Вернуться назад Распечатать

Квашені баклажани з морквою, зеленню і часником

Квашені баклажани з морквою, зеленню і часником
Смак страви, приготованої за запропонованим нижче рецептами, настільки цікавий і привабливий, що навіть не фанати баклажан змінюють свою думку по відношенню до даного овочу в кращу сторону.

Гострі квашені баклажани з морквою, часником і зеленню на зиму


Інгредієнти:

  • баклажани – 14 кг;

  • морква – 340 г;

  • часникові головки – 3 шт.;

  • гострий перець – 1 середнього розміру стручок;

  • кріп і петрушка (зелень) – 1 великий пучок;

  • олія рослинна рафінована;


  • Для розсолу:

  • очищена вода (окріп) – 1 л;

  • не йодована велика сіль – 60 г;

  • без аромату соняшникова олія – 75 мл;

  • запашний і чорний перець (горошок) – 6 і 12 шт. відповідно;

  • лаврові листи середнього розміру – 2 шт.


  • Приготування

  • Для реалізації рецепта вибираємо невеликі або середнього розміру баклажани, промиваємо їх, позбавляє від плодоніжки, зрізавши її гострим ножем, і робимо при допомогою останнього з одного боку поздовжній розріз, не зачіпаючи краю і не доходячи трохи до протилежної сторони. Отримуємо свого роду «кишеньку».

  • Тепер овоч необхідно трохи відварити, опустивши плоди у киплячу, підсолену за смаком воду хвилин на сім-десять. Головне не переварити при цьому баклажани – вони повинні стати м'якше, але зберігати невелику пружність м'якоті. Перевіряти готовність краще сірником, вона має легко проходити крізь шкірку.

  • Тепер витягуємо баклажани в друшляк або велике сито і притискаємо невеликим вантажем, щоб позбутися від надлишків вологи.

  • Готуємо компоненти для начинки. З петрушки і кропу обриваємо листочки, а стебла відкладаємо ненадовго в бік. Чистимо і натираємо на тертці моркву, дрібненько рубаємо стручок очищеного гострого перцю і підготовлені листочки зелені, а також видавлюємо через прес часник.

  • Перемішуємо інгредієнти в мисці, додавши при цьому за смаком сіль, і наповнюємо отриманою масою баклажани, вкладаючи начинку «кишеньки».

  • Тепер беремося за розсіл. Ставимо на плиту для нагрівання воду і після закипання на кілька секунд опускають в неї зелені стебла. Завдяки термічній обробці вони стають м'якше, і тепер використовуємо їх як мотузок, перев'язавши ними нафаршировані баклажани, щоб начинка залишалася всередині і не випадала.

  • У киплячу воду додаємо сіль, лаврушку і горошини двох видів перців, проварюємо пару хвилин і охолодити.

  • Підготовлені нафаршировані баклажани викладаємо в емальовану каструльку, заливаємо розсолом розсолом і маємо зверху невеликий вантаж.

  • Через три-п'ять днів перебування заготовки при кімнатних умовах солоні баклажани з морквою, часником і зеленню стають квашеними.

  • Тепер перекладаємо закуску в стерильні скляні банки і заливаємо розсолом, який необхідно додатково перекип'ятити.

  • В кожну ємність зверху наливаємо по парі ложок прожареного рослинного рафінованого масла, прикриваємо заготівлю нещільно кришками і ставимо для зберігання на полицю холодильника.


  • Швидкі мариновані баклажани з морквою, часником і зеленню


    Інгредієнти:

  • баклажани – 12 кг;

  • морква – 220 г;

  • часникова велика головка – 1 шт.;

  • салатний цибулю – 220 г;

  • гострий перець – 1 середнього розміру стручок;

  • кріп, базилік і петрушка (зелень) – 1 великий пучок;


  • Для маринаду:

  • очищена вода (кип'ячена) – 80 мл;

  • не йодована велика сіль – 10 г;

  • цукровий пісок – 20 г;

  • без аромату соняшникова олія – 75 мл;

  • оцет яблучний – 50 мл.


  • Приготування

  • Для приготування швидкої закуски по даному рецепту баклажани нарізаємо кружальцями і відварюємо в підсоленій воді протягом п'яти хвилин.

  • Дрібненько рубаємо зелень, шаткуємо півкільцями очищені цибулини, часникові зубці кубиками або пластинами, подрібнюємо стручок гострого перцю, а також перетираємо на тертці моркву.

  • Бланшовані баклажани відкидаємо на сито і притискаємо вантажем ненадовго, після чого змішуємо скибочки з підготовленими овочами і заливаємо маринадом, для приготування якого просто змішуємо всі складові зі списку інгредієнтів.

  • Викладаємо отриману масу в емальовану ємність, притискаємо вантажем і відправляємо на полицю холодильника на чотири години. По закінченні часу смачна і апетитна закуска з баклажанів буде готова.