Майже в кожному будинку на зиму солять або маринують помідори і огірки. І рецепти майже у всіх однакові. Здивуйте друзів – приготуйте мариновані помідори з базиліком на зиму.
Майже як у всіх Якщо хочеться чогось незвичайного, але ви не любите все «занадто» або просто побоюєтеся глобальних експериментів, додавайте незвичні компоненти потроху.
Інгредієнти: стиглі томати невеликі щільні – 3 кг; укропные парасольки – по 2 шт. на банку; перець горошком запашний і чорний – по 10 шт. на банку; часник дрібний – 1 головка; зелень селери – 1 невеликий пучок; базилік – 5-6 гілочок; сіль – 5 ст. ложок; білий пісок цукровий вітчизняний – 10 десертних ложок; оцет 9% білий без добавок – 7 ст. ложок; підготовлена (фільтрована або бутильована) вода – 5 л. Приготування На дно стерильних банок укладаємо парасольки кропу, часник, очищений від шкірки і надрізаний до середини зубчиків, горошини перцю, зелень. Заповнюємо банки вимитими і обсушеними помідорами. Укладаємо їх щільно, але так, щоб не пошкодити і не пом'яти. Кип'ятимо воду з сіллю і цукром. Через хвилину вливаємо оцет – маринад готовий. Заливаємо помідори і тримаємо, накривши кришкою, чверть години. Зливаємо маринад, кип'ятимо, знову заливаємо і закатуємо. Взимку відкриваємо і пробуємо ароматні мариновані помідори з базиліком. Гарантовано вони стануть прикрасою святкового столу.
Для тих, хто не боїться експериментів Якщо ви любите гостру їжу і великою кількістю спецій вас не налякати, ваш вибір – помідори, мариновані з базиліком і часником. Ці гостренькі помідори полюбятся, якщо не як основна закуска, то як доповнення до каш і пюре – точно.
Інгредієнти: дрібні щільні помідори, злегка не доспевшие (бурі) – 5 кг; базилік – великий пучок; часник – 1 голівці на 3-літрову банку; перець-горошок (суміш) – 1 ст. ложка; листя смородини чорної – по 3-4 шт. на банку; сіль кам'яна біла без добавок – 5 ст. ложок; цукровий білий пісок вітчизняного виробництва – 12 ст. ложок; вода, підготовлена для консервації (очищена) – 5 л; есенція оцтова – 5 десертних ложок; лист лавра дрібний – по 2 шт. на банку; насіння кропу – по 1 ст. ложці на банку. Приготування Таким способом можна приготувати просто дрібні помідори або мариновані помідори-черрі з базиліком. Добре вимиті помідори залишаємо обсохнути, банки вимиваємо дочиста, обдаємо окропом і починаємо збирати наші консерви. На дно відправляємо насіння кропу, перець, лавровий лист, листочки смородини, базилік, очищений часник. Наповнюємо банки помідорами. Воду кип'ятимо і наливаємо окріп в банки. Накриваємо кришечками і залишаємо приблизно на чверть години. Такий спосіб дозволяє влаштовувати помідори без стерилізації. Зливаємо воду. Гріємо її, а коли закипить, розчиняємо цукор і сіль. Кип'ятимо розсіл хвилини 2 вливаємо есенцію і отримуємо маринад. Розливаємо його по банках і закатуємо.
Про варіанти Якщо вас підкорили ці смачні закачування, додайте ще нотку незвичайного – приготуйте помідори, мариновані з естрагоном і базиліком. Для цього додайте по гілочки естрагону в кожну банку і насолоджуйтеся пряними нотками тархуна.
Можна зробити мариновані помідори з медом і базиліком. Варіть маринад з сіллю і оцтом, злегка остудіть і кладіть мед за смаком. Теплим маринадом заливайте помідори і поставте в прохолодне місце. Природно, закочувати ці помідори не можна, їх доведеться з'їсти відразу.