Способів консервації фруктів відомо чимало: варіння варення, повидла, конфітюру, заготівля сушених і в'ялених плодів, компоти і навіть мариновані фрукти і ягоди – джерело вітамінів на довгі зимові місяці. Розповімо, як приготувати груші в сиропі на зиму, щоб не переплачувати виробникам консервів.
Прості консерви Найпростіше, та й безпечніше приготувати шматочками груші в сиропі на зиму. Такі заготовки точно не «вибухнуть», тому що ми видалимо серцевину.
Інгредієнти: груші солодкі з м'якою серцевиною – 2-3 кг; цукор білий – 400 г; кислота лимонна – 1 ст. ложка; кориця мелена – 1/2 ч. ложки; підготовлена (фільтрована або бутильована) вода – 5 склянок. Приготування Такі груші в сиропі готуються на зиму без стерилізації. Кожну грушу ріжемо навпіл, знімаємо шкірку, вирізаємо серцевину і жилки, що ведуть від середини до плодоніжки, після чого шаткуємо скибочками і опускаємо в киплячий сироп, зварений з води, цукру і лимонної кислоти. Коли груша прокипить близько 10 хвилин, додаємо корицю. Баночки моєму і стерилізуємо заздалегідь. В прогріті пором баночки розкладаємо скибочки груші, заливаємо киплячим сиропом і моментально закриваємо. Перевернуті баночки закутуємо покривалом, після остигання переносимо в підвал або комору. Груші цілком Якщо ви хочете закатати груші в сиропі, рецепт такої заготовки на зиму буде відрізнятися незначними деталями. Правда, знадобиться ще одне пристосування – спеціальна трубка з гострим краєм, з допомогою якої можна вирізати серцевину з груші, не розрізаючи плід.
Інгредієнти: груші стиглі, з м'якою серединою – 1 кг; ванілін – 1 пакетик; білий цукровий пісок – 1 склянка; підготовлена вода (очищена) – 1 л; кислота лимонна очищена – 1 ч. ложка; набір спецій (аніс, гвоздика, цедра лимона) – за смаком. Приготування Спершу потрібно вимиті груші підготувати для консервації: видалити серцевини, хвостики, укласти їх в стерилізовані банки щільніше. Воду кип'ятимо, і крутий окріп заливаємо в банки. Даємо грушам добре пропарити протягом чверті години. Зливаємо воду і додаємо в неї цукор і кислоту. Якщо є бажання, кладемо спеції, однак якщо ароматні груші, спеції краще не додавати. Коли сироп покипить хвилин 10 додаємо ваніль і заливаємо груші. Закатуємо і чекаємо, поки баночки охолонуть під ковдрою. Як бачите, закрити груші в сиропі на зиму просто. Ароматні, ніжні фрукти згодом можна використовувати як самостійний десерт, начинку для випічки, засіб прикраси тортів і тістечок.