Серед лісових ягід особливо виділяється брусниця – ця ягода особливо багата корисними кислотами, подовжують молодість, вітамінами і мікроелементами. Якщо ягоди зібрано багато, постає питання, як приготувати брусницю – з цукром чи без – на зиму.
Зберігаємо вітаміни Якщо немає потреби зберігати ягоди довго, зазвичай готується брусниця, перетерта з цукром, для заготівлі на зиму цей рецепт не підходить, зате вітаміни не втрачаються.
Інгредієнти: ягоди, очищені від сміття – 2 кг; пісок цукровий – 2 кг. Приготування В кухонний комбайн поміщаємо ягоди, які попередньо перебираємо, видаляючи сухі і зіпсовані, моєму, обдаємо окропом і обсушуємо. Розмелюємо в пюре. Засипаємо цукром і перемішуємо, чекаючи, поки цукор розчиниться в ягідному пюре. Розкладаємо нашу заготовку в стерильні баночки, щільно закриваємо і зберігаємо в холодильнику. Втім, якщо цю суміш розкласти в маленькі пластикові контейнери і заморозити, то можна і до весни протриматися. Якщо у вас немає комбайна або чоппера, брусниця з цукром на зиму вийде, якщо ягоди пропустити через м'ясорубку. Тільки не забудьте перед цим добре помити м'ясорубку, щоб заготовка вийшла якісно.
Варимо Якщо у вас немає великої морозильної камери, а ягоди хочеться зберегти до наступного сезону, доведеться пожертвувати частиною вітамінів. Брусниця в сиропі з цукром на зиму теж досить корисна.
Інгредієнти: брусниця, перебранная від гілочок і листя – 2 кг; пісок цукровий вітчизняний білий – 3 кг; свіжий сік апельсиновий – 2 л. Приготування Ягоди підготуємо: переберемо, промиємо і высушим. Засипаємо їх цукром і залишаємо приблизно на 5-8 годин. Заливаємо соком і починаємо варити. Якщо немає часу чекати, прогріваємо сік з цукром, помішуючи, щоб вийшов сироп, заливаємо їм брусницю і варимо. Коли суміш закипить, робимо маленький вогонь і не забуваємо перемішувати. Через чверть години можна розфасовувати ягоди в стерилізовані баночки і закочувати.
Незвичайний рецепт Брусниця з цукром на зиму готується різними способами, рецепти кожен може підібрати з величезного переліку варіантів. Якщо ягоди ви любите, але звичні варення і компоти набридли, готуємо нове блюдо. Мочена брусниця з цукром на зиму – це дуже смачно.
Інгредієнти: ягоди стиглої великої брусниці – 2 кг; сіль крупна без добавок – 1 ст. ложка; цукор білий якісної очистки – 2 склянки; спеції (запашний або інший перець горошком, гвоздичні суцвіття, лавровий лист, коріандр , сушений часник і насіння кропу) – за смаком; очищена вода кип'ячена – 5 л. Приготування Чисто вимиту ягоду викладаємо в емальований посуд не менше 10 л. Перекладаємо спеціями і (за бажанням) запашними травами. На заливку розчиняємо цукрово-соляну суміш у воді. Залиту брусницю накриваємо таким чином, щоб в ємність надходило повітря, але не потрапляло сміття і комахи. Тримаємо близько тижня в теплі, а потім забираємо у погріб. Отримуємо і закуску, і ласощі, і можливість здивувати всіх знайомих незвичайним блюдом, і вітаміни на довгий час.