Якщо вам пощастило набрати в лісі цілу гору красивих і апетитних красноголовців, то саме час зайнятися заготівлею грибів про запас. Пропонуємо прості рецепти приготування найвдаліших заготовок красноголовців на зиму, а також розповімо, як правильно заморозити гриби в морозильній камері.
Як заморозити підосичники на зиму?
Найпростішим і доступним способом заготівлі красноголовців на зиму є заморожування. Безумовно, реалізувати ідею можна буде тільки при наявності вільного місця в морозильній камері. Грибочки призначені для подальшої переробки перебираємо, оглядаючи їх з усіх боків і позбавляючись від зіпсованих. Якщо підосичники чисті і не містять землі та лісового сміття, то краще не піддавати їх контакту з водою і не мити. Краще просто стерти забруднення чистою і сухою ганчіркою, після чого скласти гриби в пакет для заморозки і відправити в камеру.
Як солити підосичники на зиму в банках – рецепт заготівлі
Інгредієнти: підосичники свіжозібрані – 22 кг; вода очищена – 19 л; йодована сіль не велика – 115 г; листя чорної смородини – 5 шт.; кріп (парасольки або зелень) – за смаком; чорний перець (горошини) – 8-10 шт.; листя лаврове невеликі – 3-5 шт.; бутони гвоздики – 5-7 шт. Приготування Для засолювання відбираємо тільки якісні підосичники без червоточин і підгнилих місць, промиваємо їх, поділяємо ніжки і капелюшки і нарізаємо їх шматочками середнього розміру. У відповідну посудину об'ємом приблизно чотири літри наливаємо воду, даємо їй закипіти і висипаємо підготовлену грибну масу. Після закипання вмісту ємності зменшуємо жар і гриби варимо протягом тридцяти хвилин, обов'язково знімаючи в процесі варіння піну.
Через двадцять хвилин термічної обробки кидаємо до подосиновикам листя смородини, кріп, горошини чорного перчика, бутони гвоздики і лаврове листя, а також додаємо сіль.
Як тільки підосичники опустяться на дно, а розсіл в якому вони варяться стане прозорою на вигляд, знімаємо ємність з плити, розкладаємо грибочки за заздалегідь підготовленим стерильним баночках, заливаємо розсолом від варіння, щоб він на пару сантиметрів покривав вміст судин, після чого прикриваємо ємності кришками і після охолодження переміщаємо в прохолодне місце для визрівання і зберігання. Гриби будуть готові до вживання не раніше ніж через півтора місяці з дня їх засолювання.
Як замаринувати підосичники на зиму?
Інгредієнти: підосичники свіжозібрані – 22 кг; вода очищена – 980 мл; цукор-пісок – 55 г; сіль не йодована кухонна – 120 г; оцет (9%) – 140 мл; зубки часникові – 7-9 шт.; перець в горошинах запашний – 7 шт.; листя лавра середні за розміром – 7 шт.; гвоздика у бутонах – 5 шт.; соняшникова без запаху масло – 190 мл Приготування Також як і у випадку з заморожуванням і солінням підосичники для маринування повинні бути відібрані вищої якості. Позбавляємо грибну масу від сумнівних особин, а пройшли відбір примірники споліскуємо, позбавляючись від забруднень, великі ріжемо і укладаємо в каструлю, в яку наливаємо трохи очищеної трохи підсоленої води. Після закипання вмісту ємності проварюємо його протягом п'ятнадцяти хвилин, після чого виливаємо на сито і залишаємо для стікання і охолодження.
У цей момент беремося за приготування рідини для маринування. У вказана у рецептурі кількість води додаємо сіль кам'яну не йодовану та цукор-пісок, кидаємо листочки лавра, гвоздику в бутонах, горошини перчика і очищені і подрібнені зубки часникові.
Після закипання маринаду закладаємо в нього трохи остиглі грибочки і даємо їм закипіти. Після того як підосичники проварятся в маринаді двадцять хвилин, розфасовуємо їх завчасно підготовленим сухим і простерилизованным судинах. В маринад, що залишився в каструлі, вливаємо оцет за рецептом і розливаємо пряну рідина по банкам з грибами, щоб вона повністю покрила вміст. Укупориваем заготовки стерильними кришечками, перевертаємо для самостерилизации під теплу ковдру і чекаємо, поки повністю охолонуть.