Любителі гострих і пікантних закусок будуть просто без розуму від заготовки у вигляді квашених фаршированих баклажанів з морквою і часником, зробленої за запропонованими нижче рецептами.
Як приготувати баклажани, фаршировані морквою і часником, мариновані на зиму – рецепт
Інгредієнти: баклажани – 4 кг; морква – 1 кг; часникові головки – 3 шт.; гострий перець (за бажанням) – за смаком; петрушка (зелень) – 1 середнього розміру пучок; олія рослинна рафінована – 65 мл; Для маринаду:
вода фільтрована – 1 л; велика морська сіль – 45 г; запашні горошини перцю – 3-4 шт.; лаврове дрібні листочки – 2 шт.; оцет – 45 мл Приготування Для фарширування і маринування вибираємо баклажани середнього розміру, споліскуємо їх і відрізуємо плодоніжки, захоплюючи при цьому і частину м'якоті. Кожен баклажан неглибоко надрізаємо уздовж, опускаємо в посудину з киплячою підсоленою водою і варимо з моменту повторного закипання протягом п'яти хвилин. Тепер викладаємо плоди на обробну дошку рядами один на одного і притискаємо зверху ще однією дошкою, на яку зверху укладаємо вантаж. Нижню дошку при цьому необхідно трохи підняти з одного боку, щоб рідина, відокремлювана баклажанами, безперешкодно стікала. Тим часом очищаємо моркву, перетираємо її на крупній тертці і обсмажуємо до м'якості на соняшниковій без аромату олії. Додаємо до морквяної піджарки очищені і перетерті на дрібній тертці часникові зубці, а також приправляємо її трохи сіллю і нарубаною зеленню петрушки. При бажанні можна також подрібнити м'якоть гострого перчика і вмішати її в отриману начинку. Зроблені раніше в баклажанах розрізи вкладаємо приблизно по дві столові ложки приготованої начинки з моркви, часнику і петрушки і відправляємо заготовки в простерилизованную трилітрову банку, заповнюючи її по плічка. Для заливки змішуємо воду з сіллю, кидаємо горошини перчика запашного і лаврове листя і проварюємо суміш протягом двох хвилин. Заливаємо розсолом, маринадом баклажани в банку і залишаємо при кімнатних умовах на три-п'ять днів. Після придбання закускою характерного квашеного смаку вливаємо в кожну банку по 45 мл оцту яблучного , прикриваємо ємність кришкою і встановлюємо її в посудину відповідного розміру з водою. Після закипання води стерилізуємо заготівлю протягом півгодини, після чого укупориваем кришку і після охолодження відправляємо на зберігання. Можна оцет не використовувати. Тільки в цьому випадку простерилізовані банки потрібно додатково укутати теплою ковдрою, перевернувши судини попередньо дном догори. Як посолити фаршировані баклажани з морквою і часником під гнітом?
Інгредієнти: баклажани – 2 кг; морква – 800-1000 г; часникові великі головки – 4 шт.; маленький стручок гострого перцю – 05-1 шт.; петрушка (зелень) – 1 пучок; базилік фіолетовий (зелень) – 2 гілочки; олія соняшникова без аромату – 20 мл; не йодована велика сіль – 30 р. Приготування В даному випадку фаршировані морквою і часником баклажани будуть солитись (квас) у власному соку під гнітом. Для реалізації ідеї готуємо плоди, позбавивши їх від плодоніжок і відварів в підсоленій за смаком воді до м'якості. Готовність овоча перевіряємо проколом – сірник має легко входити в м'якоть. Тепер маємо відварені баклажани між двома дошками під ухилом і розміщуємо зверху невеликий вантаж. Залишаємо плоди в такому вигляді стікати години на три-чотири. Тим часом чистимо і тремо на тертці моркву, а також нарізаємо м'якоть гострого перцю і припускаємо компоненти з невеликою кількістю олії на сковороді до розм'якшення. Одну часникову головку очищаємо, перетираємо зубки на дрібній тертці і додаємо до морквяної піджарки. Туди ж додаємо дрібно нарубану зелень базиліка і петрушки, після чого підсолюємо начинку за смаком і перемішуємо. Кожен баклажан надрізаємо з одного боку вздовж у вигляді кишеньки і наповнюємо овоч підготовленою начинкою. Обв'язуємо нафаршировані баклажани білою ниткою і укладаємо в підходящу для квашення скляну або емальовану ємність, пересипаючи шари невеликою кількістю солі і нарубаним часником. Кладемо зверху на баклажани тарілку, на неї гніт і квасимо заготівлю протягом трьох днів. Після закінчення часу прибираємо баклажани на полицю холодильника і дістаємо по потребі.