Смак страви, приготованої за запропонованим нижче рецептами, настільки цікавий і привабливий, що навіть не фанати баклажан змінюють свою думку по відношенню до даного овочу в кращу сторону.
Гострі квашені баклажани з морквою, часником і зеленню на зиму
Інгредієнти: баклажани – 14 кг; морква – 340 г; часникові головки – 3 шт.; гострий перець – 1 середнього розміру стручок; кріп і петрушка (зелень) – 1 великий пучок; олія рослинна рафінована; Для розсолу:
очищена вода (окріп) – 1 л; не йодована велика сіль – 60 г; без аромату соняшникова олія – 75 мл; запашний і чорний перець (горошок) – 6 і 12 шт. відповідно; лаврові листи середнього розміру – 2 шт. Приготування
Для реалізації рецепта вибираємо невеликі або середнього розміру баклажани, промиваємо їх, позбавляє від плодоніжки, зрізавши її гострим ножем, і робимо при допомогою останнього з одного боку поздовжній розріз, не зачіпаючи краю і не доходячи трохи до протилежної сторони. Отримуємо свого роду «кишеньку». Тепер овоч необхідно трохи відварити, опустивши плоди у киплячу, підсолену за смаком воду хвилин на сім-десять. Головне не переварити при цьому баклажани – вони повинні стати м'якше, але зберігати невелику пружність м'якоті. Перевіряти готовність краще сірником, вона має легко проходити крізь шкірку. Тепер витягуємо баклажани в друшляк або велике сито і притискаємо невеликим вантажем, щоб позбутися від надлишків вологи. Готуємо компоненти для начинки. З петрушки і кропу обриваємо листочки, а стебла відкладаємо ненадовго в бік. Чистимо і натираємо на тертці моркву, дрібненько рубаємо стручок очищеного гострого перцю і підготовлені листочки зелені, а також видавлюємо через прес часник. Перемішуємо інгредієнти в мисці, додавши при цьому за смаком сіль, і наповнюємо отриманою масою баклажани, вкладаючи начинку «кишеньки». Тепер беремося за розсіл. Ставимо на плиту для нагрівання воду і після закипання на кілька секунд опускають в неї зелені стебла. Завдяки термічній обробці вони стають м'якше, і тепер використовуємо їх як мотузок, перев'язавши ними нафаршировані баклажани, щоб начинка залишалася всередині і не випадала. У киплячу воду додаємо сіль, лаврушку і горошини двох видів перців, проварюємо пару хвилин і охолодити. Підготовлені нафаршировані баклажани викладаємо в емальовану каструльку, заливаємо розсолом розсолом і маємо зверху невеликий вантаж. Через три-п'ять днів перебування заготовки при кімнатних умовах солоні баклажани з морквою, часником і зеленню стають квашеними. Тепер перекладаємо закуску в стерильні скляні банки і заливаємо розсолом, який необхідно додатково перекип'ятити. В кожну ємність зверху наливаємо по парі ложок прожареного рослинного рафінованого масла, прикриваємо заготівлю нещільно кришками і ставимо для зберігання на полицю холодильника. Швидкі мариновані баклажани з морквою, часником і зеленню
Інгредієнти: баклажани – 12 кг; морква – 220 г; часникова велика головка – 1 шт.; салатний цибулю – 220 г; гострий перець – 1 середнього розміру стручок; кріп, базилік і петрушка (зелень) – 1 великий пучок; Для маринаду:
очищена вода (кип'ячена) – 80 мл; не йодована велика сіль – 10 г; цукровий пісок – 20 г; без аромату соняшникова олія – 75 мл; оцет яблучний – 50 мл. Приготування Для приготування швидкої закуски по даному рецепту баклажани нарізаємо кружальцями і відварюємо в підсоленій воді протягом п'яти хвилин. Дрібненько рубаємо зелень, шаткуємо півкільцями очищені цибулини, часникові зубці кубиками або пластинами, подрібнюємо стручок гострого перцю, а також перетираємо на тертці моркву. Бланшовані баклажани відкидаємо на сито і притискаємо вантажем ненадовго, після чого змішуємо скибочки з підготовленими овочами і заливаємо маринадом, для приготування якого просто змішуємо всі складові зі списку інгредієнтів. Викладаємо отриману масу в емальовану ємність, притискаємо вантажем і відправляємо на полицю холодильника на чотири години. По закінченні часу смачна і апетитна закуска з баклажанів буде готова.