Вернуться назад Распечатать

Брусниця мочена на зиму

Брусниця мочена на зиму
Брусниця – приголомшливо смачна і корисна ягода. З неї можна зробити ароматне варення, вітамінний морс, натуральний мармелад або інші варіанти заготовок. Ми розповімо вам в цій статті, як приготувати на зиму моченую брусницю. Така заготівля надовго зберігає свій естетичний вигляд, всі корисні властивості і неповторний смак.
Рецепт моченой брусниці на зиму
Інгредієнти:

  • брусниця – 990 м;

  • вода питна – 25 л.


  • Приготування

  • Брусницю ретельно промиваємо теплою водою і перебираємо від сміття і листочків. Потім висипаємо ягоду на дно скляної банки.

  • У каструлю наливаємо холодну джерельну воду, доводимо її до кипіння, а потім охолоджуємо до кімнатної температури.

  • Заливаємо брусницю і закриваємо зверху пергаментним папером. Додатково накриваємо марлею і прибираємо заготовку в затемнене прохолодне місце.


  • Рецепт моченой брусниці з яблуками на зиму
    Інгредієнти:

  • брусниця свіжа – 990 м;

  • цукор – 155 г;

  • яблуко зелене – 55 г;

  • сіль – 5 р;

  • вода фільтрована – 990 мл


  • Приготування

  • Ягоду гарненько перебираємо, а потім промиваємо. Даємо воді стекти.

  • З води, солі та цукру варимо сироп. Далі його охолодити до теплого стану.

  • Розкладаємо підготовлену ягоду по банкам, заповнюючи їх «по плечики».

  • Зверху кидаємо яблучні скибочки і заливаємо все сиропом.

  • Закриваємо горлечко банки марлицей і залишаємо при кімнатній температурі приблизно на 3 тижні. Після цього прибираємо моченую брусницю на зиму в холодильник.

  • Таку заготовку можна використовувати для приготування вітамінних морсів, десертів або ж просто подавати замість варення до свіжозвареної чаю.


  • Брусниця мочена на зиму без цукру
    Інгредієнти:

  • брусниця свіжа – 995 г;

  • вода питна – 1 л;

  • сіль дрібна – 20 г;

  • гвоздика – 1 шт.


  • Приготування

  • Промиту і висушену брусницю засипаємо в простерилізовані заздалегідь банки.

  • У кухлик наливаємо джерельну воду, кип'ятимо її, додаємо сіль, гвоздику, сіль і проварюємо на середньому вогні пару хвилин.

  • Потім отриманий розсіл остуджуємо до прохолодного стану і розливаємо по банках з ягодою. Щільно закручуємо кришками і залишаємо на тиждень при 10 градусах.

  • Після цього прибираємо консервацію на зиму в холодильник або льох.


  • Рецепт моченой брусниці на зиму без варіння
    Інгредієнти:

  • брусниця свіжа – 1 кг;

  • кориця – 05 палички;

  • вода питна;

  • сіль – 5 р;

  • мед квітковий – 110 мл;

  • гвоздика – 2 шт.


  • Приготування

  • Промиту і оброблену ягоду підсушуємо на рушник і розсипаємо до самого верху по стерилізованим банкам.

  • Потім додаємо за смаком корицю, гвоздику і заливаємо брусницю кип'яченою водою.

  • Через 15 хвилин, рідину обережно зливаємо в миску, додаємо мед і перемішуємо.

  • Прогріваємо сироп на водяній бані, помішуючи. Далі кидаємо трохи солі і знімаємо посуд з плити.

  • Остуджуємо і заливаємо сиропом брусницю. Закриваємо банки пластиковими кришками і прибираємо в затемнене прохолодне місце.

  • До вживання мочена в меду брусниця буде готова приблизно через місяць.


  • Пряна мочена брусниця з цукром на зиму
    Інгредієнти:

  • брусниця свіжа – 1 кг;

  • вода питна – 1 л;

  • цукор – 40 г;

  • сіль дрібна – 10 г;

  • гвоздика – 7 шт.;

  • паличка кориці;

  • перець горошком – 6 шт.


  • Приготування

  • У каструльку з водою кидаємо всі спеції, посаливаем і сахарим за смаком.

  • Відправляємо посуд на помірний вогонь, доводимо рідину до закипання і проварюємо до тих пір, поки всі кристали цукрового піску повністю не розчиняться. Після цього знімаємо сироп з плити, охолодити і наполягаємо кілька годин.

  • Брусницю перебираємо, гарненько промиваємо і розкладаємо по банках.

  • Заливаємо ягоду остившім пряним сиропом і відразу ж закрити капроновими кришками.

  • Зберігаємо заготовку в прохолодному приміщенні або прибираємо в холодильник.