Поряд з компотами і конфитюрами популярністю користується яблучно-грушеве варення, яке гідно місця в вашій коморі.
Яблучно-грушеве варення на зиму
За рахунок високого вмісту пектину в плодах, заготовки з яблук і груш виходять досить густими навіть без тривалого виварювання, але якщо ви хочете, щоб варення вийшло не тільки густим, але і тягучим, то має сенс додати в заготовку пектин.
Інгредієнти: груші і яблука – 15 кг; цукор – 620 г; лимонний сік – 25 мл; пектин – 5 ст. ложок (за бажанням). Приготування Почніть з підготовки плодів. Видаливши серцевини з яблук і груш, наріжте їх невеликими шматками різної форми, але приблизно однакового розміру. Пересипте плоди в емальований посуд, слідом відправте цукор. Розмістіть майбутнє варення на середньому вогні і влийте лимонний сік. Останній може не знадобитися, якщо використовуються яблука і без того кислі. Дочекайтеся, поки фрукти пустять сік, і проваріть варення близько 15 хвилин. Тепер всипте пектин і дочекайтеся загусання залишків рідини у посуді. Розподіліть кипляче варення з ретельно вимитим банкам і накрийте чистим кришками. Залиште банки на стерилізації, після чого відразу ж загорніть.
Яблучно-грушеве варення з лимоном – рецепт
Яблука і груші можна добре поєднувати з прянощами. Особливо доречно використовувати ванільний стручок в заготовці. Якщо доступу безпосередньо до стручків немає, то замініть їх ваніліном.
Інгредієнти: груші і яблука – 16 кг; цукор – 340 г; сік одного лимона; стручок ванілі. Приготування Очистивши від серцевини і нарізавши фрукти, пересипте їх цукром, збризніть лимонним соком і залиште постояти, щоб пустити сік. Розмістіть посуд з фруктами на середньому вогні і покладіть туди розрізаний стручок ванілі. Приготування варення знач не більше 20 хвилин, при цьому заготовку слід періодично перемішувати, щоб уникнути пригорання сиропу до дна.
Грушево-яблучне варення часточками з апельсином
З-за досить крихкою м'якоті, груші і яблука нерідко розварюються в пюре, тому підсумкова консистенція заготовки більше нагадує джем. Щоб уникнути цього фрукти потрібно нарізати великими шматками, а в рецепті використовувати пектин, який допоможе рідини загуснути до того, як плоди розваряться в пюре.
Інгредієнти: груші і яблука – 16 кг; апельсини – 4 шт.; стручок ванілі -1 шт.; цукор – 890 м; пектин – 4 ст. ложки. Приготування Великі часточки груш і яблук викладіть в емальований посуд і залийте апельсиновим соком, додайте цедру. Додайте цукор і розрізаний ванільний стручок, після чого залиште вміст каструлі вирувати на середньому вогні. Коли варення провариться близько 5 хвилин, всипте пектин і дочекайтеся, коли рідина загусне. Вийміть ванільний стручок і розподіліть варення в чистих банках. Накривши, залиште банки на стерилізацію, потім загорніть, а після остигання перемістіть на зберігання.
Грушево-яблучне варення з корицею
Інгредієнти: яблука і груші – 16 кг; сік одного лимона; цукор – 310 г; палички кориці – 2 шт.; яблучний сік – 230 мл Приготування Шматочки груш і яблук помістіть в емальований посуд, засипте цукром і залийте яблучним соком в суміші з соком лимона. Поставте основу варення на вогонь, а після її закипання покладіть палички кориці. Дайте варенню проваритися до тих пір, поки сироп не стане густіше, а самі шматочки не розм'якшаться. Розкладіть грушеве варення з яблуками на яблучному соці по банкам, накрийте кришками, відправте на стерилізацію, а потім загорніть.