Милуючись, часом, красою яскраво-червоних налитих грон горобини, багато хто навіть і не здогадуються про те, що з них можна зварити не тільки божественно смачні, але і дуже цінне і лікувальний варення. Рекомендуємо прості рецепти приготування такого ласощі з горобини в чистому вигляді, а також у поєднанні її з яблуками, апельсином і горіхами.
Як зварити варення з червоної горобини у домашніх умовах – простий рецепт
Інгредієнти: горобина червона – 995 г; вода очищена – 620 мл; цукор – 15 кг. Приготування Перед приготуванням варення горобину необхідно попередньо познімати з плодоніжок, промити і залити водою на двадцять чотири години. Протягом цього часу кожні шість годин міняємо воду на чисту.
Далі з очищеної води і цукрового піску у зазначеній рецептурою пропорції варимо цукровий сироп, змішавши компоненти в каструлі і підігрів їх при частому помішуванні до кипіння і розчинення всіх солодких кристалів.
Горобину зливаємо на сито, даємо стекти і перекладаємо в киплячий сироп. Після повторного закипання вміст каструлі знімаємо її з плити і залишаємо остигати при кімнатних умовах. Тепер виловлюємо горобинові ягоди в іншу посудину, знову ставимо сироп закипати на помірний вогонь і кип'ятимо хвилин двадцять без ягід. Після цього у вируючу солодку масу перекладаємо горобину і варимо варення ще двадцять п'ять хвилин. Розфасовуємо ласощі по завчасно підготовленим стерильним ємкостей, укупориваем провареними кришечками і перевертаємо під «шубу» для повільного остигання і самостерилизации.
Варення з червоної горобини – простий рецепт з яблуками
Інгредієнти: горобина червона – 995 г; яблука – 995 г; вода очищена – 420 мл; цукор – 19 кг Приготування Якщо є час, то горобину як і в попередньому випадку краще попередньо вимочити протягом доби, періодично міняючи воду. А щоб прискорити процес можна просто горобинові плоди відварити в трохи підсоленій воді протягом двох-трьох хвилин, після чого відкинути на сито і промити чистою водою.
Поки рідина з горобини стікає, готуємо яблука. Позбавляємо плоди від серцевин з насінням і плодоніжок, після чого нарізаємо м'якоть кубиками. Шкірку можна також очистити або залишити за бажанням.
З води і цукрового піску варимо сироп з урахуванням рекомендацій описаних в рецепті вище, після чого опускаємо в нього кубики яблучок і підготовлену горобину. Після повторного закипання варимо варення протягом сорока п'яти хвилин, підтримуючи весь цей час ледь помітне кипіння.
Готове горобиновій-яблучне ласощі розкладаємо по підготовленим завчасно сухим і стерильним скляним судинах, укупориваем провареними протягом п'яти хвилин кришками і перевертаємо їх догори дном під «шубу» для самостерилизации і повільного остигання.
Дуже смачне варення «По-царськи» з червоної горобини з апельсином – рецепт
Інгредієнти: горобина червона – 995 г; апельсин – 395 м; вода очищена – 220 мл; горіхи волоські – 1 жменя; цукор – 12 кг Приготування В даному випадку горобину ми доповнимо апельсином і горіхами. Вийде просто по-царськи і неймовірно смачно, ароматно.
Для реалізації рецепта горобину обираем з грон, ретельно промиваємо, обсушуємо і відправляємо на кілька годин в морозильну камеру. Це ще один спосіб позбутися гіркоти, притаманною червоним ягодкам.
Заморожену горобину кладемо в каструльку, заливаємо склянкою води і ставимо на плиту. Після закипання зливаємо воду, ягоди перекладаємо в іншу миску, а з відвару і цукрового піску готуємо цукровий сироп, довівши суміш до кипіння і дочекавшись розчинення кристалів при помішуванні.
Тепер опускаємо в сироп горобину, очищені й розрізані на кілька частин апельсинові часточки, варимо ласощі протягом сорока хвилин, після чого додаємо подрібнені горіхи і витримуємо на плиті ще хвилин десять. Зберігаємо таке царське варення також, як і будь-яке інше – в стерильних, герметично закупорених банках.