Нижче ми опишемо кілька цікавих і доступних рецептів фізалісу, які ви зможете легко втілити власноруч.
Ікра з фізалісу на зиму – рецепт
Не володіючи вираженим смаком у свіжому вигляді після приготування, фізаліс овочевий набуває приємний смак, хоч і злегка специфічний і добре поєднується зі звичним набором овочів: морквою, цибулею, томатами, що робить його відмінною основою для овочевої ікри.
Інгредієнти: фізаліс – 11 кг; цибуля ріпчаста – 320 г; рослинне масло – 75 мл; паста з томатів – 95 г; ріпчаста цибуля – 290 р. Приготування Перед початком приготування плодів фізалісу необхідно обов'язково пройти попередню підготовку. Очищений фізаліс опускають в окріп і бланшують пару хвилин. Такий простий трюк допомагає позбавити плоди від воскового нальоту і видалити гірчинку. Обсушені плоди ділять навпіл і приступають до приготування стандартної цибульно-морквяної пасерування. Як тільки подрібнені овочі дійдуть в розігрітому маслі до напівготовності, до них додають шматочки фізалісу, томатну пасту, а також щедру пучку солі і цукру. Ікру тушкують близько 20 хвилин, а потім розкладають по попередньо простерилізованій тарі і закочують.
Солоний фізаліс овочевий – рецепт
Інгредієнти: фізаліс – 11 кг; листя хрону – 8 шт.; часник – 1 головка; листя лавра – 4 шт. Приготування Приготування починається з бланшування самого фізалісу. Бланшовані плоди обсушують, а тим часом готують розчин соляної для заливки. Для його приготування воду доводять до кипіння з сіллю (з розрахунку 50 г на літр). По чистим банкам розкладають лавр, хрін, зубки часнику і лаврові листочки. У банки щільно укладаємо підготовлені плоди фізалісу і заливаємо їх розчином солі. Банки з физалисом залишають на добу, потім зливають рідину, повторно кип'ятять її і знову розливають по банках, після чого закочують.
Джем з фізалісу – рецепт
Якщо овочевий сорт фізалісу пускають на приготування несолодких закруток, то десертні (земляні) плоди використовують при приготуванні варення, джемів і цукатів.
Інгредієнти: фізаліс – 11 кг; вода – 480 мл; цукор – 480 р. Приготування Бланшируйте фізаліс близько 2-3 хвилин, а поки плоди знаходяться в окропі, приготуйте міцний цукровий сироп, прокип'ятити залишилася пару інгредієнтів разом зі списку. Коли сироп буде готовий, їм заливають фізаліс і залишають плоди на 6-8 годин. Після настоювання варення повторно доводять до кипіння, охолоджують аналогічний період часу і повторюють процедуру ще раз.
Готове варення розливають по стерильним банкам і закочують ошпареними кришками.
Фізаліс в'ялений – рецепт
В'ялені плоди фізалісу володіють дуже приємним смаком, вираженим солодким смаком і не дуже щільною текстурою. Як і інші сухофрукти, фізаліс, заготовлений шляхом в'ялення, використовують при приготуванні випічки, компотів або їдять як самостійний снек.
В'ялити плоди можна на сонці або в духовці або спеціальній сушарці. У першому випадку очищений фізаліс просто розкладають в один ряд, у другому – залишають при 60-70 градусах, з відчиненими дверцятами духовки, а в третьому – підсушують у спеціальних контейнерах протягом половини доби. Охолоджені після в'ялення плоди зберігають в герметичних контейнерах або паперових пакетах, стежачи за рівнем вологості в приміщенні для зберігання, щоб ягоди не запрели.