Вернуться назад Распечатать

Варення з фізалісу і лимона

Варення з фізалісу і лимона
Цим екзотичним ласощами у нас вважається варення, зварене з фізалісу. Плоди ці маловідомі на наших теренах, рідко вирощуються, а ще рідше застосовуються в кулінарії. Але, зізнатися, зварене з нього варення настільки смачне, що може цілком зрівнятися з більш поширеними солодкими заготовками.

Варення з фізалісу – рецепт з лимоном і корицею


Інгредієнти:

  • фізаліс – 540 г;

  • цукор-пісок – 420 г;

  • лимон – 60 г;

  • вода фільтрована – 70 мл;

  • паличка кориці – 1/2 шт.


  • Приготування
    Ідеально для приготування варення підійде суничний, або ананасовий фізаліс. Він дрібніше овочевого, але володіє приємним ягідним ароматом, що не може позитивно не позначитися на смаку і ароматі заготовки. Ще однією перевагою такого фізалісу є відсутність воскового нальоту на ягодах, що значно спрощує їх підготовку до варінні ласощі. Достатньо лише очистити відібрані екземпляри від так званих «ліхтариків» і сполоснути чистою водою.
    Щоб кожна ягідка добре просочилася сиропом і залишилася цілою, необхідно проколоти її голкою або зубочисткою. Тепер займемося сиропом. Наливаємо в каструльку воду, додаємо цукровий пісок і починаємо нагрівати вміст при безперервному помішуванні до розчинення всіх кристалів. Тепер закладаємо в гарячий сироп половинку палички кориці і нарізаний кружками лимон, обов'язково потримавши його попередньо хвилину в окропі і звільнивши від кісточок. Проварюємо компоненти хвилин десять, після чого всипаємо підготовлений фізаліс, даємо прокипіти масі хвилин двадцять і вимикаємо вогонь. Витягаємо паличку кориці, прикриваємо ємність кришкою і залишаємо основу варення до повного охолодження. Повторюємо процес нагрівання, двадцатиминутного томління і остигання ще два рази, після чого розфасовуємо гаряче ласощі по стерильним ємкостей, укупориваем і після охолодження маємо до комори на зберігання.

    Варення з овочевого фізалісу з лимоном, апельсином і імбиром


    Інгредієнти:

  • фізаліс – 995 г;

  • цукор-пісок – 995 г;

  • апельсини – 680 г;

  • лимон – 130 г;

  • вода фільтрована – 280 мл;

  • імбир свіжий перетертий – невеликий шматочок.


  • Приготування
    Варення можна зварити і з овочевого фізалісу. Але в цьому випадку крім лимона ми доповнимо заготівлю апельсином і імбиром. Фізаліс овочевий очищаємо від зовнішніх «ліхтариків» і ретельно промиваємо. Тепер проколюємо кожну ягоду в двох місцях і занурюємо в сироп. Для його приготування змішуємо цукор-пісок і воду, маємо на конфорки плити і прогріваємо до розчинення всіх кристалів. Апельсини і лимон витримуємо пару хвилин в киплячій воді, після чого розрізаємо плоди на часточки, позбавляє від кісточок і перемелюємо в блендері разом з шкіркою, додавши при цьому перетертий імбир.
    Викладаємо цитрусову масу з імбиром до физалису і проварюємо все разом протягом п'яти-восьми хвилин. Далі прикриваємо посудину кришкою і даємо вмісту повністю охолонути. Повторюємо цикли нагрівання і охолодження до отримання бажаного по густоті варення, а потім розфасовуємо по стерильним судинах, укупориваем і зберігаємо після охолодження в прохолодному місці.