Щоб не працювати взимку на аптеку, саме час зробити натуральні запаси смачних ліків з сезонних плодів, якими обдарувала нас щедра природа. Пропонуємо приготувати чудовий сироп з обліпихи, а як його правильно зробити, ви дізнаєтеся з наших рецептів.
Сироп із соку обліпихи – рецепт на зиму
Інгредієнти: ягоди обліпихи – 15 кг; цукровий пісок – 450 р. Приготування Ягоди добре визрілої обліпихи ретельно вимиваємо і пропускаємо через соковижималку. Зібраний обліпиховий сік зливаємо в металеву каструлю з нержавіючої сталі. До нього додаємо дрібний білий цукор і при постійному помішуванні маси доводимо її до стадії закипання. Після цього проварюємо сироп протягом 10 хвилин, а після розливаємо його по добре просмаженим в духовій шафі скляним банкам. Також обробленими бляшаними кришками укупориваем всі ємності і відправляємо сироп на поличку з вашої консервацію на зиму. Така заготівля зберігається в прохолоді досить тривалий час.
Сироп з обліпихи на зиму без стерилізації
Інгредієнти: обліпиха – 2 кг; дрібний білий цукор – 900 г; питна вода – 200 мл Приготування Обліпиху ретельно перебираємо, відкидаючи при цьому різне сміття і зіпсовані ягоди. Потім перевантажуємо її в ємність глибокого друшляка і промиваємо. Далі залишаємо обліпиху в тому ж друшляку хоча б на півгодини, щоб з неї стекли залишки води.
Занурюємо частина ягід у велику чашу блендера і подрібнюємо їм обліпиху до однорідної кашки. Після переливаємо її в металеве сито і протираємо все так, щоб на сітці залишився тільки макуха. Таку ж процедуру проробляємо і з усім іншим кількістю ягід.
В одержаний дуже густий обліпиховий сік доливаємо трохи питної (кип'яченою) води, а також висипаємо дрібний цукор і за допомогою великої ложки добре розмішуємо. Переміщаємо каструлю на конфорку з ледве тліючим вогнем і в такому режимі нагріваємо наш сироп до появи в ньому перших бульбашок, що свідчать про його закипанні. У цей момент відставляємо з вогню ємність з сиропом, розливаємо його по правильно підготовленим до подальшої консервації банкам і укупориваем їх. Ось тільки на зберігання відправляємо сироп не комору і не в підвал, а на полицю холодильника, там вона простоїть набагато довше, не втративши своїх цінних властивостей.