З солодкуватою м'якоттю гарбуза чудово поєднуються цитрусові, бо в нижченаведених рецептах ми розглянемо технологію приготування варення з гарбуза з апельсином і лимоном.
Рецепт варення з гарбуза з апельсином і лимоном
Цей рецепт мимоволі навіює мотиви індійської кухні, все завдяки поєднанню цитрусів, кардамону і куркуми. Ароматні прянощі не тільки забезпечать пахуче ласощі, але й подарують варенню антибактеріальні якості, особливо актуальні в холоди.
Інгредієнти: гарбузова м'якоть – 740 г; цукор – 320 г; вода – 345 мл; сік апельсина – 45 мл; сік лимона – 20 мл; куркума – 1 /2 ч. ложки; кардамон – 3 стручки. Приготування Почніть з приготування сиропу. Оскільки ми хочемо приготувати бурштинове варення з гарбуза, апельсина і лимона, ми не будемо виварювати шматочки гарбуза в сиропі тривалий час, тому він повинен загуснути ще до додавання гарбуза. Змішайте цукор разом з водою і проваріть близько 15 хвилин.
Очищену гарбузову м'якоть розділіть на невеликі кубики, і змішайте з сиропом, додавши цитрусовий сік, куркуму і кардамон. Продовжуйте виварювання варення ще близько 15 хвилин, поки гарбуз не розм'якшиться. Розкладіть варення з вимитим банкам і накрийте, після помістіть його на стерилізацію.
Варення з гарбуза з яблуками, лимоном і апельсином
Це варення з гарбуза виходить пюреподібних і відмінно підходить для додавання начинки пирогів або викладання на тости з маслом. Разом з гарбузом в основі рецепту використовуються яблука, що славляться великою кількістю пектину в складі, а тому сприяють більш швидкому загустіння заготовки.
Інгредієнти: гарбузова м'якоть – 740 г; яблука – 360 г; апельсин – 1 шт.; лимон – 1 шт.; вода – 215 мл; цукор – 380 р. Приготування Шматочки яблука і гарбузову м'якоть відправте запікатися в розігріту до 155 градусів духовку приблизно на 40 хвилин. Розм'якшені гарбуза і яблука пюрируйте разом. Приготуйте легкий сироп, з'єднавши залишилися складові: воду, цукор, сік одного апельсина і цедру одного лимона. Дочекайтеся закипання сиропу і дайте йому проваритися з 10 хвилин, щоб загус, після чого змішайте сироп з гарбузово-яблучним пюре і продовжуйте виварювання, поки не досягнете бажаного ступеня густоти.
Варення з гарбуза, апельсинів і лимонів
Додати заготівлі більше аромату можна не тільки з допомогою цитрусового соку і цедри, але і завдяки додаванню ванільного стручка разом з крапелькою рома. У свята така заготовка стане відмінним доповненням подарунковій кошика.
Інгредієнти: гарбуз – 560 г; стручок ванілі – 1 шт.; цукор – 390 г; апельсин – 1 шт.; лимон – 1/2 шт.; ром – 45 мл Приготування Гарбуз розділіть на кубики і швидко бланшируйте. За цей час шматочки встигнуть зм'якнути, але не розваряться в кашу. Обваренную гарбуз пересипте цукровим піском, додайте половини лимона, сік цілого апельсина і по половині цедри цитрусових. Для аромату влийте ром і додайте розрізаний ванільний стручок. Залиште сироп увариваться до бажаного ступеня густоти, після чого розподіліть заготовку по чистим банкам і відправте на стерилізацію.
За такою ж технологією можна приготувати і варення «П'ятихвилинку», зваривши сироп, відваривши в ньому гарбуз 5 хвилин, а потім залишивши на 8 годин. Після, процедуру повторюють ще двічі. Так гарбуз максимально зберігає свою форму, а шматочки стають прозорими.