Вернуться назад Распечатать

Підосичники – рецепти приготування на зиму

Підосичники – рецепти приготування на зиму
Якщо вам пощастило набрати в лісі цілу гору красивих і апетитних красноголовців, то саме час зайнятися заготівлею грибів про запас. Пропонуємо прості рецепти приготування найвдаліших заготовок красноголовців на зиму, а також розповімо, як правильно заморозити гриби в морозильній камері.

Як заморозити підосичники на зиму?


Найпростішим і доступним способом заготівлі красноголовців на зиму є заморожування. Безумовно, реалізувати ідею можна буде тільки при наявності вільного місця в морозильній камері. Грибочки призначені для подальшої переробки перебираємо, оглядаючи їх з усіх боків і позбавляючись від зіпсованих. Якщо підосичники чисті і не містять землі та лісового сміття, то краще не піддавати їх контакту з водою і не мити. Краще просто стерти забруднення чистою і сухою ганчіркою, після чого скласти гриби в пакет для заморозки і відправити в камеру.

Як солити підосичники на зиму в банках – рецепт заготівлі


Інгредієнти:

  • підосичники свіжозібрані – 22 кг;

  • вода очищена – 19 л;

  • йодована сіль не велика – 115 г;

  • листя чорної смородини – 5 шт.;

  • кріп (парасольки або зелень) – за смаком;

  • чорний перець (горошини) – 8-10 шт.;

  • листя лаврове невеликі – 3-5 шт.;

  • бутони гвоздики – 5-7 шт.


  • Приготування
    Для засолювання відбираємо тільки якісні підосичники без червоточин і підгнилих місць, промиваємо їх, поділяємо ніжки і капелюшки і нарізаємо їх шматочками середнього розміру. У відповідну посудину об'ємом приблизно чотири літри наливаємо воду, даємо їй закипіти і висипаємо підготовлену грибну масу. Після закипання вмісту ємності зменшуємо жар і гриби варимо протягом тридцяти хвилин, обов'язково знімаючи в процесі варіння піну.
    Через двадцять хвилин термічної обробки кидаємо до подосиновикам листя смородини, кріп, горошини чорного перчика, бутони гвоздики і лаврове листя, а також додаємо сіль.
    Як тільки підосичники опустяться на дно, а розсіл в якому вони варяться стане прозорою на вигляд, знімаємо ємність з плити, розкладаємо грибочки за заздалегідь підготовленим стерильним баночках, заливаємо розсолом від варіння, щоб він на пару сантиметрів покривав вміст судин, після чого прикриваємо ємності кришками і після охолодження переміщаємо в прохолодне місце для визрівання і зберігання. Гриби будуть готові до вживання не раніше ніж через півтора місяці з дня їх засолювання.

    Як замаринувати підосичники на зиму?


    Інгредієнти:

  • підосичники свіжозібрані – 22 кг;

  • вода очищена – 980 мл;

  • цукор-пісок – 55 г;

  • сіль не йодована кухонна – 120 г;

  • оцет (9%) – 140 мл;

  • зубки часникові – 7-9 шт.;

  • перець в горошинах запашний – 7 шт.;

  • листя лавра середні за розміром – 7 шт.;

  • гвоздика у бутонах – 5 шт.;

  • соняшникова без запаху масло – 190 мл


  • Приготування
    Також як і у випадку з заморожуванням і солінням підосичники для маринування повинні бути відібрані вищої якості. Позбавляємо грибну масу від сумнівних особин, а пройшли відбір примірники споліскуємо, позбавляючись від забруднень, великі ріжемо і укладаємо в каструлю, в яку наливаємо трохи очищеної трохи підсоленої води. Після закипання вмісту ємності проварюємо його протягом п'ятнадцяти хвилин, після чого виливаємо на сито і залишаємо для стікання і охолодження.
    У цей момент беремося за приготування рідини для маринування. У вказана у рецептурі кількість води додаємо сіль кам'яну не йодовану та цукор-пісок, кидаємо листочки лавра, гвоздику в бутонах, горошини перчика і очищені і подрібнені зубки часникові.
    Після закипання маринаду закладаємо в нього трохи остиглі грибочки і даємо їм закипіти. Після того як підосичники проварятся в маринаді двадцять хвилин, розфасовуємо їх завчасно підготовленим сухим і простерилизованным судинах. В маринад, що залишився в каструлі, вливаємо оцет за рецептом і розливаємо пряну рідина по банкам з грибами, щоб вона повністю покрила вміст. Укупориваем заготовки стерильними кришечками, перевертаємо для самостерилизации під теплу ковдру і чекаємо, поки повністю охолонуть.