Вернуться назад Распечатать

Брусниця, протерта з цукром

Брусниця, протерта з цукром
Якщо врожай брусниці дозволяє зробити заготовки, відмінний варіант – брусниця , протерта з цукром, а рецепт можна змінювати, включаючи фантазію.
Комора користі і смаку
Якщо в господарстві є великий морозильна камера (або холодильник з місткою морозильною камерою), брусниця заморожена, протерта з цукром – рецепт для вас.
Інгредієнти:

  • перебрані без гілочок і сміття ягоди – 2 кг;

  • пісок цукровий – 2 кг.


  • Приготування

  • Оскільки ягоди не піддаються варінні, щоб видалити всі бактерії, промиваємо брусницю спочатку в холодній воді, потім промиваємо водою, нагрітої до 80 градусів.

  • Ягода має обсохнути (краще викласти її тонким шаром на паперові рушники).

  • Найпростіше брусниця, протерта з цукром, готується в блендері. Поміщаємо порціями ягоди і цукор і пюрируем. Не збиваємо занадто довго, щоб не вийшов ягідний мус. Пари хвилин достатньо.

  • Тепер беремо невеликі пластикові коробочки з щільно закриваються кришечками і до середини наповнюємо їх пюре. Встановлюємо у морозильну камеру і чекаємо зими.

  • Всім хороша брусниця, протерта з цукром, а рецепт для холодильника дозволяє зробити найбільш корисні заготовки, але не у всіх під рукою пластикові коробочки. Замість них можна використовувати щільні поліетиленові пакети.

  • Вкладаємо один пакет в інший, кожен вливаємо близько 500 мл ягідного пюре, дуже щільно зав'язуємо і кладемо лежачи наші пакети в морозильник. У такому вигляді брусниця, протерта з цукром на зиму, зберігається до півроку.


  • Якщо немає морозилки
    Розширюємо смаки – брусниця з журавлиною, протерта з цукром, набагато смачніше.
    Інгредієнти:

  • перебрані ягоди журавлини і брусниці без сміття – по 1 кг;

  • цукровий білий очищений пісок – 3 кг.


  • Приготування

  • Ягоди промиваємо до тих пір, поки вода не стане абсолютно чистою, даємо їм стекти і за допомогою дерев'яної товкачика перетворюємо в кашку.

  • Прогріваємо на повільному вогні, порціями по 500 г, додаючи цукор. Заважаємо безперервно, щоб цукор не пригорав.

  • Коли суміш закипіла, знімаємо піну і вимикаємо. Протерті ягоди досить швидко охолонуть, після цього потрібно знову підігріти суміш до кипіння.

  • Коли піна знята, знову вимикаємо і даємо пюре охолонути.

  • У цей час потрібно підготувати баночки: використовуючи харчову соду, добре відмиваємо їх, видаляючи бруд і жир, полощіть під проточною водою і стерилізуємо над окропом, обдаючи пором.

  • Нагріваємо пюре в третій раз, розкладаємо в банки і закатуємо.

  • Якщо журавлини немає, по цьому ж рецепту готується брусниця, протерта з цукром і апельсином, рецепт відрізняється тільки тим, що очищені від шкірки апельсини потрібно пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері. Далі варимо так само. Ну, а пропорції ягід і фруктів можуть бути будь – якими- залежить від смаку.