Вернуться назад Распечатать

Груші в сиропі на зиму без стерилізації

Груші в сиропі на зиму без стерилізації
Способів консервації фруктів відомо чимало: варіння варення, повидла, конфітюру, заготівля сушених і в'ялених плодів, компоти і навіть мариновані фрукти і ягоди – джерело вітамінів на довгі зимові місяці. Розповімо, як приготувати груші в сиропі на зиму, щоб не переплачувати виробникам консервів.
Прості консерви
Найпростіше, та й безпечніше приготувати шматочками груші в сиропі на зиму. Такі заготовки точно не «вибухнуть», тому що ми видалимо серцевину.
Інгредієнти:

  • груші солодкі з м'якою серцевиною – 2-3 кг;

  • цукор білий – 400 г;

  • кислота лимонна – 1 ст. ложка;

  • кориця мелена – 1/2 ч. ложки;

  • підготовлена (фільтрована або бутильована) вода – 5 склянок.


  • Приготування

  • Такі груші в сиропі готуються на зиму без стерилізації.

  • Кожну грушу ріжемо навпіл, знімаємо шкірку, вирізаємо серцевину і жилки, що ведуть від середини до плодоніжки, після чого шаткуємо скибочками і опускаємо в киплячий сироп, зварений з води, цукру і лимонної кислоти.

  • Коли груша прокипить близько 10 хвилин, додаємо корицю.

  • Баночки моєму і стерилізуємо заздалегідь. В прогріті пором баночки розкладаємо скибочки груші, заливаємо киплячим сиропом і моментально закриваємо.

  • Перевернуті баночки закутуємо покривалом, після остигання переносимо в підвал або комору.


  • Груші цілком
    Якщо ви хочете закатати груші в сиропі, рецепт такої заготовки на зиму буде відрізнятися незначними деталями. Правда, знадобиться ще одне пристосування – спеціальна трубка з гострим краєм, з допомогою якої можна вирізати серцевину з груші, не розрізаючи плід.
    Інгредієнти:

  • груші стиглі, з м'якою серединою – 1 кг;

  • ванілін – 1 пакетик;

  • білий цукровий пісок – 1 склянка;

  • підготовлена вода (очищена) – 1 л;

  • кислота лимонна очищена – 1 ч. ложка;

  • набір спецій (аніс, гвоздика, цедра лимона) – за смаком.


  • Приготування

  • Спершу потрібно вимиті груші підготувати для консервації: видалити серцевини, хвостики, укласти їх в стерилізовані банки щільніше.

  • Воду кип'ятимо, і крутий окріп заливаємо в банки. Даємо грушам добре пропарити протягом чверті години.

  • Зливаємо воду і додаємо в неї цукор і кислоту. Якщо є бажання, кладемо спеції, однак якщо ароматні груші, спеції краще не додавати. Коли сироп покипить хвилин 10 додаємо ваніль і заливаємо груші. Закатуємо і чекаємо, поки баночки охолонуть під ковдрою.

  • Як бачите, закрити груші в сиропі на зиму просто. Ароматні, ніжні фрукти згодом можна використовувати як самостійний десерт, начинку для випічки, засіб прикраси тортів і тістечок.