Для любителів незвичайних заготовок пропонуємо замаринувати фізаліс. Плоди виходять пряними на смак і дуже апетитними.
Маринований фізаліс з часником – рецепт приготування на зиму без стерилізації
Інгредієнти: Розрахунок на чотири баночки об'ємом 05 л:
фізаліс – 12 кг; зубці часникові великі – 4 шт.; цукор-пісок – 40 г; йодована сіль не велика – 20 г; оцет (9%) – 20 мл; горошини чорного і запашного перцю – по 4 шт.; бутони гвоздики – 12 шт.; невеликі укропные парасольки – 4 шт.; лист хрону – 1 шт.; лаврові листи середнього розміру – 4 шт.; листи вишні і смородини – по 4 шт.; вода фільтрована – 1-12 л. Приготування Для маринування можна використовувати будь-який сорт їстівного фізалісу, але найчастіше для цього беруть овочеві плоди. Їх необхідно позбавити від «ліхтариків» і після цього ретельно вимити в теплій воді від липкого маслянистого нальоту.
Готуємо тару для заготівлі. Півлітрові ємності моєму ретельно і стерилізуємо будь-яким зручним способом. На дно кожної баночки кидаємо очищений і розрізаний навпіл часниковий зубчик, горошини чорного і запашного перець, лавровий лист, парасолька кроповий, по листку вишні і смородини і скибочку листків хрону. Додаємо три бутона гвоздики і заповнюємо судини щільно підготовленими плодами фізалісу. У кожну банку додаємо сіль та цукровий пісок і заливаємо все окропом. Прикриваємо заготовки кришками, заздалегідь прокип'яченими в киплячій воді протягом п'яти хвилин і залишаємо для настоювання хвилин на двадцять. По закінченні часу воду зливаємо, доводимо до кипіння і знову виливаємо в банки. Ще раз зливаємо розсіл і кип'ятимо, після чого додаємо в кожну баночку оцет і знову заливаємо розсолом. На цей раз ємності укупориваем і закутуємо «шубою» для природної стерилізації та поступового охолодження.
Як маринувати фізаліс овочевий з томатом без оцту?
Інгредієнти: Розрахунок на чотири баночки об'ємом 05 л:
фізаліс – 12 кг; зубці часникові великі – 4 шт.; цукор-пісок – 40 г; йодована сіль не велика – 40 г; горошини чорного і запашного перцю – по 4 шт.; гілочки селери – 4 шт.; невеликі укропные парасольки – 4 шт.; корінь хрону – за смаком; лаврові листи середнього розміру – 4 шт.; листи смородини – 4 шт.; сік томатний – 14 л. Приготування В даному випадку готуємо маринад відразу ж з свіжовичавленого томатного соку, який додаємо сіль та цукровий пісок, кидаємо горошки перцю запашного і чорного, лаврові листи і проварюємо все при помішуванні протягом десяти хвилин.
На дно стерильних баночок викладаємо зелень, корінь хрону і часник, потім заповнюємо ємності підготовленими плодами фізалісу. Їх необхідно очистити, помити і додатково витримати в окропі кілька хвилин. Тепер заливаємо фізаліс киплячим томатом, укупориваем стерильними кришками і залишаємо стерилізуватися дном догори під «шубою».