Виноградний компот – найсмачніший консервований напій, тому заготовте його на зиму обов'язково. Цей напій люблять всі діти, а на святах він випивається першим.
Щоб отримати оригінальний смак, можна додавати в компот інші фрукти або ягоди, а без стерилізації зробити це буде зовсім не складно.
Компот із слив і винограду на зиму без стерилізації
Інгредієнти: цукор – 375 г; слива – 975; виноград – 550 г; вода. Приготування Сливи добре помийте і акуратно розріжте вздовж, видаліть кісточки. Виноград замочіть на півгодини у воді. Надішліть фрукти в чисті, ретельно промиті банки, залийте вируючої водою і залиште настоятися 10 хвилин. Потім злийте всю воду в каструлю, всипте цукор і дочекайтеся, поки сироп закипить. Окріп розлийте по банках і закатайте. Укутайте банки теплим пледом і залиште остигати. Зберігається такий компот досить довго в підвалі. Але найкраще подібні фруктові напої зберігати не більше 2 років.
Компот з винограду Ізабелла на зиму
З винограду сорту Ізабелла виходять дивно насичені напої, будь-то вино або безалкогольний компот. Така консервація неодмінно виручить, коли захочеться попити чогось особливого.
Інгредієнти: вода; виноград– 455 г; цукор – 275 р. Приготування Вибирайте Виноград достиглий, промийте його і переберіть від зіпсованих ягід. Потім видалити гілочки. Банки і кришки стерилізуйте над парою. Потім заповнюйте тару на чверть обсягу виноградом.
У каструлі закип'ятіть вогні воду, всипайте цукор і перемішуючи ложкою, уваривая до повного розчинення кристалів. Далі акуратно залийте виноград гарячим сиропом, накрийте кришками і почекайте декілька хвилин. Потім обережно злийте сироп в каструлю, дочекайтеся, поки знову закипить і відразу ж залийте їм банки з виноградом. Закочуйте компот кришками і залиште на пару днів в темному місці. Зберігайте цю чудову консервацію в прохолоді.
Компот з персиків і винограду кишмиш на зиму
Інгредієнти: очищені персики - 350 г; кишмиш - 150 г; вода - 2 л; цукор - 170 р. Приготування Видаліть кісточки у очищених соковитих персиків. Якщо фрукти великі, наріжте їх на часточки, укладіть в банку. Тепер підготуйте виноград. Його потрібно промити, перебрати від гілочок і поганих ягід. Засипте кишмиш в банку до персикам.
Приготуйте солодкий сироп з води і цукру. Готовим вируючим сиропом залийте фрукти і накрийте кришкою. У такому вигляді напій повинен постояти не менше доби. На наступний день злити сироп і знову дочекайтеся поки він закипить, залийте ще раз фрукти і тепер укупорьте.
Як приготувати компот з білого винограду і груш на зиму?
Цей напій виходить особливо смачною і дуже солодким, можна сказати нудотним. Тому в склад рецепта ми додали лимонної кислоти балансу смаку.
Інгредієнти: виноград білий (кишмиш або мускат) - 375 г; груша Дюшес - 6 шт.; кислота лимонна - 2 щіпки; цукор - 175 р. Приготування Виноградинки відокремте від гілочок. Груші розрізати навпіл, а кожну половинку ще на 3 частини, насіння виріжте. Стерилізуйте банки над парою і розкладіть у них фрукти. Залийте фрукти окропом на чверть години, потім злийте воду в підходящу каструлю, додайте цукор, дочекайтеся, поки сироп закипить і розчиниться весь цукор. У кожну банку додати по щіпці лимонки і залийте вміст банок гарячим сиропом. Загорніть банки, відразу ж укутайте теплим пледом і залиште до охолодження. Зберігається компот в прохолодному місці всю зиму.