Вернуться назад Распечатать

Варення з гарбуза з апельсином і лимоном

Варення з гарбуза з апельсином і лимоном
З солодкуватою м'якоттю гарбуза чудово поєднуються цитрусові, бо в нижченаведених рецептах ми розглянемо технологію приготування варення з гарбуза з апельсином і лимоном.

Рецепт варення з гарбуза з апельсином і лимоном


Цей рецепт мимоволі навіює мотиви індійської кухні, все завдяки поєднанню цитрусів, кардамону і куркуми. Ароматні прянощі не тільки забезпечать пахуче ласощі, але й подарують варенню антибактеріальні якості, особливо актуальні в холоди.
Інгредієнти:

  • гарбузова м'якоть – 740 г;

  • цукор – 320 г;

  • вода – 345 мл;

  • сік апельсина – 45 мл;

  • сік лимона – 20 мл;

  • куркума – 1 /2 ч. ложки;

  • кардамон – 3 стручки.


  • Приготування
    Почніть з приготування сиропу. Оскільки ми хочемо приготувати бурштинове варення з гарбуза, апельсина і лимона, ми не будемо виварювати шматочки гарбуза в сиропі тривалий час, тому він повинен загуснути ще до додавання гарбуза. Змішайте цукор разом з водою і проваріть близько 15 хвилин.
    Очищену гарбузову м'якоть розділіть на невеликі кубики, і змішайте з сиропом, додавши цитрусовий сік, куркуму і кардамон. Продовжуйте виварювання варення ще близько 15 хвилин, поки гарбуз не розм'якшиться. Розкладіть варення з вимитим банкам і накрийте, після помістіть його на стерилізацію.

    Варення з гарбуза з яблуками, лимоном і апельсином


    Це варення з гарбуза виходить пюреподібних і відмінно підходить для додавання начинки пирогів або викладання на тости з маслом. Разом з гарбузом в основі рецепту використовуються яблука, що славляться великою кількістю пектину в складі, а тому сприяють більш швидкому загустіння заготовки.
    Інгредієнти:

  • гарбузова м'якоть – 740 г;

  • яблука – 360 г;

  • апельсин – 1 шт.;

  • лимон – 1 шт.;

  • вода – 215 мл;

  • цукор – 380 р.


  • Приготування
    Шматочки яблука і гарбузову м'якоть відправте запікатися в розігріту до 155 градусів духовку приблизно на 40 хвилин. Розм'якшені гарбуза і яблука пюрируйте разом. Приготуйте легкий сироп, з'єднавши залишилися складові: воду, цукор, сік одного апельсина і цедру одного лимона. Дочекайтеся закипання сиропу і дайте йому проваритися з 10 хвилин, щоб загус, після чого змішайте сироп з гарбузово-яблучним пюре і продовжуйте виварювання, поки не досягнете бажаного ступеня густоти.

    Варення з гарбуза, апельсинів і лимонів


    Додати заготівлі більше аромату можна не тільки з допомогою цитрусового соку і цедри, але і завдяки додаванню ванільного стручка разом з крапелькою рома. У свята така заготовка стане відмінним доповненням подарунковій кошика.
    Інгредієнти:

  • гарбуз – 560 г;

  • стручок ванілі – 1 шт.;

  • цукор – 390 г;

  • апельсин – 1 шт.;

  • лимон – 1/2 шт.;

  • ром – 45 мл


  • Приготування
    Гарбуз розділіть на кубики і швидко бланшируйте. За цей час шматочки встигнуть зм'якнути, але не розваряться в кашу. Обваренную гарбуз пересипте цукровим піском, додайте половини лимона, сік цілого апельсина і по половині цедри цитрусових. Для аромату влийте ром і додайте розрізаний ванільний стручок. Залиште сироп увариваться до бажаного ступеня густоти, після чого розподіліть заготовку по чистим банкам і відправте на стерилізацію.
    За такою ж технологією можна приготувати і варення «П'ятихвилинку», зваривши сироп, відваривши в ньому гарбуз 5 хвилин, а потім залишивши на 8 годин. Після, процедуру повторюють ще двічі. Так гарбуз максимально зберігає свою форму, а шматочки стають прозорими.