Серед численних домашніх заготовок з овочів, особливо яскравою і за смаком і за зовнішнім виглядом вдається закуска з буряка у вигляді ікри. Саме про неї ми сьогодні і поговоримо розповімо, як приготувати таке ласощі самостійно на зиму.
Як приготувати ікру з червоного буряка на зиму – рецепт з часником
Інгредієнти: червоний буряк – 19 кг; помідори – 29 кг; часникові великі головки – 3 шт.; солодкий болгарський перець – 850 г; стручки гострого перцю – 2-3 шт.; кам'яна не йодована сіль – 50 г або по смаку; рафінована соняшникова олія – 240 мл; цукровий пісок – 15 р. Приготування Для приготування ікри вибираємо буряк винегретных сортів з насиченим забарвленням, очищаємо коренеплоди і пропускаємо через м'ясорубку (можна перемолоти в блендері). Кладемо подрібнену бурякову масу в каструлю або казан, доливаємо олія соняшникова без аромату і ставимо на конфорки плити на помірний вогонь. Даємо вмісту посудини закипіти і припускаємо протягом півгодини при періодичному помішуванні.
В цей час вимиті помідори, а також очищені від плодоніжок і насіння болгарські та гострі перці подрібнюємо тим же методом, що і буряк і визначаємо в окремі миски. Подрібнюємо також і очищені часникові зубці. Їх можна просто вичавити через прес, перетерти через тертку або теж скористатися м'ясорубкою або блендером.
Через тридцять хвилин варіння додаємо в посудину перекручені томати і варимо заготівлю ще хвилин сорок. По закінченні часу закладаємо болгарський перець і продовжуємо варіння ще протягом двадцяти хвилин. На заключному етапі кидаємо часникову масу і гострий перець, підсолюємо закуску, всипаємо цукор, даємо прокипіти протягом десяти хвилин і тут же розфасовуємо за стерильним і сухим скляних баночках. Після закупорювання судин необхідно помістити їх для природної самостерилизации під «шубу» до повного охолодження.
Щоб отримати більш гостру ікру з буряка на зиму, кількість стручків гострого перчика необхідно подвоїти. Для дієтичного варіанту заготовки його можна не класти зовсім, а також замінити часник репчатыми цибулинами.
Ікра з вареного буряка на зиму – рецепт з цибулею
Інгредієнти: червоний буряк – 4 кг; ріпчасті цибулини – 2 кг; кам'яна не йодована сіль – 60 г або по смаку; рафінована соняшникова олія – 240 мл; горошини запашного перцю – 4-5 шт.; лаврові листи (за бажанням) – 2 шт.; оцет (9%) – 190 мл Приготування Даний варіант приготування ікри з буряка кардинально відрізняється від попереднього і за технологією і за смаком готової заготовки. Буряк на цей раз ми будемо попередньо відварювати до повної готовності. Для цього коренеплоди винегретных сортів моєму ретельно і заливаємо в підходящої посудині водою. Варимо овоч після закипання від сорока хвилин до півтора годин (до м'якості). Буряк можна приготувати і в фользі або в рукаві у духовці, так вона вийде ще смачніше, а також максимально збереже колір і цінні властивості.
Поки вариться буряк, очищаємо і нарізаємо кубиками як можна дрібніше цибулини. По готовності і після охолодження коренеплоди очищаємо і перетираємо на середньої або дрібної тертці. Можна просто скористатися для подрібнення овочів блендером або комбайном.
Підготовлений цибулю викладаємо в сковороду з прогрітим маслом і обсмажуємо трохи. Тепер додаємо цукрову масу, підсолюємо компоненти, кидаємо горошини перчика і лаврові листи за бажанням і тушкуємо при частому помішуванні протягом двадцяти хвилин. Додаємо до завершення оцет, прогріваємо заготівлю ще хвилину і тут же розфасовуємо за сухим, стерильним судинах. Після закупорювання маємо ємності під «шубою» для природної самостерилизации.