З фізалісу можна зробити масу смачних і корисних заготовок, серед яких особливе місце займають різні варіації варення з цих плодів. Далі ми запропонуємо пару рецептів приготування солодкого ласощі з фізалісу з додаванням гарбуза і яблук. Докладні рекомендації допоможуть вам впоратися із завданням і приготувати варення, яке неодмінно вас здивує і порадує відмінним смаком.
Як зварити варення з зеленого овочевого фізалісу і гарбуза – рецепт приготування на зиму
Інгредієнти: фізаліс овочевий – 550 г; гарбуз – 990 м; цукор-пісок – 990 м; очищена вода – 160 мл; бутони гвоздики – 2 шт.; імбир свіжий або сушений мелений – за смаком. Приготування Найчастіше варення варять з фізалісу ягідних сортів, які солодший і ароматніший. Але якщо у вас є тільки фізаліс овочевий, доповніть його м'якоттю гарбуза, а також додайте в ласощі трохи гвоздики й імбиру і його смак буде нітрохи не гірше, ніж у інших заготовок подібного роду.
Перш ніж використовувати фізаліс овочевий для приготування варення, його необхідно очистити від «чохлів», ретельно вимити і бланшувати в киплячій воді протягом двох-трьох хвилин. Термічна обробка обов'язкова, так як тільки завдяки їй можна остаточно позбутися залишків липкого нальоту, який характерний саме для фізалісу овочевих сортів. Готуємо як слід і м'якоть гарбуза. Овоч необхідно звільнити від насіння з волокнистої м'якоттю і очистити від жорсткої шкірки.
Фізаліс можна розрізати для приготування варення часточками або ж використовувати плоди цілком, тільки в цьому випадку їх необхідно буде проколоти наскрізь в декількох місцях зубочисткою. Гарбуз у будь-якому випадку доведеться нашаткувати. Розмір і форму скибочок визначаємо за бажанням і смаком.
З води і цукрового піску тепер варимо сироп цукровий і заливаємо їх скибочки гарбуза з физалисом, перемішавши компоненти попередньо між собою. Після того як заготівля охолоне і трохи настоїться, маємо її на вогні, даємо закипіти, проварюємо три-п'ять хвилин, а потім вимикаємо вогонь і залишаємо варення до охолодження. Повторюємо варіння і охолодження до отримання бажаної густоти готового варення і гарячим розфасовуємо ласощі по завчасно простерилизованным баночках. Укупорив ємності, розташовуємо їх під «шубою» і даємо повільно охолонути.
Рецепт варення з сливового фізалісу на зиму з яблуками
Інгредієнти: сливовий фізаліс – 560 г; яблука – 560 г; цукор-пісок – 980 р; вода очищена – 140 мл; кориця (мелена або паличка) за бажанням – за смаком. Приготування В даному випадку варення ми будемо готувати з сливового фізалісу і доповнимо його заготівлі яблучками, які додадуть ласощів відсутню кислинку і облагородять його смак.
Очищені від «чохлів» плоди замочуємо для початку на пару годин у воді, після чого проколюємо кожен примірник зубочисткою, змішуємо з яблуками, які попередньо очищаємо і нарізаємо кубиками або часточками і заливаємо гарячим цукровим сиропом. Для його приготування з'єднуємо в каструлі цукровий пісок і воду і проварюємо хвилин десять.
Витримуємо фізаліс з яблуками в сиропі три години, а потім ставимо ємність на конфорки плити, доводимо вміст до кипіння і проварюємо при ледь помітному кипінні протягом п'яти хвилин. Даємо ласощів повністю охолонути, і знову нагріваємо і кип'ятимо його п'ять хвилин. Повторюємо процедуру кипіння і охолодження до отримання бажаної густоти заготовки, після чого розфасовуємо її по стерильним баночках, укупориваем їх, перевертаємо догори дном і закутуємо грунтовно для самостерилизации і поступового охолодження.