Безсумнівний плюс на користь виноградного варення це те, що в хід можна пускати товстошкірі і кислуваті ягоди, які не дуже приємно їсти в свіжому вигляді. Нижче ми розповімо про варіаціях рецептів варення з винограду з кісточками на зиму.
Рецепт варення з зеленого винограду з кісточками
Як і багато інші ягоди, виноград відмінно поєднується з широким розмаїттям ароматних спецій. В даному випадку ми будемо використовувати готовий мікс з кориці, мускатного горіха і гвоздики.
Інгредієнти: виноград – 12 кг; вода – 95 мл; мікс прянощів (кориця, гвоздика, мускат) – 1 ст. ложка; цукор – 11 кг Приготування Так як поверхня винограду кишить дикими дріжджами, то перед тим, як зварити варення з винограду з кісточками, ягоди слід дуже ретельно промити, щоб уникнути вибуху банок під час зберігання. Промитий виноград залийте водою, додайте прянощі і додайте посуд на середньому вогні. Проваріть виноград протягом 10 хвилин, поки ягоди не почнуть лопатися і не випустять частину свого соку. Тепер всипте цукор і дочекайтеся його розчинення кристалів. Збільшивши вогонь і постійно помішуючи, дочекайтеся, поки сироп в посуді придбає консистенцію рідкого меду. Розподіліть варення з попередньо простерилизованным банкам і тут же загорніть стерильними кришками.
Варення з білого винограду з кісточками
Для того, щоб варення вийшло густіше і нагадувало джем, його необхідно виварювати протягом тривалого часу. Такий спосіб приготування допомагає пектину вийти з ягідних кісточок і шкірки, але при цьому втрачається цілісність ягід. Загустити варення і скоротити час варіння допоможе желатин.
Інгредієнти: виноградний сік – 180 мл; виноград – 630 г; желатин – 15 г; цукор – 165 г; лимонний сік – 15 мл Приготування Ретельно промиті ягоди винограду обсушіть, і пересипте в емальований посуд, в якій буде проходити приготування. Розмістіть посуд на середньому вогні. Желатин попередньо залийте виноградним соком і залиште розбухнути. Всипте до винограду цукор, влийте сік лимона і залиште цукрові кристали до повного розчинення. Додайте желатиновий розчин до ягід і залиште варення варитися до загущення сиропу. Далі швидко розподіліть заготовку в чистих банках, накрийте, стерилізуйте і приступайте до закатці.
Варення із чорного винограду з кісточками – рецепт
Додати смаку виноградного варення багатогранності та різноманітності можна з допомогою келиха вина. В залежності від солодощі винограду і ваших особистих переваг вино може бути як сухим, так і напівсолодким, або і зовсім десертним.
Інгредієнти: чорний виноград (ізабелла або ін.) – 890 м; цукор – 720 г; лимонний сік – 10 мл; вино – 235 мл Приготування В емальованому посуді з'єднайте ретельно промитий виноград і вино. Поставте каструльку з виноградом на середній вогонь і проварити все приблизно 15 хвилин, поки шкірка на ягодах не почне лопатися. Всипте до вмісту посуду весь наявний у розпорядженні цукор і дочекайтеся загусання сиропу. Поки варення нудиться на плиті, поставте банки на стерилізацію разом з кришками. Розподіліть варення з винограду ізабелла з кісточками по стерильної тарі і швидко закатайте. Після охолодження ласощі можна залишати на зберігання в прохолоді.