Гриби, підосичники вважаються одними з кращих представників серед собі подібних, придатних для різного роду заготовок. Їх чудові смакові якості ідеально проявляють себе при маринуванні на зиму зі спеціями і різними смаковими добавками.
Давайте замаринуем гриби, підосичники на зиму, а запропоновані нижче рецепти стануть відмінним посібником для початківців у цій справі.
Мариновані підосичники на зиму в банках – простий рецепт приготування без стерилізації
Інгредієнти: підосичники свіжозібрані – 21 кг; вода очищена – 920 мл; цукор-пісок – 50 г; йодована сіль не велика – 115 г; оцет (9%) – 135 мл; зубці часникові – 10 шт.; духмяний перець (горошини) – 8 шт.; листя лаврове дрібні – 6-8 шт.; бутони гвоздики – 4 шт.; рослинне масло без запаху – 185 мл Приготування Свіжозібрані підосичники переглядаємо, відбираючи тільки якісні екземпляри без червоточин або пошкоджень. Пройшли відбір грибочки ретельно промиваємо, після чого складаємо їх в каструлю з підсоленою водою, яка тільки трохи покрила дно, і варимо протягом п'ятнадцяти хвилин. Далі зливаємо підосичники на друшляк і залишаємо для стікання і охолодження.
Не гаючи часу, беремося за приготування маринаду. Для цього необхідну кількість води, вказана у рецептурі, змішуємо з сіллю і цукром-піском і розташовуємо на плиті для закипання. Закладаємо в ємність також лаврові листочки, бутони гвоздики, горошини перцю, а також очищені і нарізані пластинами часникові зубці.
Викладаємо до пряної рідини відварені до напівготовності грибочки, даємо їм повторно закипіти й варимо при ледь помітних ознак кипіння протягом двадцяти хвилин. Залишилося тільки розкласти продукт за сухим і стерильним скляним банкам і залити рідким маринадом з каструлі, додавши перед цим в нього оцет.
Після закупорювання судин стерильними кришечками, перевертаємо їх дном догори і ставимо під «шубу» до повного охолодження.
Як правильно маринувати гриби, підосичники в банках на зиму?
Інгредієнти: підосичники свіжозібрані – 21 кг; йодована сіль не велика – 55 г на літр води; Для маринаду:
очищена вода – 1 л; йодована сіль не велика – 30 г; оцет (9%) – 175 мл; перець запашний і чорний (горошини) – 5 і 10 шт. відповідно; листя лаврове дрібні – 4-6 шт.; бутони гвоздики – 4 шт. Приготування Підосичники перебираємо, позбавляючись від сміття і неякісних особин, а пройшли відбір примірники спішно споліскують проточною прохолодною водою. Тепер необхідно розрізати великі грибочки на кілька частин, а дрібні залишити цілком. У каструльку наливаємо літр води і додаємо пару столових ложок без гірки солі великої не йодованої. Опускаємо в киплячий розсіл підготовлені підосичники, проварюємо протягом двадцяти хвилин і відразу ж зливаємо на сито стікати.
Поки варяться грибочки, готуємо відразу ж маринад. Наливаємо в каструльку воду, додаємо сіль, кидаємо горошини запашного і чорного перчика, а також закладаємо лаврові листочки і гвоздику в бутонах. Після закипання даємо маринаду проваритися хвилин п'ятнадцять, після чого даємо йому повністю охолонути і додаємо оцет 9%.
Заповнюємо півлітрові банки грибочками, заливаємо їх маринадом, прикриваємо судини кришками і розташовуємо в посудині з водою, щоб вона доходила банкам по плічка. Після п'ятнадцятихвилинної стерилізації укупориваем кришки, даємо заготівлі охолонути і відправляємо до комори на зберігання.
При бажанні в кожну баночку разом з грибочками можна додати потроху нарізаного часничку, що додасть закуски пікантності.