Є величезна кількість рецептів засолювання огірків, проте всі вони схожі і відрізняються лише складом зелені та спецій. Зазвичай засолювання огірків на зиму проводиться двома способами: холодним розсолом і гарячим, ми ж зупинимося на першому варіанті.
Малосольні огірки в холодному розсолі - рецепт на зиму
Інгредієнти: На одну 3-х літрову банку:
огірки; листя вишні, смородини, хрону; парасолька кропу; зубці часнику – 3 шт. Розсіл на 1 літр води:
цукор – 25 г; сіль – 45 г; Приготування Огірки промийте, розріжте хвостики, опустіть овочі в дуже холодну воду. Залиште їх на кілька годин, так вони стануть соковитими і хрусткими.
В чисті та оброблені окропом банки покладіть промиту зелень, зубці часнику і корінець або листочок хрону. Далі заповнюйте банку огірками.
Тепер приступайте до розсолу. Додайте цукор і сіль у воду, гарненько розмішайте і залийте наповнені банки, закрити капроновою кришкою.
Таку заготовку не потрібно перевертати і укутувати. Одразу надсилайте банки в підвал або у відповідний прохолодне місце. Також зберігати цю заготовку можна і при кімнатній температурі, пробувати їх можна вже через тиждень.
Хрусткі малосольні огірки в холодному розсолі
Інгредієнти: На 15 кг огірків:
вода - 2 л; сіль – 85 м; зубці часнику – 3 шт.; невеликі парасольки кропу – 2 шт.; хрін – 2 листочка; листи смородини , вишні і дуба – по 6 шт. Приготування Спершу підготуйте належним чином банки, ретельно промивши їх водою з содою, стерилізуйте над парою. На дно банки викладають половину підготовлених і промиті листя (хрону, смородини, дуба і вишні). Укладіть огірки, Накрийте залишилися листям і додайте очищені часникові зубці.
У цьому рецепті, як бачите, часнику мало, так як велика його кількість зробить огірки м'якими, без хрускоту і необхідної пружності. Тепер утрамбуйте залишилися огірки в банку до верху.
Приступайте до розсолу.Підігрійте 750 мл води і додайте сіль, коли вона розчинилася додайте воду, що залишилася і цим розсолом залийте огірки.
Бажано таку заготовку закрити капроновою кришкою. Опустіть її в окріп, там вона розбухне. Закрийте м'якою кришкою банку, вона щільно законсервує вашу заготовку.
Вже через місяць огірки можна подавати до столу.
Як солити огірки холодним розсолом – найшвидший спосіб
Інгредієнти: вишневі листи – 5 шт.; листи хрону - 2 шт.; перець горошком – 5 шт.; парасольки кропу – 2 шт.; сіль кам'яна– 75 г; зубці часнику - 4 шт. Приготування В чисту банку покладіть огірки, чергуючи з усіма листям, спеціями, часником. У склянці води розчиніть сіль, влийте в банку і залийте чистою водою майже до верху. Залиште бродити на 4 діб і потім приберіть в підвал.