздики і лаврові листи. Після закипання проварюємо маринад пару хвилин, після чого вливаємо оцет і даємо вмісту посудини настоятися хвилин п'ятнадцять. Тепер перекладаємо на дно сухої стерильної баночки всі прянощі, спеції, часникові зубки зелень з маринаду. Проварені перці також виймаємо акуратно і дбайливо з каструлі, намагаючись зберегти їх цілісність, і укладаємо в банку слідом за спеціями. Заливаємо чилі гарячим маринадом, укупориваем герметично кришками і закутуємо ковдрою або пледом для природної стерилізації та поступового повільного остигання.
Перець чилі, маринований на зиму з маслом
Інгредієнти: стручки перцю чилі – 6-8 шт.; олія оливкова без запаху – 260 мл; часникова головка – 2 шт.; гілочки розмарину – 2-3 шт.; лаврові листки середнього розміру – 2 шт. Приготування Ця заготовка з перцю чилі дозволяє одночасно отримати смачну закуску і ароматне масло, яке можна використовувати в якості заправки до салатів або добавки до соусів. Крім усього іншого смачним виходить і часник. Спробуйте зробити таку закуску будинку, і ви неодмінно залишитеся задоволені результатом.
Часникові зубці не очищаємо, а тільки проколюємо зубочисткою або ножем і кладемо в сотейник або каструльку. Туди ж покласти гілочки розмарину і заливаємо все оливковою олією. Прогріваємо вміст до появи перших ознак кипіння, тут же зменшуємо вогонь (кипіти не даємо) і тушкуємо часник з розмарином двадцять хвилин. Тепер перекладаємо гілочки і часникові зубки в стерильну банку, і повторюємо ті ж дії зі стручками чилі. Перекладаємо в банку і їх, після чого заливаємо ароматним маслом, прикриваємо кришкою і зберігаємо після охолодження в холодильнику.