Для збереження вітамінного складу напою, отриманий цукровий відвар з'єднують зі свіжим соком і подають готовий морс до столу. Існує багато способів того, як приготувати морс з брусниці і при цьому зберегти лікувальні властивості напою, розглянемо базові рецепти.
Морс із замороженої брусниці - рецепт
Заморожені ягоди дозволяють готувати морси в будь-який час року. Ягоди брусниці зберігають корисний запас при заморожуванні і не втрачають його при термообробці, головне - звільнити їх природним чином.
Інгредієнти: заморожені ягоди брусниці - 490 г; очищена питна вода - 28 л; цукор - 200 р. Приготування Розморозьте ягоди брусниці і подрібніть їх в м'ясорубці до консистенції пюре. З'єднайте ягоди з цукром і перекладіть в глибоку каструлю. Залийте суміш чистою водою, доведіть до закипання і варіть кілька хвилин. Готовий морс процідіть і охолодіть.
Морс з журавлини і брусниці - рецепт
Класичне поєднання двох ягід, використовуване в багатьох зимових вітамінних заготовках, застосовується і в приготуванні морсу, насичуючи напій кисло-солодким смаком.
Інгредієнти: ягоди брусниці - 290 г; ягоди журавлини - 190 г; цукор - 190 г; очищена вода - 29 л. Приготування Протріть ягоди брусниці журавлини через сито. Отриманий сік відправте охолоджуватися, а вичавки змішайте з цукром в глибокій посуді і залийте питною водою. Прогрійте напій кілька хвилин, не доводячи до кипіння. Охолодіть морс, процідіть через сито і змішайте з ягідним соком. Готовий ягідний морс використовують охолодженим.
Морси з брусниці без варіння - рецепт
Простий і швидкий рецепт, який чудово підійде для щоденного використання в якості профілактичного напою в зимовий час.
Інгредієнти: ягоди брусниці - 250 г; лист м'яти - 2 шт.; цукор - 50 г; питна вода - 14 л. Приготування Переберіть і промийте свіжі ягоди брусниці. Викладіть їх у глибоку герметичну ємність і залийте окропом. Додайте цукор, м'яту і закрийте ємність, укутавши. Наполягайте напій кілька годин, рідину процідіть через сито, а ягоди розімніть, щоб видавити м'якоть. Готовий морс повинен бути кімнатної температури.
Морси з брусниці на зиму
Правильне приготування брусничного морсу допоможе зберегти смакові якості цього продукту при тривалому зберіганні. Перед тим як зварити морси з брусниці, ретельно переберіть ягоди і обдайте їх окропом для більшої соковитості. Якість ягід визначає смак напою.
Інгредієнти: ягоди брусниці - 14 кг; цукор - 1 кг; листя м'яти - 2 шт.; вода - 25 л; сік лимона - 80 мл Приготування Промиті ягоди подрібніть в м'ясорубці, додайте трохи води, доводячи все до консистенції каші. Процідіть, використовуючи сито, сік і поставте охолоджуватися. Ягідні вичавки залийте водою, додайте м'яту і поваріть кілька хвилин, після чого знову процідіть. У чистий відвар налийте сік лимона, додайте цукор і прогрійте до повного розчинення цукру. Влийте в чистий напій ягідний сік, доведіть до кипіння і розлийте по стерильної тарі. Готовий морс закрийте кришками і зберігайте на холоді.
Морси з брусниці в мультиварці
Інгредієнти: ягоди брусниці - 450 г; цукор - 55 р. Приготування Відіжміть підготовлені ягоди брусниці. Отриманий сік помістіть в холодильник, а вичавки змішайте з цукром, залийте водою і помістіть в чашу мультиварки. Увімкніть режим «На пару», поставте таймер на чверть години і готуйте напій. Влийте сік, потримайте морс пару хвилин, вимкніть програму і остудіть морс прямо в чаші. Готовий морс процідіть і охолодіть.