Зизифус або як його ще називають унабі (китайський фінік) входить в п'ятірку найбільш корисних лікарських рослин. Його цілющі властивості допомагають впоратися з цілим поруч недуг, сприяючи швидкому одужанню. Вживання плодів стимулює роботу всіх систем організму, очищає від шлаків і покращує обмінні процеси.
Крім цінних властивостей зизифус володіє приємним оригінальним смаком. Ягоди можна вживати як в свіжому вигляді, так і заготовляти з них незамінні корисні запаси на зиму. Серед таких апетитне варення, рецепти якого ми пропонуємо нижче в різних варіаціях.
Як приготувати варення з кримського зизифуса – рецепт
Інгредієнти: зизифус – 17 кг; цукровий пісок – 12 кг; кислота лимонна – 25 г; очищена вода – 750 мл Приготування Кримський зизифус краще використовувати для варення свежесорванный. Ягоди попередньо споліскуємо, наколюємо виделкою і заливаємо киплячим цукровим сиропом годин на дванадцять. Для приготування останнього з'єднуємо в каструлі воду очищену, цукровий пісок і кислоту лимонну і нагріваємо компоненти при частому розмішуванні до розпускання всіх солодких і кислих кристалів та інтенсивного кипіння. По закінченні часу зизифус з сиропом маємо на конфорки плити і нагріваємо при періодичному помішуванні до кипіння. Зменшуємо на даному етапі жар до мінімального і варимо ласощі, періодично перемішуючи, тридцять-сорок хвилин або до бажаної густоти. Гарячим розфасовуємо варення з зизифуса по стерильним баночках, укупориваем їх щільно і ставимо дном догори під теплий плед до повного охолодження. Як зварити варення з зизифуса – рецепт приготування з лимоном і корицею
Інгредієнти: зизифус – 995 г; цукровий пісок – 795 г; лимон – 160 г; мелена кориця – щедра щіпка; вода очищена – 490 мл Приготування В даному випадку вимиті плоди зизифуса наколюємо виделкою і невеликими порціями бланшируем за чотири хвилини в киплячій воді. Після цього викладаємо ягоди в ємність для приготування варення і заливаємо киплячим цукровим сиропом. Для його приготування просто змішуємо воду очищену і цукровий пісок і прогріваємо суміш до інтенсивного кипіння і розчинення всіх солодких кристалів. Після того як зизифус постоїть в сиропі і настоїться, приблизно через десять годин, ставимо ємність з заготівлею на плиту і прогріваємо, періодично розмішуючи, до кипіння. Проварюємо ласощі п'ятнадцять хвилин і даємо йому охолонути. Знову нагріваємо варення, даємо йому прокипіти такий же час, і ще раз остуджуємо. Востаннє варимо заготовку до бажаної густоти, додавши в процесі сік лимона і дрібку кориці. Розливаємо ласощі по стерильним судинах, укупориваем їх прокип'яченими протягом п'яти хвилин кришечками, перевертаємо догори дном і грунтовно закутуємо до повного охолодження і природної самостерилизации. Як готувати на зиму варення з зизифуса з медом?
Інгредієнти: зизифус – 750 г; цукровий пісок – 320 г; мед – 170 г; вода очищена – 395 мл Приготування Для приготування смачного і корисного варення з даного рецептом зизифус споліскуємо, наколюємо виделкою і укладаємо в посуд для варіння варення. З цукрового піску і води варимо сироп цукровий та киплячий виливаємо до ягід. Залишаємо заготовку на сім-десять годин для просочення, після чого ставимо на плиту, даємо закипіти і проварюємо три хвилини. Після цього даємо варенню охолонути і настоятися протягом семи годин, після чого після закипання варимо хвилин п'ять і знову залишаємо остигати. Тепер додаємо мед, уварюють ласощі до бажаної густоти і розкладаємо гарячим по стерильним баночках. Укупорив ємності, даємо їм охолонути під «шубою».