Вернуться назад Распечатать

Овочева ікра через м'ясорубку на зиму – рецепт

Овочева ікра через м'ясорубку на зиму – рецепт
Овочева ікра – це паличка-виручалочка взимку. Її можна використовувати для бутербродів або просто подавати з гарніром . Як приготувати овочеву ікру на зиму, зараз розповімо.

Ікра овочева на зиму - рецепт через м'ясорубку


Інгредієнти:

  • кабачки – 500 г;

  • баклажани – 500 г;

  • стиглі томати – 15 кг;

  • солодкий болгарський перець – 500 г;

  • цибуля – 600 г;

  • часник – 4 зубчики;

  • морква – 13 кг;

  • есенція оцтова 70% – 10 мл;

  • перець чорний мелений;

  • сіль поварена не йодована.


  • Приготування
    Баклажани миємо й ріжемо на кілька частин. Потім на півгодинки заливаємо їх підсоленою водою, щоб позбутися гіркоти. Потім овочі виймаємо й обсушуємо. Чистимо Кабачки від шкірки, з перцю вичищаємо насінну частину. Помідори, перець, баклажани і кабачки покласти в рукав для запікання. Краї зав'язуємо. Запікаємо овочі близько півгодини в добре нагрітій духовці.
    Цибулю шаткуємо невеликими кубиками, моркву подрібнюємо за допомогою терки. Обсмажуємо овочі на олії до м'якості. Коли вони будуть готові, виймаємо їх, остуджуємо, томати чистимо від шкірки.
    Всі овочі, попередньо підготовлені, пропускаємо через м'ясорубку. Отриману масу покласти в широку каструлю, вливаємо олію і після закипання тушкуємо 40 хвилин на невеликому вогні. А щоб ікра не пригоріла, її потрібно не забувати перемішувати. Потім знімаємо каструлю з плити, ікру підсолюємо, перчимо, даємо їй охолонути і знову проварюємо близько півгодини, поки не випарується вся зайва рідина. Після цього додаємо подрібнений часник, вливаємо оцтову есенцію і проварюємо ще 5 хвилин. Попередньо пропарені баночки наповнюємо приготовленої ікрою доверху і закатуємо прокип'яченими металевими кришками. Ставимо їх шийкою вниз, закутуємо і залишаємо остигати.

    Рецепт овочевої ікри з гарбузом на зиму


    Інгредієнти:

  • м'якоть гарбуза – 800 г;

  • цибуля – 200 г;

  • часник – 3 зубчики;

  • болгарський перець – 1 шт.;

  • томат – 80 г;

  • перець;

  • рослинна рафінована олія;

  • сіль.


  • Приготування
    У казанку прогріваємо масло, спочатку пасеруємо в ньому подрібнений часник. Потім додаємо дрібненько нашатковану цибулька і порізаний кубиками солодкий перчик. Потім туди ж кладемо нарізану кубиками гарбуз. Обсмажуємо овочі хвилин 5 зменшуємо вогонь і тушкуємо інгредієнти близько півгодини під кришкою. Після цього додаємо томатну пасту, підсолюємо, перчимо і тушкуємо ще 10 хвилин. Пропускаємо отриману масу через м'ясорубку, потім проварюємо ще хвилин 10 і розкладаємо овочеву ікру з гарбузом на зиму по підготовленим пропаренным баночках.

    Ікра овочева з грибами на зиму


    Інгредієнти:

  • гриби – 2 кг;

  • цибуля – 400 г;

  • морква – 300 г;

  • кухонна сіль – 15 ч. ложки;

  • чорний мелений перець – 1/2 ч. ложки;

  • рафінована рослинна олія – 90 мл


  • Приготування
    Першим ділом ретельно перебираємо і гриби чистимо. Потім їх добре миємо і складаємо у велику каструлю. Заливаємо холодною водою, ставимо на плиту і близько півгодини відварюємо. Піну обов'язково знімаємо. Варені гриби стануть меншими за розміром і поміняють колір. Відкидаємо їх на друшляк.
    Моркву і цибулю очищаємо і подрібнюємо. Розміщуємо їх в сковороду з добре прогрітим маслом і пасеруємо до рум'яності. Потім цибулю, моркву і відварні грибочки перекручуємо через м'ясорубку. Кладемо сіль, перчик, добре розмішуємо і ставимо на плиту. Тушкуємо, помішуючи, близько 40 хвилин.
    Тепер готуємо банки – гарненько миємо їх гірчицею або харчовою содою, пропарюють їх над парою або в духовці. Готову овочеву ікру з грибами через м'ясорубку розкладаємо по банках до самого верху. Потім укупориваем, перевертаємо, закутуємо і даємо охолонути. Вдалих всім заготовок!